TERUG IN DE TIJD

Auteur: albertine oswald - vsan zijl

ik sta voor het raam en kijk naar buiten op het grasveldje voor mijn balkon ,er ligt een heleboel schneeuw .de merels vliegen heen en weer om het lekkers te eten dat op mijn balkon staat. ik draai me om en loop terug inde kamer en tegelijk ook terug in de tijd ... ik zie de foto en het is nu begin 1947 ,op de foto sta ik met mijn vader,moeder en 2 broers alfons en theo .theo nog heel klein 3-4 maanden alfons al 12 .er ligt een dik pak schneeuw en achter ons staat de grote scheeuwhut die de grotere jongens hadden gebouwt.als ik naar de andere foto kijk zie ik dat de gracht is dichtgefroren zwart ijs met vele witte balken ,zo waren altijd de winters veel schneeuw en veel plezier ,we hadden reuze lange glijbanen, maar ja het was ook de tijd van de spekzolen ,dus je moest wel goede schoenen om te glijden hebben ,en wie had dat toen de tijd ? spekzolen waren goedkoop ,je kon er lang op lopen ,maar dat vond onze schoenmaker mijnheer bakker maar niets ! ik kan me ook de zomer 1947 nog herrinneren ,bloedheet en dat wekenlang .nu zie ik geen hut of schneeuwman ,de kinderen zitten thuis achter de computer en missen een heleboel plezier zo als wij die hadden,een gelukkige en FIJNE TIJD .ik was even terug thuis op de gracht ......