Plastic brengt Overtoomse Veld tot Bloei! (vervolg)

In de balkontassen zijn onder meer logo’s van een boekhandel, een drogisterij, een woningbouwcorporatie en een sportzaak te herkennen, maar ook tassen die uit andere landen komen

Zo zijn de kenmerkende geluksogen uit Turkije goed te zien op twee balkontassen en mevrouw Wildenbeest leverde zelf een tas in uit Amerika. “Ik ben in mei in Amerika geweest en heb daar toen een mooie plastic tas uitgezocht en speciaal voor dit project mee teruggenomen. Het bewerkte resultaat is echt heel mooi! Ik ga nog even bedenken of ik de balkontas voor of achter mijn huis ga ophangen en dan ga ik hem vol planten met Oost Indische Kers.”
Marie-José Hamers weet overigens zelfs van blauwe en zwarte vuilniszakken kunstige balkontassen te maken. Hamers: “Ik pers de zakken en maak gebruik van alle kleuren en afbeeldingen van de plastic tassen. Maar bij egale tassen zoals bijvoorbeeld vuilniszakken gebruik ik sjablonen en afbeeldingen om ze bijzonder te maken.” Hamers werkte hard de afgelopen weken om alle tassen te realiseren, maar dat hoefde ze niet alleen te doen. Ze kreeg vrijwillige hulp van tien vrouwen uit de buurt die de plastic tassen alvast in de juiste maat vouwden en de banden knipten waarmee de balkontassen aan de balkonspijlen of tuinhekjes bevestigd kunnen worden. Een gezellige tijd waarbij dames die normaal niet veel met kunst te maken hebben kennis maakten met dit vak.

Hierna met blikjes?
Tijdens een officieel moment krijgt mevrouw Kurt van Stichting IKRA de eerste balkontas overhandigd uit handen van PvdA-deelraadslid Edith Brouwer. Zij is enthousiast over het bewonersinitiatief: “Bij dit project komen drie dingen samen: duurzaamheid, ontmoeting en kunst en dat is een goede zaak. Ik wilde terwijl ik hier naartoe fietste wat plastic tasjes verzamelen en die vervolgens inleveren. Er ligt immers altijd veel zwerfvuil, maar deze keer lagen er helemaal geen plastic tasjes op de grond. Dat is natuurlijk een goed teken! Wel lag er een enorme hoeveelheid ander vuilnis, vooral veel blikjes. Die vervuiling is echt zonde. Misschien kan dit project een vervolg krijgen? En dat er dan bijvoorbeeld plantenpotjes worden gemaakt van blikjes?” De omstanders knikken en glimlachen bij het idee. Er zijn er duidelijk genoeg die nu al zin in een vervolg hebben.

Maar in de komende weken wordt het eerst tijd om de balkontassen te vullen en bloemen en kruiden te laten bloeien in Slotervaart. Als u een balkontas ziet, maakt u dan een foto? Als u deze mailt naar info@eigenwijks.nl wordt er namelijk een mooie collage van gemaakt.

Terug naar het eerste deel over de Bloei!-tassen