Auteur: Siebe de Roos
Bevoorrading De Gruyter Bevoorrading van De Gruyter op de hoek van de Hoofddorpweg en het Hoofddorpplein - Foto: Hilde Dudart Baede Hoek Hoofddorpweg/Hoofddorpplein - Foto: Hilde Dudart Baede

Ger:
--- Ik heb nooit geweten dat die bus daar stond, Siebe, anders was ik zeker eens gaan kijken..! Lijkt wel een amerikaanse schoolbus. Merkwaardig eigenlijk dat 'ie dáár stond , op het Hoofddorpplein was toen ruimte genoeg, maar misschien wel een parkeerverbod in de spits of was er een vergunning nodig.
Er staat ook een mooie beschrijving van de opkomst en ondergang van De Gruijter hier:
Kapper Kimman, ja inderdaad, met schuin geschreven letters.... ik ben daar ook een keer heen gestuurd door mijn ouders, later ging ik naar een kapper in de Woestduinstraat halverwege in de huizenrij richting Rietwijkerstraat in een woonhuis en later verhuisde die in dezelfde straat maar dan op nr 86 naast de fietsenzaak hoek Heemstedestraat. (Later een knopenwinkel en nog later bij de fietsenzaak getrokken). Hij had de Donald Duck, Sjors en Sjimmie , Robbedoes en de Pep tijdens het lange wachten, want hij had geen elektrische tondeuse en deed alles met zo'n handding. Het zag er dan ook niet uit, ik schaam me met terugwerkende kracht nog voor dat bloempotkapsel. Maar je deed wat je opgedragen werd..
Er zat in mijn herinnering ook een kapper in de Haarlemmermeerstraat in het rijtje vooraan bij het Hoofddorpplein, bij de bushalte. Daar zat volgens mij een Luxaflexwinkel, een kapper, een snackbar en een speelgoedwinkel van Splinter. Het kan zijn dat ik de jaren daar niet helemaal in volgorde heb..
groeten van Ger

Hallo Ger,
En zo wisselen we heel wat herinneringen uit, leuk hoor!
Of Kimman wel een elektrische tondeuse in het begin had weet ik niet meer maar ik was altijd blij als ik weer een kort koppie had en inderdaad je ging als je ouders dat wilde en sowieso ging ik in het begin aan de hand van moeder ernaar toe.
De kapper in de Haarlemmermeerstraat 166 klopt, dat was Osenga en dat pand is later getrokken bij de "luxaflex"-winkel firma van Solt later Euroblinds. De speelgoedwinkel was inderdaad van Splinter en het cafetaria heette Scholten, daar kochten wij wel eens patat, wat toen nog een luxe was, en zelf hadden we geen frituurpan. Wat mij opeens weer doet denken aan de overheerlijke kroketten van avondwinkel Kokkes op de Zeilstraat, die nu nog steeds onder die naam bestaat.

Dat de "De Gruyter- bus" op het Legmeerplein stond had waarschijnlijk te maken met het drukkere Hoofddorpplein of wellicht uitzicht belemmerend voor de andere winkeliers. Het zou heel goed kunnen dat het van origine een Amerikaans of Canadees voertuig was. Interessante link die je vermeld over de geschiedenis van De Gruyter.

Groet,
Siebe - st.deroos@hotmail.com