Schuurtje

Deel 1: Een omgebouwde krat

Westpoort

Op de Schinkelkade stond in de jaren vijftig van de vorige eeuw eens een groot open krat van ruw hout te koop. Op een aangeprikt briefje stond een prijs van twintig gulden. Voortvarend bedacht ik dat ik daarvan wel een tuinschuurtje gemaakt kon worden voor op de zogenaamde spoortuin van mijn vader.

Genoemde spoortuin had mijn vader als spoorwegarbeider van zijn werkgever gehuurd en lag tussen de voormalige spoorlijn Amsterdam-Zaandam en de Nieuwe Hemweg daar waar later een koelwaterkanaal van de elektriciteitscentrale zou worden aangelegd. Dit kanaal is overigens heden ten dage nog in gebruik.
De koop van het krat werd met de eigenaar gesloten en voor het vervoer is mijn buurman – toentertijd vrachtrijder bij de FORD-fabriek aan het Noordzeekanaal – bereid gevonden het gevaarte te vervoeren. Met hulp van één van zijn zonen hebben we het krat op de vrachtauto geschoven en naar de Nieuwe Hemweg gereden. Vervolgens aldaar gelost en holderdebolder van de dijk af laten rollen en over de sloot weten te trekken, gepositio-neerd op de spoortuin met een paar betontegels op de hoeken. De aankleding ervan, zoals een deur, raam, dak, enz. van het krat bleek te kunnen worden opgelost door materiaal dat mijn oom te Zwanenburg kwijt wilde, nadat hij - zonder vergunning - een serre aan zijn woning had gemaakt en deze moest afbreken.
Dus ik huurde een grote bakfiets bij Keizerswaard in de Havenstraat en peddelde via de Hoofdweg en Haarlemmerweg naar Zwanenburg, laadde alle delen die ik nodig vond erop en reed terug, rechtstreeks naar de tuin.
Het golfplaten dak, de deur en het raam heb ik de weken daarna samen met mijn vader degelijk vastgeschroefd, een aantal dikke planken als vloer gelegd en de wanden van dunne planken vast gespijkerd en het hele schuurtje twee keer in de carboleum gezet.
Het tuingereedschap werd aan een muur opgehangen en vader kon tijdens het zaaien, poten en wieden op de tuin, of tijdens een plotselinge regenbui, lekker schuilen.

Toen en nu Foto's: Simon Stammis

De spoortuin met schuurtje in 1953 met de elektriciteitscentrale op de achtergrond. Van vrijwel hetzelfde standpunt op 13 februari 2013 ziet het zo uit; het koelwaterkanaal van de elektriciteitscentrale die zijn acht schoorsteenpijpen kwijt is geraakt en het viaduct is van de Coentunnelweg.

Lees deel 2: Een beveiligingssysteem van dit verhaal.

Gepubliceerd: 9 maart 2013