Filmclub

Landlust, Bos en Lommer

De laatste club waarvan ik bij ASV Sportpark de Ruyter lid werd, was de filmclub. Een initiatief van ‘ome’ Jan Plemper.

De professor bezig met zijn uitvinding Foto: fragment van de film

Oom Jan had zijn sporen binnen de vereniging allang verdiend. Op mijn vijfde ongeveer kreeg ik al tekenles van hem. Geholpen heeft dit overigens niet, maar ik ging met plezier iedere zaterdagmiddag naar dat clubje toe. Belangrijker was hij voor de ‘Wandelclub’, daarvan werd ik geen lid, te lui. In de zomermaanden wandelde meneer Plemper, met een stelletje ‘ongeregeld’ een groot aantal wandeltochten, met zijn volgelingen netjes in het gareel. Later ging hij ook nog met de ‘Kampclubweek’ mee, als leider.

Door de filmclub dachten Jan Paques, Joop Rijnink, Jurriaan Eindhoven en ik de wereld van de glitter en glamour in te stappen. We waren toen zeventien, misschien achttien jaar. Voor zover we wisten, zou er een speelfilm gemaakt worden. Onder leiding van oom Jan en met hand en span diensten van oom Nelis (Rijnink de vader van Joop) werd eerst ‘gebrainstormd’. Iets met vreemde landen bedachten wij, of was het leiderschap van oom Jan zo subtiel, dat we die richting ingestuurd werden? Toen de titel er eenmaal was ‘Zelfreizend Bakmeel’, was het draaiboek in een wip klaar. De film moest gaan over een professor (Joop) die een uitvinding deed waardoor het bakmeel niet alleen voor heerlijke taarten zorgde, maar degene die er een hap van namen gingen er als bij ‘toverslag’ van naar de verste landen. Vandaar de spelfout in ‘zelfreizend’.

Iedere zaterdag werden er in en om het clubgebouw opnamen gemaakt, Jan Paques was directeur van een meel fabriek en het slachtoffer van de reislust. Jurriaan werd opnameleider en cameraman, het begin van een carrière als fotograaf. Fred Fontijn mocht zich regisseur noemen. De crew groeide wel uit van tien tot twintig jongens en meisjes, waarvan er onder andere een klein aantal per trein naar de Bloemendaalse duinen gingen, waar scenes werden opgenomen voor een Arabische zandwoestijn. Ook werd er op een dansavond van de Culturele Club indringende opnamen gemaakt. Dansend voor de camera, blonken bijvoorbeeld de volgende sterren in spé uit: Ria Schaap, Bea Overweg en Trudy de Geus, Bob van Schijndel en Joke Keyzer. Er was zelfs een speciaal optreden van ‘The Hot Rock Rockers’ met als gast Mahalia Jackson, tijdens dit optreden kwam directeur Jan er aan gereisd, samen met koksmaat Henkie Haye, ze liepen de rocksterren behoorlijk in de weg.

Lees hier 'Filmclub (slot)' en al die andere verhalen van Fred Fontijn.

We staan in de krant Foto: fragment van de film

Het stuk in de krant Foto: fragment van de film

Fred Fontijn

Oom Jan

Onlangs ben ik bij oom Jan Plemper op bezoek geweest, in Obdam. Weliswaar niet meer helemaal strak van lijf en leden, ging het geestelijk voortreffelijk, hij is inmiddels 87 jaar. Samen met zijn nicht Lydia Merse spraken we uitgebreid over vroeger. In de eerste plaats was ik nieuwsgierig of mijn herinnering aan de tekenclub klopte. Hij bleek omstreeks zijn twintigste, daarvoor, als leider, gevraagd te zijn. Het was zijn entree tot Sportpark de Ruyter, waar hij later de wandelclub overnam. Pas in de jaren zeventig haakte hij af omdat hij naar Haarlem verhuisde. Meer dan dertig jaar vervulde hij dus een rol bij onze speeltuin vereniging.
Naast een stapel foto's uit die tijd, kreeg ik ook talloze rolletjes smalfilm mee, die hij vol schoot tijdens de kampclub weken. Over niet al te lange tijd hoop ik hem daarvan DVD's te kunnen overhandigen, zijn projector doet het niet meer goed, maar hij zou de films graag nog een keer willen zien.
'Zelfreizendbakmeel' is al digitaal beschikbaar en daarover hebben we het natuurlijk ook gehad. Allebei waren we het er over eens, dat het voor die tijd een heel goed product is, al zeg ik daarbij dat we niet helemaal objectief zijn, misschien.
Fred Fontijn
fred@fontijn.nl

Hugo Walg

Ditmaal aan jou gericht via het geheugen i.

Hi Fred,
Ik weet niet meer of dit me ooit eerder ter ore was gekomen, maar wat een gigantisch creatieve dingen hebben jullie daar gedaan. Ik was er vanwege mijn jongere leeftijd verder niet bij betrokken. Kun je die film niet op YouTube kwijt o.i.d? ik ben wel nieuwsgierig.
groet,
Hugo

olga van roode-peterson

wat een aanwinst voor het geheugen.

hallo fred. wat en geweldige vonds deze opnames van ome jan,en ik kan me nu weer herinneren dat in die tijd er over werd gesproken , want de titel zelfrijzend bakmeel zegd mij wel wat.en paul ruitenbeek daar had ik deze week nog aangedacht.die zijn broer had een patat zaak in de hugo de groot str. en ik mocht daar wel eens patat bakken en verkopen, en dan denk je toch ,hoe zou het met hem zijn?en ria schaap, zij was mijn buurmeisje, en bea daar ben ik nog ff vriendin mee geweest.ik wou dat ik al die mensen weer eens kon ontmoeten,net als joop reinink en banen en jaques, nou wie weet komt dat nog eens.ik heb weer met heel veel plezier deze nieuwe geheugen gelezen.