Meld je aan

Alle verhalen van Jan Swagerman

Jan schrijft niet alleen korte verhalen over zijn tijd in Amsterdam Nieuw-West..

Hij is fulltime bezig met het geven van cursussen en begeleiding op gebied van verhalen vertellen en ´narratieve coaching´, en is door het ministerie erkend docent taalexpressie met specialisatie verhalenvertellen. Jan Swagerman studeerde af als andragoloog (drs.) en volgende verder opleidingen op het gebied van creatieve therapie (beeldend en drama). Hij geeft al bijna twintig jaar verschillende soorten cursussen rond verhalen vertellen voor zeer uiteenlopende groepen zoals bedrijfsleven, musea en toerisme of vrijwilligers bij uitvaarten, volksuniversiteiten, bibliotheken, schoolbegeleidingsdiensten.

Vertellen is op vele manieren te gebruiken: bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van taalvaardigheden of bij sociale vaardigheden; ter ontwikkeling van creatieve en oplossende vermogens (een verhaal is immers een formule waarin problemen worden gemaakt en worden opgelost), bij het inzichtelijk maken van historische ontwikkelingen of eigen levensloop. (op zoek naar de rode draad tussen verleden, heden en toekomst), als middel tot vergroting van Zelfvertrouwen (zoals spreken in het openbaar) geheugen, of bij vragen rond identiteit, (team-) samenwerking of zingeving.

Hij schreef de volgende boeken:
- Het verhaal gaat verder, de kunst van het vertellen. (Ankh Hermes, Deventer, 1991) Uitverkocht.
- Vertellingen rondom de oude Rijnmond (Panta Rhei, Katwijk, 1991).
- De kunst van het vertellen (Nederland Centrum Volkscultuur, F. C. Dondersstraat 1, 3572 JA. Utrecht.1994).
- De kunst van het vertellen van historische verhalen. Utrecht 2002 (Nederland Centrum Volkscultuur, F. C. Dondersstraat 1, 3572 JA. Utrecht).
- Stem geven aan verhalen, werkschrift over het vertellen van bijbelse verhalen. Kok Kampen, 1994.
- Verhalen in zakelijk perspectief (i.s.m. Kees van Aert). Orbit, Hilvarenbeek 2001