Reis door West

Auteur: Petra Boon

Een impressie van wonen op verschillende plekken in Amsterdam West

De Wittenkade 86-192. Boven de witte VW-bus is nog te lezen: 'ELKE AVOND OPEN' Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 2 februari 1983

1991
On the move in West. De Staatsliedenbuurt. Een renovatiepand. De bovenbuurman jaagt eerst de krakers weg. Dan kan ik er wonen. Geen douche, ’s winters slaap ik naast de kachel, het water op de keukenvloer bevriest. Maar wel een eigen plek. Helikopters hangen regelmatig boven de buurt om drugsdealers te verjagen. De krakers raken langzaam in de minderheid. Beneden is ruimte voor een coffeeshop, maar gelukkig voor mij niet in bedrijf. De avondwinkel aan de Wittenkade heeft aan mij een vaste klant. Boodschappen voor ietsje meer na het sluiten van Albert Heijn, bonbons laat op de avond. Een ruim assortiment aan zwervers, verslaafden en alcoholisten voor de ingang. Een rafelrandje midden in de stad. De coffeeshop gaat toch open, ik wil graag een warm huis, een eigen douche. Tijd om te gaan. Weg uit West.

1999
Terug in West. Dit keer aan de Postjeskade. Liggend op de bank zie ik de boomtoppen met de meeuwen erboven.

Postjeskade Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 24 september 1997

In mijn rug het geraas van de stad. Best of all worlds. Vlakbij de snelweg, zo in de stad, even rondje boodschappen op het Osdorpplein en de beste bloemen op het Surinameplein. Lekker eten in de Tulp en om de hoek het Vondelpark. Er komen zelfs kinderen met Kinderpostzegels aan de deur. Op weg naar huis even stoppen bij Gary’s Muffins voor die weergaloze cheesecake. De Ten Catemarkt is nog een echte markt, een goed matras koop je voor een mooie prijs op de Postjesweg. Toch heeft De Baarsjes een imagoprobleem, maar niet bij mij. De buurt veert juist op, een mooie mix van oud en nieuw Amsterdam. Boven mij een gezin met twee kinderen, om de hoek een fijne Turkse winkel. Mijn geliefde woont handzaam dichtbij in de Staringstraat. Wij willen graag samen. In een groter huis. Dat vinden we uiteindelijk in Zuid. Dag fijn West.

Naar deel 1.

t van genne

Re.reis door west

Op dat stukje wittenkade heb ik van 72 tot 75 zeer prettig gewoond op de hoek was Nooy een winkel in stoffen en ja de avondwinkel was er ook al,mijn dochter is daar geboren op nr 110 ik heb een paar weken geleden door de gracht gevaren mijn oude huis staat er nog daarnaast is een heel nieuw blok gebouwd.Allemaal gore woonboten in de gracht waar we vroeger visten met de buren,ome bertus de brandweer van 3 hoog.Familie Stam van 1 hoog pa had klompvoeten en je kon precies horen dat hij thuis kwam dan schopte hij zijn schoenen uit bonk bonk.Ik heb al wel een douche gemaakt daar,het was toendertijd erg prettig om daar te wonen,waren ook minder prettige dingen,buurmeisje had zichzelf opgehangen,paar alcoholisten, een is weggehaald ander is uit het raam gesprongen,maar het was een warme buurt om in te wonen.Mensen hielpen elkaar.