Wistjedatje (7)

'Alleen voor mannen'

De Krul wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan Wiebenga, 2010

De Krul wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan Wiebenga, 2010 Door: Jan van Zijp

Beste bezoeker
Dit is een nieuwe opgave in de rubriek ‘wistjedatjes’ van het Geheugen van West. Het is de bedoeling dat u de plaats raadt waar de foto genomen is en - liefst nog - dat u er ook iets over kunt vertellen.

De objecten bevinden zich altijd in Nieuw- of Oud-West. En u krijgt één aanwijzing. Een week later volgt dan de oplossing en een nieuw 'wistjedatje'.

Het onderwerp van deze nieuwe opgave is een verdwijnend fenomeen in Amsterdam.
Aanwijzing: deze gemeentelijke krul staat bij een brug die genoemd is naar een stad.

Stuur uw reactie naar de redactie! (Dus niet verklappen in een reactie onder deze puzzel.)

De oplossing van Wistjedatje 6: De foto is genomen op de Spaarndammerdijk bij het Geuzenbos. De kerk op de achtergrond staat in Halfweg en de fotograaf stond met zijn rug naar de banpaal die in een ver verleden de grens van Amsterdam aangaf en die door Rembrandt van Rijn getekend is (zie hieronder). De lange stenen rand - ooit een verdedigingswerk tegen het water van 't IJ - wordt in de volksmond 'Stenen Beer' of 'Grote Beer' genoemd.

Lees hier de reacties op Wistjedatje 6.

Wistjedatje 6 wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan van Zijp De Spaarndammerdijk bij het Geuzenbos

Wistjedatje 6 wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan van Zijp De Spaarndammerdijk bij het Geuzenbos Door: Jan van Zijp

De banpaal uit 1624 op zijn oude - grotere - sokkel wie, wat, wanneer, waar Ets van Rembrandt van Rijn, 1650 Door: Jan van Zijp

De banpaal nu - in 2006 herplaatst - op de Spaarndammerdijk wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan van Zijp, juli 2008 Door: Jan van Zijp

bert klop

waar??

ik dacht meer richting fred. henfrikplantsoen, nassaukade, marnixstraat vanwege de oude brugleuning. het jan van galenbad herken ik niet op de foto

Joop Komen

Discussie

Toch lijkt het me wel leuk zo'n reactie van Piet Veenboer.
Daar kunnen leuke discussies en reacties uit voortkomen en misschien fleurt en levendigt dat de site iets op.

Joop Komen

Niet verklappen

Beste Piet Veenboer, vermoedelijk is je dit zinnetje bij de aanhef van deze rubriek ontgaan, dus hier nog maar eens:

Piet Veenboer

WISTJEDATJE 7

Ja, waar staat deze? De oude krullen stonden uiteraard overal in Amsterdam, maar aangezien wij in 1966 naar Zuid-Holland verhuisden, hebben wij de verandering van de oude naar de nieuwe "krul"nooit meegemaakt. Als ik kijk naar de omliggende details, vermoed ik, dat deze staat aan de rand van het Rembrandpark. De huizen op de achtergrond lijken mij op die van de Orteliuskade bij het Jan van Galenbad. Ik ben benieuwd!!.

Annick van Ommeren-Marquer

...heet zoiets een Vespasienne.
Het is genoemd naar de Romeinse Keizer Vespasianus die een speciale belasting had bedacht voor de industrie en handel voor de verzameling van urine.
Het werd toen gebruikt vóór het verven maar ook voor het ontvetten van wol.
Nadat hij door iedereen bespottelijk was gemaakt voor een dergelijke belasting antwoordde hij: