Re: klederdracht amsterdam nieuw west

Auteur: ingrid wouterson

Gerda van der Linde:
Wie kan mij helpen aan informatie over de klederdracht zoals die gedragen is door boeren en tuinders in het gebied wat nu amsterdam nieuw west is?
De klederdracht is uitgestorven omstreeks 1900.
Er bestaan foto's van mensen in dracht, maar de opbouw van de dracht is geheel onbekend.
Wie kan mij helpen?
Bij voorbaat dank!

Welk deel van nieuw west bedoel je? Ik ben geboren en getogen bij Het Surinameplein jaren 50 en 60.De oude boerderijtjes op de plek van het Rembrandtpark en Cornelis Lelylaan kan ik mij herinneren. Ook de oude huisjes achter het Surinameplein waar nu de A.N.W.B. staa theb ik gekend. Dit plekje werd het Quakerseiland genoemd. Het was een onderdeel van de oude gemeente Sloten net buiten Amsterdam. Ik kan mij herinneren dat de vrouwen er kraakheldere witte schorten droegen. De Quakers hebben in Amsterdam gewoond van 1656 tot ongeveer begin 19e eeuw.Verder woonden zij in Driehoekstraat in de Jordaan en in Buiksloot. Mogelijk is de klederdracht die jij hebt gzien, het resTant van de sobere manier van leven en kleden van de Quakers. Ik heb gelezen dat zij in de jaren 4o onderdak boden aan gevluchte joden uit o.a. Polen en Duitsland.