Beatrix

Auteur: Channah van Straaten

Inderdaad Jan, 30 april is de geboortedag van Juliana, de moeder van Beatrix, en dit jaar was het de 100e.

Wat de naam Beatrix betreft: mijn namenboekje zegt dat deze 'gelukbrengster' betekent. En dit zegt het Meertens Instituut n.a.v. de naamgeving van prinses Amalia:
"Beatrix
De volgende naam is een vernoeming naar oma van vaders kant: Beatrix. Dit is een Latijnse naam die ‘gelukbrengster’ betekent. Oorspronkelijk was het waarschijnlijk een toevoeging aan de naam Maria. Beatrix is de naam van een heilige. In oudere bronnen wordt ze Viatrix, ‘de reizigster’ genoemd. Zij was martelares met haar broers Faustinus en Simplicius tijdens Diocletianus, rond het jaar 304. Haar kerkelijke feestdag is op 29 juli.
In het Nederlands taalgebied komt de naam al vrij vroeg in de Middeleeuwen voor. Oude Vlaamse bronnen vermelden een Beatrix van Oudenburg, 1161, en een Beatrix, vrouw van Suetherus de Ringelenberg, 1223. Een oud voorbeeld in Nederlnad is Ver (= vrouwe) Trise (een verkorting van Beatrise), Dordrecht 1284. Hernieuwde populariteit kreeg de naam na de geboorte van koningin Beatrix.
Beatrix is — althans in de Nederlandse vorm - ook een literaire naam. De ‘Beatrijs’ is een beroemde Middelnederlandse Marialegende, en inspireerde Boutens tot het schrijven van ‘Beatrijs’.
De naam wordt weinig gegeven in Nederland, zo’n vier keer per jaar."

Koningin Beatrix is vandaag op bezoek geweest bij een aantal slachtoffers van de aanslag van eergisteren. Geluk zal ze niet gebracht hebben, daarvoor is het allemaal te erg. Maar wellicht wel een beetje troost, een eerste aanzet tot wat misschien toch weer geluk kan worden......