Herinneringen aan Slotermeer

Deel 2

Eijpe aan de Burgemeester De Vlugtlaan Foto: Evert van Bunnik, 14 maart 2009

Januari 1958 kwam ik met mijn ouders en broertje in Slotermeer wonen,
in de Speelmanstraat om precies te zijn, achter Jamin en Friedel. In het begin dus.

Probleem
Verder had (en heb je nog) Eijpe, de snackbar. Ik herinner me van de middelbare school de mededeling van de leiding (hoe streng!) dat we ons daar niet mochten vertonen toen er rellen waren met nozems. “Maar meneer de directeur, ik woon er achter. Als ik nou thuiskom van oma en opa uit Amstelveen, hoe wilt u dan dat ik naar huis loop?” Tja, dat was een probleem voor de leiding.

Politiek
Het leerde me eerlijk gezegd wel een beetje politiek handelen: staatsrecht en maatschappijleer in de praktijk en nog wat later begon mijn “politieke carrière” en werd ik lid van de wijkraad, een soort voorloper van de huidige stadsdeelraad met vestiging op de Slotermeerlaan nummer 150.
Halverwege de jaren ‘70 verhuisde ik naar Amsterdam Zuid-Oost, nog later kwam ik
in de overloop terecht in Hoorn. En wie kom ik daar tegen? De opbouwwerker uit
Slotermeer die mij op het “politieke pad” zette en mij daardoor liet vormen! En van die “vorming” (plus mijn opleiding Bestuursrecht) heb ik nu nog plezier: ook hier in een betrekkelijk nieuwe wijk Opbouwwerk en Leefbaarheid, ja, zelfs een plaatsing in 2010 op een kandidatenlijst van een lokale politieke partij. En dat alles dankzij Slotermeer.

Slotermeer nu
En hoe kijk ik nu tegen Slotermeer aan? Ik zou er best weer willen wonen, al duurt het, zegt men, zeker 15 jaar voor je “aan de beurt” bent. Maar met mijn Marokkaanse echtgenote kom ik er wel vaak: op de markt (Plein '40-'45) en bij Tanger daar op de hoek. Het zijn haar favorieten, net als het “snuffelwinkeltje” op de hoek van de Vlugtlaan en de Fockstraat, waar ooit boekhandel Ten Have was gevestigd. En is zij op de markt of bij Tanger, zit ik koffie te drinken aan de overkant, naast de ABN, het horeca/etablissement dat vroeger Café Pauwe was en waar ik ooit met Wim Kok, toen voorzitter van de FNV in het stadsdeelkantoor, een borreltje dronk.
Nu wonen mijn ouders buiten, maar niet ver van Slotermeer en ben ik er over de
A7 en via de Coentunnel in zo'n 45 minuten. Slotermeer? Deze tuinstad kun je nooit vergeten!

Naar deel 1 van dit verhaal.

Het WOO-gebouw heden ten dage Foto: Evert van Bunnik, 22 juni 2010

B Broer

Boekhandel Burgemeester de Vlugtlaan

De naam van de boekhandel was meilof ijben

Hans

Wat is de naam van de Boekhandel

Hoe heette de boekwinkel op de Burgemeester de Vlugtlaan tegenover de Hema? De winkel zat daar vanaf 1953 tot in de jaren ‘80.

Chris Looper

Speelmanstraat 23/3

L.S.

Leuk om te lezen.

Ik ben geboren in 1954 geboren in de Speelmanstraat op nr. 23/3 hoog. In 1970 zijn wij i.v.m. de werkzaamheden van mijn vader verhuist naar Gendt (bij Nijmegen).

Dirk de Boer

Inderdaad boekhandel Haverman; zij hadden ook nog een filiaal in de Lodewijk van Deysselstraat.
Op de andere hoek van De Vlughtlaan en Burg. Fockstraat was Splinter, een winkel in huishoudelijke artikelen en speelgoed.

Evert van Bunnik

Re: Herinneringen aan slotermeer

Arie Haagsma:
Het was niet boekhandel ten Have, maar Haverman

Klopt! Bedankt voor de correctie. Ten Have was een boekhandel in de Kalverstraat, nabij het Spui. Kwam ik ook vaak om een boek voor m'n vader af te halen.

Michael Schutten

Wat leuk dit

Grappig om reacties terug te lezen van bekenden uit, toen, "onze" wijk Slotermeer.
Temeer omdat ik met Shirley op de peuterschool Het Waterhoentje heb gezeten (later mss. nog De Fock school). Simon Stoter ken als de oudere broer van Patrick, waarmee ik op de Westelijke Tuinsteden heb gezeten. Leuk om zo nu en dan iets van elkaar te vernemen.

PS Ben nog wel eens benieuwd hoe het met Debby Visser is verlopen, woonde een straat achter jullie.

corry dogger

Re: Re: wat leuk dit

evert van bunnik:
simon stoter:Leuk day jullie her over min jeugt straat he Ben volgens mij woonde van bunnik op nr 8 als ik her goes heb end Shirley zat bij mij in de Las op de burgemeester de rock school groetjes van Simon stoter de soon van corry dogger
Hoi Simon! Nee joh, nr.6, zelfde portiek. Heb je moeder wel gekend. Doe haar de groeten van me.

hallo Evert, zit nog alles even te lezen., ik heb verder op een stukje over ons geschreven. dat is wel van mij, wij woonde wel op num 8 eerst van zanten met die grote hond dat was op 6 en later kwam de fam. van bommel daar te wonen want het liep tante sjaan op num. 2 hoek daar naast later num 4 een jong gezin van zanten dan dogger op 8 nee vergeten dan nog het gezin lidia met de twee dochters later met kees wat haar man werd. groetjes corry dogger

corry dogger

Re: wat leuk dit

simon stoter:

simon , marco en patrick stoter en ik dan corry dogger woonde speelmanstraat 8 huis

Anuschka

evert van bunnik:

Hoi ik heb het bericht nooit geplaatst is mijn moeder geweest groetjes simon

evert van bunnik

Re: wat leuk dit

simon stoter:

simon stoter

wat leuk dit

Albert Voets

Speelmanstraat

In 1953 kwamen wij als eerste bewoners in de Speelmanstraat wonen, op 3 hoog helemaal op de hoek tegenover het park. Hier werden door de melkwinkel, ik dacht Zuydervaart paaseieren verstopt waarmee je iets kon winnen. Dat park was toen gescheiden dmv een sloot waar ik ontelbare malen in heb gelegen als jochie van 3 jaar. De balkonhekjes van de woning waren onwijs laag en ook daar ben ik menig maal gered door mijn ouders. Ik kan mij herinneren dat in de winter het reservoir van de wc bevroor met alle gevolgen van dien. Aan burgermeester Fockstraat was een brug versierd met torentjes waar je je goed in kon verstoppen, veel later werden die dichtgestort. Ik ging naar de kleuterschool in de van Gilsestraat ( 1e jaar ), naderhand in de Jan de Louterstraat en dat was een flink eind lopen als jochie van 4-5 jaar. Gelukkig waren er in die tijd al Klaar Overs op de Slotermeerlaan. In 1956 gingen we vanwege gezinsuitbreiding naar Geuzenveld waar mijn moeder tot 1992 heeft gewoond, mijn vader was bakker bij Harte had tevens een broodwijk met handkar, die over de van Tienhoven gracht/brug geduwd moest worden en is in 1991 op 69 jarige leeftijd overleden.

evert van bunnik

Re: Fijn!

Shirley Brandeis:
Wat een heerlijk positief verhaal over mijn buurtje! Dank je wel.
Shirley Brandeis
Speelmanstraatbewoner 1976-1983

Geen dank Shirley, heb het graag opgeschreven. Ik hoop binnenkort weer even over de Burg.De Vlugtlaan te struinen, dus wie weet nog wat inspiratie voor weer
een bijdrage. Slotermeer blijft "trekken" in het positieve.

Shirley Brandeis