Burenruzie gelukkig opgelost

Auteur: Bente Thé

Ronald en Geraldine steken van wal in hun verbouwde appartement en vertellen de buurtbemiddelaars tijdens het intakegesprek aan huis: “De nieuwe bovenbuurman, Adriaan, is net gescheiden. Een boom van een man die echt dreunt op de vloer. Hij heeft alleen goedkoop zeil op de vloer liggen. Wij wachten soms met naar bed gaan tot hij gaat. En dat is weleens om 2.00 uur ’s nachts. Tja en verhuizen is voor ons ook geen optie” Geraldine: “Ronald heeft heel ons appartement verbouwd en daar is al ons spaargeld in gestopt. Ze begint te huilen. We hebben het zo perfect voor elkaar en nu kunnen we er niet van genieten.”
De buurtbemiddelaars vragen:“Is er contact geweest met de buurman?”. Ronald:”In het begin ben ik hem wel een paar keer op de trap tegengekomen. We hebben wat over voetbal en Ajax gepraat. Later heb ik hem aan gesproken op het gebonk. Hij zei dat hij zeil had en dat hij, omdat hij net gescheiden was, weinig geld heeft. Hij moet zijn vrouw veel alimentatie betalen. Tja en dan ben je een uitgepraat. De verhuurder doet niets.”

Na het intakegesprek bij de onderburen gaan de bemiddelaars naar de bovenbuurman.
Adriaan laat ons direct binnen.”Sinds mijn scheiding woon ik hier. Ik heb weinig geld, zodat ik het minimaal heb ingericht. De buren klagen steeds als ik de trap oploop. Kom ik net uit mijn werk en dan begint de buurman weer. Dat ben ik zo zat. Ik heb er keurig zeil ingelegd.”
Beide buren geven in de afzonderlijke intakegesprekken aan wel mee te willen doen aan een bemiddelingsgesprek.

Tijdens het bemiddelingsgesprek vertellen Ronald en Geraldine dat ze regelmatig wachten met naar bed gaan tot Adriaan ook naar bed gaat. Adriaan wist dit niet. Hij vertelt dat hij de praatjes met Ronald over voetbal mist. Het is nu alleen nog maar gezeur. Adriaan: “ik zou mijn huis wel willen opknappen, bijvoorbeeld een laminaatvloer leggen alleen heb ik het geld niet.” Ronald en Geraldine: “Wij willen wel de ondervloer betalen.” “En ik wil wel helpen de vloer te leggen”, zegt Ronald. Ook maken ze nog andere afspraken. Na afloop van het bemiddelingsgesprek gaan ze samen naar huis.

Na zes weken bellen de bemiddelaars op. Beiden geven aan dat ze tevreden zijn dat buurtbemiddeling is geweest en er afspraken zijn gemaakt. De beide mannen zijn samen naar de bouwmarkt geweest. Adriaan heeft het laminaat gekocht en Ronald de ondervloer. Samen zijn ze bezig het laminaat te leggen. Ook groeten ze elkaar weer en wordt er weer over voetbal gepraat.

Buurt bemiddeling is gratis. Voorwaarde is wel dat buren eerst zelf proberen de situatie te bespreken. Komt u er toch niet uit schakel dan buurtbemiddeling in: