Buurman Steenhart,

Auteur: Fred Fontijn

Onlangs kwam ik in contact met een oud speelster van korfbalclub Landlust, zij had een jeugdvriend van mij ontmoet in Zeewolde. Toen ik een half uurtje met haar telefonisch had gesproken concludeerden wij samen dat de wereld toch wel erg klein is. Dat een paar dagen later een oud buurjongen van mij een reactie op Het Geheugen schrijft waar mijn naam wordt genoemd en ik de naam van de schrijver helemaal niet ken als buurjongen is dan wel tegenstrijdig. Een paar jaar geleden ontmoette ik Henk Olk in Frankrijk uit een paar opmerkingen van hem wist ik onmiddellijk dat hij mijn buurjongetje was uit hetzelfde portiek op De Rijpstraat als Anton Steenhart. Gelukkig heb ik dan mijn oudere zus Betty, die daarin duidelijkheid brengt. Althans, een beetje.
Volgens haar woonde er op drie hoog een familie Krul. De familie woonde aansluitend met de waranda van onze bovenburen de familie Peterson aan. Met vier dochters waarvan de oudste Jopie later in het benedenhuis woonde met man en kind(eren) (Dickie?), dus naast schoenmaker Roel van Lent. De jongste dochter Krul was ongeveer net zo oud als Nellie Peterson zij gingen ook wel een tijdje met elkaar om. Hoe de dames Krul van hun voornaam is mijn zus vergeten. Alleen Jopie is blijven hangen. Dat er een oma in de Bestevaerstraat woonde was ons onbekend. In het bedoelde benedenhuis werden op een op een gegeven moment duiven gehouden en de broer, die in de Bestevaer op 1 hoog woonde volgde dat voorbeeld al snel op. Helaas overleed de man van Jopie, denk ik nu, overleed al heel jong.

Anton, bij Ferry de Wit en zijn broertje Tonny (?) woonde aansluitend aan onze waranda en daar kwam ik wel over de vloer. Waar heb jij je al die tijd verstopt. Ik ben benieuwd, misschien is het handig wanneer ik je mijn email adres geef (fred@fontijn.nl) om nog eens wat herinneringen uit te wisselen.
Groet,
Fred Fontijn