Re: H.Berghaus

Auteur: Alie de Pruyssenaere-Spier

Peter van Zwam:
Eigenlijk lees ik heel weinig verhalen over het confectiebedrijf Berghausdie op het wilhelminaplein in een mooi pand in de jaren 60 toonaangevend was voor de dames mode in Nederland, wat mantels en mantelpakjes betrof.Ik werkte daar als fakturist en zat daar van sept. 1964 tot sept 1970 Het gebouw bestond uit de laadperon ,expeditie ,met als opperhoofd Giel de Jong,met zijn maatje Joop , dan de verzendafdeling en inpakafdeling , perserij op de begane grond. Op de eerste afdeling zaten de kantorenen de modinettes van het modellen atelier, op de tweede etage zaten de directies, de fam Deiter en de personeels kantine waar je heel goedkoop een heerlijke lunch kon kopen, niet te geloven, maar een sneetje brood met beleg 10 ct , kan je dat voorstellen dat was in 1965, het jaar waar de Haagse beatgroep Q65 zijn eerste hit had , Youre the victor..Op de derde etage zaten de coupeurs en de snijtafels die de patronen moesten snijden , en aan de andere kant van deze etage zaten de modinettes. op de 4e etage zaten de verkopers en de modinettes ofte wel de pasdames, die voor de modezaken de nieuwste collecties toondenHier bestelde bijvoorbeeld C&A, LAMPE, VOS, WITTEVEEN ,DE BIJENKORFPEEK &CLOPPENBURG ,V&D ,maar ook de kleinere modezaken hun mantels.In een slappe periode de tussenliggende maanden van een overgang van een seizoen mocht ik vaak met de chauffeurs ,met die grore mercedessen ,meerijden om de kleding af te leveren , we gingen dan s`morgens vroeg op pad om de winkels in de randstad te bevoorraden en kwamen meestal tegen 5 uur in de middag terug. Ook kwam ik veel bij de thuisnaaisters dieknopen aan moesten zetten of iets dergelijks , en overal koffie natuurlijken de chauffeur was altijd in voor een praatje, Het was een heerlijke tijd waar de loonzakjes elke vrijdag in de kantine werd uitgedeeld.Helaas ben ik veel namen vergeten ,maar ken er nog wel watMiep Schreuder Peggie bolPeter EdensWilem Bantde heer Stein broer van Cor Steinde heer Morriende heer Zegersde heer Sneeloperde heer CallenbachFrans Smit + ( Sjoukje Spijker) Ja ,het zijn er niet veel ,maar welicht wordt de lijst langer Het is ook meer dan 50 jaar geleden Maar wel leuk als er oud collega`s zouden reageren

Mijn broer, Siep Spier heeft heel lang bij Berghaus gewerkt. Ik denkt wel ruim 25 jaar. Op 60 jarige leeftijd in de VUT en op 65-jarige leeftijd overlden.