de mans veldschool

Auteur: P.C.Zegstroo

Ik ben geboren en getogen in Januari1943 in de Zevenprovinciestraat. Ik kan mij nog goed herinneren dat er na de bevrijding er Canadese in gelegerd waren. Als kinderen gingen wij huppelend op die soldaten af, onder het zingen van ," hij , ha, Canada geef ons een stukje chocola", We kregen dan meestal een stukje Kwatta chocolade, wat later bleek. Palma de bevrijding heb ik bij de Mans Veld school gespeeld in een berg stro, die afkomstig was van de Duitsers die verdwenen waren. Ik heb daarbij een schapenhuid in mijn borst opgelopen die met veel moeite verwijderd moest worden. Verder weet ik van mijn ouders dat in de scholen de Duitse soldaten waren gelegerd die waren belast met de lucht verdediging , die in de omgeving van de ringdijk stonden. Mijn buur kinderen die schoolgaand waren tijdens de oorlog, waren veel al overgeplaatst naad de Christelijke school,in de Bestevaarstraat, net voorbij de Jan van Galenstraat. Deze kinderen zijn pas in 1946 weer naar hun eigen school gegaan.. Ik hoop hiermee wat bijgedragen aan dit verhaal.