Herinneringen aan Geuzenveld

Deel 2a: Weggelopen met mijn verkering van de kleuterschool

Geuzenveld

Dit verhaal is zoals het mij ooit door mijn moeder in mijn jeugd verteld is. Ik kon mij er toen al niet meer alles precies van herinneren, maar Antoinette kan ik mij natuurlijk wel herinneren! En dit verhaal kreeg een vele jaren later nog een vervolg.

Samen op de kleuterschool
In de jaren vijftig tot midden jaren zestig waren de meeste scholen in Geuzenveld houten noodgebouwen die later vervangen werden door stenen nieuwbouw. Bijvoorbeeld de R.K Alphons Ariensschool, later 't Koggeschip. En de R.K kleuterschool nabij de hoek Ruys de Beerenbrouckstraat en de Dr. H. Colijnstraat. Ik zat omstreeks 1956 samen met Antoinette Boogerds op deze kleuterschool. Van de achternamen van Antoinette ben ik na al die jaren niet helemaal zeker meer, het kan ook Tielemans zijn geweest. Wel weet ik vrijwel zeker dat het later Antoinette Visser is geworden.
Misschien helpt de foto bij dit verhaal en wordt zij door anderen nog herkend.
Ze woonde in de laagbouw naast de Snackbar (Nu De Halte) en Antoinette had ook nog een jongere zus. Haar ouders kwamen, net als mijn ouders uit Brabant. Onze moeders kenden elkaar goed en stonden vaak ergens op een hoek van de straat met elkaar te praten. En beiden kenden ze het verhaal van onze zwerftrip.

Wat gebeurde er?
Antoinette en ik waren goeie maatjes en een soort vier handen op één. Beiden niet bang om af en toe gewoon samen weg te lopen van school en op avontuur in de buurt te gaan. Die bewuste dag besloten we om er samen van door te gaan en ver weg van de kleuterschool ons verhaal te beleven: we trokken met een zelf verzonnen auto de wijde wereld. In werkelijkheid waren we misschien zo’n 500 meter van de school verwijderd want we hadden een mooi beschut plekje gevonden tussen de weg langs de dijk naar de Haarlemmerweg toe en de sloot ernaast richting de Molen. Onze auto was een in het zand van de opgang naar de Haarlemmerweg door wegwerkers neergelegde stoeprand. Met zijn tweeën op de stoeprand die als zitting dienst deed en de tegenover liggende stoeprand was het dashboard en het stuur van de auto. We hadden het blijkbaar erg naar onze zin, want toen we - later op de dag werd een zoekactie gestart - gevonden werden, waren we luid aan het zingen en hadden we de grootste lol. En we weigerden om uit onze ‘auto’ te stappen en braaf mee naar huis te gaan.
Hieruit blijkt wel dat in die pionierstijd Geuzenveld voor ons als kinderen een geweldige plek was waar je lekker in kon verdwijnen en je fantasie de vrije loop kon geven.

Antoinette en ik verloren elkaar na de kleuterschool uit het oog en …

Lees hier het vervolg; deel 2b.