Re: Veel ruimte, veel kinderen

Auteur: Marja

Veel ruimte, veel kinderen:
Leuk te lezen over Osdorp. Ons gezin kwam in 1960 naar de Jan Oudegeeststraat 10. Ik was toen 5 jaar. We hebben er vijf jaar gewoond en hebben dus het eerste begin meegemaakt. Ik heb vijf broers en twee zussen. Een groot katholiek gezin. Net als de buren woonden veel grote gezinnen op een hoog, met op de begane grond de slaapkamers, achter de boxen . We klopten op de muren en seinden zo met buurmeisjes/vriendinnetjes. Het was gehorig. Inderdaad aardappels poffen (die raapte je op van straat als de groenteman/aardappelboer geweest was). Mijn broers smeedden ijzeren dolken! Ik verzamelde bosjes klein hoefblad en probeerde die te verkopen, zodat ik snoep kon kopen. Wij kregen geen zakgeld. Ik herinner me ook 'stoeprandje'.
Ik heb een leuke foto gekregen van Pierik Barlag. Deze zou gemaakt zijn door meneer Oudt. Deze grote familie woonde twee huizen verderop. Bijzonder om foto's van de St. Paulusschool te vinden.

Wat leuk, wij woonden op 43, 1 hoog, groot gezin. Met aan de overkant de school, het grote veld ertussen eraan de achterkant de speeltuin met zandbak. De gemeenschappelijke tuin waarin je echt niet mocht komen. Het eigen tuintje waarin je ook als kind niet mocht komen, wel op het balkon maar als kind was dat niet weg. We hadden genoeg te doen. Op de rolschaatsen achter de melkboer, de schilleboer die kwam en het schaatsen op de ringvaart wat toen elk jaar kon. Een heerlijke kindertijd heb ik er gehad.