Spinnen tussen de hoofddoekjes

Yes, het is maandagmorgen 9 uur. Ik mag weer. Virtual spinning in Slotervaart. Ladies only, maar fietsinstructeur Evert van der Zee is er, weliswaar op het scherm, wel altijd bij.

Soms een route door Slotervaart, maar nu de bergen in: klimmen Foto: virtuele fietstocht bij het spinnen

Bij virtual spinning zit je met maximaal zes vrouwen naast elkaar op een fiets, volg je Evert op een groot televisiescherm en luister je via je eigen oordopjes naar zijn instructies en de opzwepende muziek. De hele dag door fietst Evert zijn routes door heel Europa in Slotervaart.

De sportschool Foto: van internet

Sinds deze zomer heb ik de club bij mij om de hoek, aan de Postjesweg, ontdekt. Ik zat niet lekker in mijn vel omdat mijn contract wegens bezuinigingen niet was verlengd en ik was op zoek naar een uitlaatklep. Sindsdien spin ik 3 tot 4 keer per week tussen de hoofddoekjes en geeft dat me energie die ik nooit eerder gekend heb.
Meestal ben ik als eerste en kan ik de route bepalen, maar vandaag staat het Spin-scherm al aan en haast ik me met mijn oordopjes en flesje water naar de andere vrouwen op de fiets.
 La Romana is de route, Evert neemt ons mee naar pittoreske dorpjes aan de Spaanse kust. Zoals altijd ben ik ook vandaag een van de weinige oer-Hollandse dames in de sportschool. Ik deel mijn passie voor spinnen voornamelijk met Turkse en Marokkaanse vrouwen.

De spin-apparaten in de sportschool Foto: internet

Naast mij probeert een oudere stevige moslima haar fiets op de juiste hoogte te stellen en heelhuids op de fiets terecht te komen. Ik moet lachen in mezelf. Het is zo’n contrast. Deze vrouw, met vier lagen aan en hoofddoek op, kan zo rechtstreeks uit een bergdorpje uit Marokko geplukt zijn. Ze lacht naar me en doet haar oordopjes in. Ook zij hoort nu de bemoedigende woorden van de instructeur en alles behalve klassieke muziek. “YEAHH”schreeuwt Evert, “We gaan staan, naar achteren, zet hem vast, daar krijgen we strakke billen van, en wie wil dat nou niet!!”
Ik word er blij van voel een verbondenheid met de vrouwen uit mijn buurt. Als we klaar zijn en bezweet onze fiets afstappen lach ik nog een keer en zeggen we, pffff zwaar hè?
En dan mogen we de sauna in om dat we het verdiend hebben.

Femke van de Giessen was een van de cursisten van de schrijfcursus in november 2011 van het Geheugen van West gegeven door Shirley Brandeis. Deze cursus is onderdeel van het project Vertelfestival dat op 29 januari 2012 plaatsvindt en dat gehouden kan worden door subsidie van het SKANfonds.

Evert

Leuk Artikel !