café de Luifel

1 Fan

Ik ben Pieter Plenter, en kwam regelmatig vaak en doordeweeks in Café de Luifel in de periode tussen 1969 en 1981, Ik heb er zelfs gewerkt op de vijdag en zaterdag avonden samen met Sjaak (sjok), en op zondag vanaf 3 uur tot sluitingstijd om 01.00 alleen. Eerst onder Theo, en later onder Johan en Mia... Rob Hessels was een goeie knul, en eigenlijk Joop en Willem ook wel, alleen hadden die wat meer last van een sterk rechtvaardigheids gevoel. Ze hadden ook nog een lieve zus Anneke, die helaas afgelopen jaar veel te jong is overleden.
Jurriaan Veldhuijzen en "Lampie" oftewel Harrie Osterwald waren geen broers. Verder ken ik alle namen wel die genoemd zijn, alleen zou ik Johhny z'n achternaam willen weten, dan kan ik er misschien een gezicht bij plaatsen. Het is inderdaad zo dat Theo (Hoogeveen) en de latere uitbater Johan (Oosterbaan) het tijdige met het eeuwige hebben verwisseld, Teun en Charlotte hebben het Sterntje verlaten, en hebben nu een gezellige koffieshop/bar in een winkelcentum in Purmerend. En inderdaad kwamen de jongens en goeie vrienden van me, van de toentertijd bekendste Noordhollandse rockgroep SPACE7 hier regelmatig vooral Fred Friskes de bassist en Ruud Mulder. Later Is Ruud Mulder doorgegaan met anderen in Spargo.
Bekend waren de zgn. bitteruurtjes, zo tussen 15.30 en 18.00 waar een heel andere groep mensen kwam dan degenen die de avonden frequenteerden, Ik noem bv. Theo "Ambtenaar" die zoals ik laatst vernam nog steeds de luifel (de nieuwe naam is me niet bekend) bezoekt, en verder kwamen Henk Cremer (later Harm Veld) Jan Flik, Fred Arends (de postbode ja), Leen (Terroboy, en waar is mijn krat bier Leen, Joop Zoetemelk won dus wel mooi de tour in '80 zoals ik toen voorspelde) Arjan Molleman, Meine de Vries (nu in de USA), rooie Willem, rooie Piet (helaas overleden), Max Engelander, ik zei de gek, zo kan ik nog wel even doorgaan dus, en ik vergeet natuurlijk een hele hoop waaronder mijn broertje Jelle.
s'Middags werd er heel zwaar ge-toept of ook wel 3 zessies gegooid. Later was (door mij ge-importeerd uit Drente) het kleintje klaverjassen een erg populair kaartspel, wat menigeen aan de afgrond der wanhoop bracht (hé Harrie...haha). Ook was het biljart een prettig instrument om de avond door te komen, en op zondagmiddag zat de tent helemaal vol met mannen die hun vrouwen (en vaak ook de kinderen) meenamen, Bertus (later ook wel Brutus genoemd) en Anneke Looij, Jan en Elly Kelder, André Spigt en zijn Anja, en nog een paar en werd er toen heel vaak "keutje leggen" gespeeld, of ge-bamzaaid of kaartje trekken, een duur spel, de laagste kaart betaalde een slok voor de hele bar....inclusief de dames, heel gezellig dus.
Enfin ik stop maar met het noemen van namen, ik weet niet wat er nog van leeft...
Café de Luifel, ook wel door het blad Horécatreffen geheten "de huiskamer van Geuzenveld" zo genoemd dus, toen ze tijdens het bewind van Johan en Mia uitgeroepen waren tot...eerst café van de maand, en later zelfs Café van het jaar van Amsterdam, naar ik meen in 1980 of '81, een beetje wrang, want de kwaliteit en hygiéne b.v.(punten o.a waar naar gekeken werd) waren onder Theo veel beter geloof me, maar toen zijn ze nooit langsgeweest, ik hoorde later dat De Oosterbaantjes kennissen hadden onder de keurmeesters van het Blad... maar dat zijn geruchten, en nooit bevestigd.
Ik werkte toen al niet meer in de Luifel, want ik stond op het punt te gaan verhuizen naar Purmerend met mijn Anja, maar verschillende anekdotes zijn hier over te vertellen, als rechtge-aard Horecaman echter, over klanten word nooit geluld, dus dat zal ik dan ook niet doen.
Wees gegroet oude vrienden.. Geuzenveld is Geuzenveld niet meer... de huiskamer is verworden tot een leegstaand hol in het geheugen.

was geschreven
Pieter Plenter