HOFWIJCKSTRAAT

Auteur: Dick Rijff
1 Fan

Hallo sinds kort heb ik geschiedenis van west ontdekt.Mijn naam is Dick Rijff geb.1938. In de Hofwijckstraat gewoond vanaf 1943.
Als ik nu boodschappen ga doen moet ik alles opschrijven anders vergeet ik de helft.
Van vroeger weet ik nog veel, als de dag van gisteren.Mijn geschiedenis ligt in de Bos en lommer en de Adm.de Ruiterbuurt.De eerste jaren in de oorlog weet ik niet zo veel meer van wel dat mijn moeder op de fiets naar Meppel ging om eten te halen na een week kwam ze terug met een zakje tarwe, dit zal ze me later wel verteld hebben.Wij kwamen er wonen toen stonden er drie blokken huizen de Hofwijckstraat,Lucellestraat en ik meen de Granidastraat en verder ruim om ons heen veel zandland.Bij ons voor de deur op dat land lag vaak een grote plas water in de winter ijs schaatsen thuis aan doen straat over steken en schaatsen maar.Voor de rest van het jaar voetbalden we op dat land of op de straat.Auto's waren er weinig of niet.Toch mocht dat voetballen op straat niet maar als er een agent op de fiets aan kwam renden we weg over het mulle zand.Maar er kwamen ook wel twee wij noemden dat stille op de fiets met leren jassen aan en nu komt het twee duitse herders weglopen was geen optie.De stille schreef naam en adres van de langste jongen op dat was Jan Gellekom, telde het aantal boefjes meestal een stuk of tien en gaf de opdracht aan Jan Gellekom het hele zootje op het bureau Adm. de Ruyterweg af televeren.Dan moest Jan alle ouders af met de boodschap U kind zit op het politiebureau U kunt hem daar af halen. Bij de eerste keer stond mijn moeder na een kwartier op het bureau om mij af te halen,met de boodschap dat ik dit nooit meer zou flikken.Bij de derde keer liet ze me zitten als laatste tot een uur of elf.Maar daarmee was het boek nog niet uit.De straf moest nog komen je moest op je vrije woensdagmiddag naar het hoofdbureau aan de Marnixstraat .Daar in een soort collegezaal kreeg je een verhaal te horen over goed en kwaad.Er zaten ook zware gevallen bij naast mij zat een jongen die had een appel gejat van de groentekar.Daarna moest je een opstel maken over de lezing, was dit naar tevredenheid dan mocht je weg.Je vrije middag was dan ook weg.De eerste keer was je behoorlijk onder de indruk,maar de volgende keren zat je op te scheppen over de keren dat al geweest was.In de vacantie organiseerde de politie van het bureau Adm.de Ruyterweg een voetbaltournooi (jeugd van de straat) op de velden aan de Velserweg op dit complex lagen zo'n veertig velden ruimte zat.De finale werd gespeeld op de velden van V.V.A. aan de Joost Banckersweg. Alle spelertjes van de finale gingen met een touringcar van de Harderstours naar het circus in Scheveningen.Twee keer ben ik mee geweest om nooit te vergeten,een van de politiemannen die dit organiseerde was hr.de Jager hij leeft natuurlijk niet meer,het was een geweldige man nog bedankt.
Ik stop er nu mee dit was een stukje geheugen uit west.
Als slot nog wat namen uit dit verhaal.Jan Gellekom,Jackie Oudewetering,Nico Kool,Rob Hamerling,Joop Broodman,Rinus Wiersma,Jan Loman,Jan Rijckhof,Jan Ahrends,Hannie Arends,Rooie List,Jaap Koster,enz,enz.