De Timotheusschool in de jaren 50 en 60

Auteur: Okko

De Timotheusschool in de jaren 50 en 60 (vervolg)

Het 5 jarig bestaan van de school.
Het 5 jarig bestaan van de school werd gevierd in het zaaltje in de Dirk Sonoystraat 155. Ik zat toen in de eerste klas en kan mij herinneren dat we in witte shirtjes en blauwe broekjes in een kring om de piano stonden waarop juf de Krijger speelde. Zie voor een foto van deze uitvoering het verhaal ‘Het 'zaaltje' in de Dirk Sonoystraat’.

Het 10 jarig bestaan van de school.
De gefiguurzaagde molens en een aangelegde modelspoorbaan waren ooit het decor voor het 10 jarig bestaan van de school. De tentoonstelling was te bezichtigen in de aula van de school.
Ook is er, vanwege ruimtegebrek op onze school, door de hogere klassen een uitvoering gegeven in de toenmalige katholieke kerk de Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten in de Sam van Houtenstraat. Wie kan zich nog een grote lang gerekte kartonnen doos herinneren, welke kleurig versierd was met een notenbalk, welke erop was geschilderd. De noten bestonden uit gaten met een deksel erop, waardoor we onze hoofden konden steken. De deksel kon aan de binnenzijde van de doos worden geopend. Achter ieder gat zat een leerling en iedere leerling stelde een muzieknoot voor en moest dan als hij of zij aan de beurt was snel het deksel wegnemen, zijn of haar hoofd door het gat naar buiten steken en een noot zingen. Dit alles op de wijze van 'Toen onze mop een mopje was'. Dit was voor deze gelegenheid vertaald in 'Timotheus bestaat tien jaar'. Tijdens de oefeningen deed zich het probleem voor dat in dit liedje er vier dezelfde noten achter elkaar gezongen moesten worden. Het zingen van de noten was niet zo’n probleem maar wel het tempo van het openen van het deksel door één leerling. Het liedje liep hierdoor dus enigszins uit de maat. Als oplossing werd bedacht dat twee leerlingen die naast elkaar zaten, om de beurt dezelfde noot zouden zingen. Met enige concentratie van de leerlingen is dit goed gelukt op de avond van de uitvoering.
Wordt vervolgd.