over spionnetjes

Auteur: Jan Wiebenga

Ja, die spionnetjes. Die zijn eigenlijk de voorloper van de tegenwoordige camera's, die overal in winkelcentra hangen. De sociale controle van zeg maar de jaren veertig, vijftig en zestig. Voor de spionnetjestijd zaten de mensen gewoon voor de deur en konden zo alles overzien. Een soort evolutie in de sociale controle dus. Mijn grootouders die op de Haarlemmerweg en de Wittenkade woonden hadden deze dingen ook. Ja, er was toen nog geen televisie. Dus na het eten voor je spionnetje. Meestal waren er twee gemonteerd op de vensterbank. Een voor opa en een voor oma. En als we op visite waren zaten wij daar natuurlijk ook door te koekeloeren. Af en toe zie ik ze nog wel zitten, maar in verwaarloosde toestand. Er wordt geen gebruik meer van gemaakt.