Vervolg: Een stukje ziel uit de wijk

Verteller: Bert Cramer
Slotermeer

Het is niet meer terug te draaien, maar bewoner Bert Cramer wil graag vertellen over de sociale ramp die in zijn buurt heeft plaatsgevonden sinds de sluiting van het A.H. Gerhardhuis als verzorgingshuis voor ouderen en ontmoetingsplek voor veel omwonenden op leeftijd.

Echt leeg Foto: Shirley Brandeis, januari 2013

Droefenis
Het leegstaande pand - de fysiotherapie is nog aanwezig en studenten huren het nu anti-kraak - vergelijkt Cramer met een oorlogsgebied. Een korte rondleiding toont lege kamers (186 in totaal) waar ooit werd gewoond, lege kantoren, een leeg restaurant, lege keuken, een lege bibliotheek, op enkele boeken en een oude computer na. Naambordjes – de Hennie Meyer-van Praagzaal, de Dick Bongaertzbibliotheek - zijn achtergelaten. "Wat een droefenis, hè," zegt Cramer. Een zucht. "Een stukje ziel is uit de buurt weggehaald. Een gezichtsbepalend, gemeentelijk monument staat leeg."

Heel aardig
Om de bewoners in de aanleunwoningen ietwat tegemoet te komen, gaf Woonzorg hun een ontmoetingsruimte in het eigen woongebouw. Hier kan voortaan koffie worden gedronken, bingo worden gespeeld of gezamenlijk een film worden gekeken. Dankzij de lokale fysiotherapeut, zijn vriendin en enkele andere vrijwilligers werd vorig jaar een kerstbrunch in deze nieuwe zaal georganiseerd. Cramer: "Dat is heel aardig, er gebeuren ook leuke dingen, maar het blijft behelpen. De buurt wordt vernieuwd, het is lastig lopen voor mensen met een rollator in zo’n bouwput. Winkels voor de dagelijkse boodschappen en vertier zit niet om de hoek. Ik heb nog een auto, heb mijn contacten, mijn kinderen. Ze hebben zelfs een Facebookaccount voor me aangemaakt, ha ha. Maar hoe ouder je wordt, hoe kleiner je wereld wordt. Mensen vereenzamen, komen niet ver meer. De nabijheid van het Gerhardhuis was dan erg prettig. Dat voelde heel beschermd. Zolang ik kan, blijf ik me inzetten voor de senioren hier. Voor de pioniers van Slotermeer.”

Reactie Woonzorg
“Woonzorg Nederland is op dit moment in goed overleg met Osira bezig met de laatste afwikkeling van het vertrek van Osira uit het A.H. Gerhardhuis,” laat een woordvoerder van Woonzorg weten. Ook wordt momenteel gezocht naar een nieuwe bestemming voor het verzorgingshuis. “Een definitieve invulling (een nieuwe huurder) is nog niet gevonden, maar het belang van de bewoners van de zelfstandige woningen wordt hierin vanzelfsprekend wel in meegenomen. Ook wordt gezocht naar een invulling waarbij enige vorm van een maatschappelijke/publieke voorziening in het A.H. Gerhardhuis in ieder geval onze voorkeur zal hebben. Dit kan gezien de marktomstandigheden helaas niet gegarandeerd worden.”

Terug naar het eerste deel van dit verhaal.

Gepubliceerd op deze website op 2 februari 2013