Re: jeugdsentiment Orteliuskade

Auteur: Andre Hoedt

vesta:
Hoi,Ik ben geboren in 1952 op de Orteliuskade. Wij waren een gezin met 7 kinderende Familie Verweij. Wij woonden op het deel t.o. het Jan van Galenbad.Namen van mijn zussen en broersGerda, Joke Peter, Willy, Nelleke, Wim en MarianWij hadden in mijn beleving een heerlijke jeugd daar. Mijn ouders zijn daar in 1949 komen wonen Zij hadden toen 1 dochter en tweede was op komst.Nieuwbouw Het eind van Amsterdam en de weilanden voor je huis. Ook stonden er toen nog boerderijen. Ik als 4e kind weet dit niet bewust maar wel van foto's.Wij woonden met 8 gezinnen op de trap zoals dat genoemd werd Alle buren waren ooms en tantes en alle kinderen speelden met elkaar. Ieder jaar deden we met onze trap aan Carnaval. Verkleden en dan van boven naar beneden in de polonaise en zingen maar. Alle woningen binnen en door naar de volgende. Stelt niets voor nu maar toen was het prachtig.De tijd dat er nog bijna niemand t.v. had gingen wij via de veranda over de kolenkit klimmen om zo naar de buren te gaan en t.v. te kunnen zien.Buiten spelen was ook nog geen probleem Weiland voor de deur gaf ruimte genoeg Zomers bouwden we tenten Iedereen die iets mee nam mocht mee doen Stokken doeken knijpers. Moeders kwamen met stapels brood en zo was er weer een zomerdag om.Toen we ouder werden gingen we natuurlijk zwemmen in het Jan van galenbad. Ook hadden we een speeltuin voor de deur Mercatorspeeltuin met Ome CoAls je een gezinskaart had kon je er iedere dag spelen. Voor de grote gezinnen van toen was dat natuurlijk heerlijk. Een bovenwoning is ook niet alles en zo ging het prima.Wat ik ook goed weet is dat het St. Lucasziekenhuis gebouwd werd. Ook het reumacentrum De bouwplaats werd onze speeltuin Boven op het Lucas via de bouwlift Natuurlijk verboden maar wij zagen geen gevaar.De dijk is ook iedereen wel bekend ook daar werd veel gespeeld. Met pasen waren er op de dijk eieren zoeken Op zoek naar het gouden ei want dan kreeg je een kadootje.De sloot die liep van de hoek Orteliuskade/Jan Evertsenstraat daar werd geschaatst in de winter. ook was daar een heuvel waar je met je slee van af kon glijden. Op de hoek zat een melkboer die toen nog altijd aan huis kwam.De andere hoek van de kade/ Jan van Galenstraat daar moesten we de weg over om naar school te gaan Meisjesschool heet Julianaschool Jongensschool heet Franciscusschool.Wij hebben er gewoond tot 1966 en zijn toen verhuisd naar Amsterdam Noord waar mijn ouders oorspronkelijk vandaan kwamen Nieuwendam werd toen gebouwd en op de kade werd het toch wel erg klein met 7 kinderen.Wij waren niet blij met de verhuizing. Zelf was ik 15 jaar en had daar mijn clubjes en vrienden Ook mijn oudere broer en zussen waren niet blij. We bleven sporten in West Handbal bij Aristos. Maar op den duur wordt dat toch te veel en ga je weg daar. Dan sluit je het af en gaat in Noord verder.Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan De zwemclub waar je alleen lid mocht zijn als je katholiek was. Film kijken op zondagmiddag onder de kerk of later bij de speeltuin in het buurthuis.Al met al goede herinneringen Vind de site dan ook erg leuk en zal hem aanprijzen bij al mijn familie en vrienden. Ben al bekenden namen tegengekomen.Wil Hogema-Verweij

Hallo Wil,
Volgens mij heb ik met je broer in de klas gezeten (Peter Verweij) op de St. Franciscusschool en ben ik wel eens bij jullie thuis geweest aan de Orteliuskade. Wat ik mij daarvan herinner is dat het gezellig bij jullie thuis was en buitengewoon goed georganiseerd. Op briefjes was opgenomen wie, welke taken moest doen met een bonus- en malussysteem. Kwam je te laat, dan moest je extra afwassen.
Van omstreeks 1957 tot 2007 heeft mijn moeder in de Erik de Roodestraat gewoond; we hebben een fantastische tijd in Amsterdam-West gehad.
mvg Andre Hoedt