Nieuw-West wordt gemaakt

Nieuw-West

In de jaren 1950 fiets ik wekelijks - als meisje van 10 jaar - in het voorjaar in de weekends, in de zomervakantie en in het najaar ook in de weekends, naar de camping in Noordwijkerhout.

Oud-Slotervaart Foto: collectie Greet Bulterman-Takes

Samen met mijn ouders en broers en zusje. Mijn ouders hebben de twee jongste kinderen voor en achter op de fiets. Mijn broertje van 9 jaar en ik fietsen zelf, met ieder bagage achterop. Wij wonen bij het Amstelstation. Bij het Aalsmeerplein houdt de stad op en beginnen de landerijen van de tuinders in Sloten.

Er verdwijnen steeds meer bedrijven, omdat Amsterdam uit gaat breiden met het plan Nieuw-West. Dan verschijnen er wagens met zand en de tuinderijen verdwijnen onder een dikke laag. Het volgende jaar is de zandvlakte al groter en dat blijft zo doorgaan tot in 1955 de eerste huizen verschijnen.

Wij kunnen nog steeds over de Sloterweg naar de brug over de ringvaart fietsen om via Badhoevedorp de Haarlemmermeerpolder in te duiken. Langs de Sloterweg staan de boerderijen en vrijstaande huizen. Je bent daar eigenlijk al buiten Amsterdam. Rechts achter deze landelijke weg is het kaal en verrijst in snel tempo een nieuw stuk Amsterdam, Nieuw-West!

Gepubliceerd: 2 juli 2009

Link naar alle verhalen van deze cursus die deze week gepubliceerd gaan worden.

Lees ook de andere verhalen in de rubriek Senioren bouwen aan digitaal geheugen.

Dit is een verhaal geschreven tijdens de cursus 'Senioren Amsterdam-West bouwen aan digitaal geheugen', een samenwerkingsproject van Eigenwijks, Computerwijk en het Geheugen van West. Mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds (subsidie) en Movisie (ondersteuning).

Thijs Seeman

Geuzenveld het Verre Westen

Mijn ouders hadden besloten om na een eerder mislukte poging tot verhuizen de grote stap te wagen. We zijn een paar keer met een taxi naar Slotermeer en Geuzenveld gegaan om te kijken naar de woningen. De burg. de Vluchtlaan was nog in aanbouw en van Geuzenveld was alleen wat klaar aan de Haarlemmerwegkant, wij zijn toen wezen kijken in een modelwoning en dat was prachtig, wij kwamen uit Amsterdam Zuid van een kleine woning in de Lekstraat en nu kregen we een huis met een tuin. Wat echter een verrassing was dat de modelwoning veel luxer was dan de woning die wij kregen niks gladde deuren en mooie wc bril, later heeft mijn vader zelf maar alle deuren glad gemaakt.Alles was nog in aanbouw en voor kinderen een prachtig speelterrein, ik heb zo'n beetje heel Geuzenveld zien bouwen en wij waren altijd in de bouw te vinden, hutten maken op het land voor ons huis en van alles meenemen uit de bouw, veel fikkie stoken en nu en dan met je voet in een spijker getrapt maar dat hoorde er allemaal bij, vlotje varen en dan met een nat pak thuiskomen. Wij woonden in de Antoon Keldermansstraat 10. Ik kan me nog heel goed herinneren dat er van alles werd georganiseerd, s'winters waren er schaatswedstijden, er stonden kerstbomen op de hoeken van sommige straten, georganiseerd door de "wijkraad"?, hierin zat ook dokter Tuntler. Sportverenigingen werden opgericht en zomers werden er demonstraties van de verschillende sporten in de buurt gegeven, ik ben toe zelf op de judoclub Sin Sin gegaan in de Lodewijk van Dijselstraat.Wat ik mij ook nog goed herinner was een ernstig ongeluk op de Haarlemmerweg een lerares van de Goeman Borgesius school werd toen doodgereden door een autobus, de schaftkeet die naast de Goeman Borgesiuschool stond met een reklamebord van de Waarheid die in de fik werd gestoken toen de opstand in Hongarije was. Bij ons in de straat hadden we een fietsclub waar we met een heleboel kinderen zondags erop uit trokken, naar het Amsterdamse bos of het Groenendaalsebos, dat deden we met een hoop buurkinderen. Er stonden bijna geen auto's bij ons in de buurt en het eerste jaar ging mijn vader met de Blauwe Tram naar Amsterdam, we hadden nog geen busverbinding, die kwam later pas en die reed tot Slotermeer. De opening van Hotel Slotania was ook een hapening, we gingen er wat drinken in het restaurant en we liepen ernaar toe. De opening van het het Sloterplasbad was ook geweldig, wij probeerden altijd met kleren op het hoofd door de sloot er voor niets in te komen en dat lukte altijd aardig, zomers waren we er dagelijks te vinden. Dit zijn zomaar wat dingen die me te binnen schieten maar en misschien zijn er mensen die dit ook nog weten en dit kunnen aanvullen en misschien nog wat bekenden die hierop reageren,
Thijs Seeman