H.Berghaus

Auteur: Peter van Zwam

Eigenlijk lees ik heel weinig verhalen over het confectiebedrijf Berghaus
die op het wilhelminaplein in een mooi pand in de jaren 60 toonaangevend was voor de dames mode in Nederland, wat mantels en mantelpakjes
betrof.Ik werkte daar als fakturist en zat daar van sept. 1964 tot sept 1970 Het gebouw bestond uit de laadperon ,expeditie ,met als opperhoofd
Giel de Jong,met zijn maatje Joop , dan de verzendafdeling en inpakafdeling , perserij op de begane grond. Op de eerste afdeling zaten de kantoren
en de modinettes van het modellen atelier, op de tweede etage zaten de directies, de fam Deiter en de personeels kantine waar je heel goedkoop een heerlijke lunch kon kopen, niet te geloven, maar een sneetje brood met beleg 10 ct , kan je dat voorstellen dat was in 1965, het jaar waar de Haagse beatgroep Q65 zijn eerste hit had , Youre the victor..Op de derde etage zaten de coupeurs en de snijtafels die de patronen moesten snijden , en aan de andere kant van deze etage zaten de modinettes. op de 4e etage zaten de verkopers en de modinettes ofte wel de pasdames, die voor de modezaken de nieuwste collecties toonden
Hier bestelde bijvoorbeeld C&A, LAMPE, VOS, WITTEVEEN ,DE BIJENKORF
PEEK &CLOPPENBURG ,V&D ,maar ook de kleinere modezaken hun mantels.
In een slappe periode de tussenliggende maanden van een overgang van een seizoen mocht ik vaak met de chauffeurs ,met die grore mercedessen ,
meerijden om de kleding af te leveren , we gingen dan s`morgens vroeg op pad om de winkels in de randstad te bevoorraden en kwamen meestal tegen
5 uur in de middag terug. Ook kwam ik veel bij de thuisnaaisters die
knopen aan moesten zetten of iets dergelijks , en overal koffie natuurlijk