Herinnering aan vervlogen tijden

Amsterdam Nieuw West

Meneer Haring (1934) kwam al in Amsterdam Nieuw-West toen het gebied alleen nog maar uit polders en waterland bestond. Samen met zijn vader en oom gingen ze voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog regelmatig op zoek naar eieren (toen nog niet zo omstreden als nu). Inmiddels woont hij alweer bijna vijftig jaar op de plek waar hij als klein jongetje zo vaak en zo graag verbleef.

Meneer Haring - eieren zoeken met oom Piet Deze foto werd gemaakt in 1946. U ziet op de foto de schrijver van dit artikeltje als jongentje van 12 jaar met Piet Sickman, een tuinder uit de Sloterpolder, waar nu het Rembrandtpark ligt. Deze foto werd gemaakt in 1946. U ziet op de foto de schrijver van dit artikeltje als jongentje van 12 jaar met Piet Sickman een tuinder uit de Sloterpolder, waar nu het Rembrandtpark ligt.

De plek waar de foto is gemaakt ligt aan de noordzijde van de Plesmanlaan ter hoogte van het Sierplein. Ook in de oorlog zocht mijn oom daar al naar eieren. Het bootje leende hij van een tuinder en dan voer hij ’s morgens om een uur of 5 al mee richting Sloten.
Op 30 april 1945 was dat weer het geval en die dag werd er ook voedsel gedropt voor de hongerlijdende Amsterdammers. Ikzelf stond toen als jochie van 11 jaar met onze 5e klas op het dak van de school in de Cabralstraat te kijken naar de vliegtuigen die overvlogen. De piloten hadden ons kennelijk zien staan en dropte een pakketje, dat helaas vlak naast het dak van de school in de tuin bij de buren terecht kwam, die het direct mee naar binnen namen. Op dat zelfde moment was mijn vader in aan het eieren zoeken in het gebiedje dat ik hierboven heb beschreven. Hij zag de vliegtuigen vliegen en had net besloten om naar huis te gaan. Hij had circa 300 eendeneieren gevonden en ook zo’n 40 kievitseieren. Een goede dag dus. Hij zag de vliegtuigen overvliegen en ook voor hem werd een pakketje gedropt. Hij voer er heen en hoopte dat er wat sigaretten en andere snuisterijen in zouden zitten. Hij maakte het pakket open en wat zat er in? Eierpoeder. Heel toepasselijk voor waar hij mee bezig was. Voor een andere eierenzoeker was ook een pakket gedropt. Daar zaten wel sigaretten en andere leuke dingen in. Helaas een mens kan niet alles hebben.

Karen de Heer

naam tweeling

De tweeling: Tilly en truusje Appelman?

Fietje Barlage

Re: Re: Orteliusstraat

Ada Castelijns:
elly van dam:Ik Elly van Dam heb tot 1968 in de orteliusstraat 163-1hoog gewoond. Ik herinner me ook Tilly v.d.Heide, zij woonde in een benedenhuis, en tegenover ons woonde een tweeling. Op de hoek zat de Spar en daartegenover zat de kolenman. De andere namen die Moni noemt herken ik ook. Heeft Moni ook een zus Lilian?

Simone(moni)

Ada Castelijns:

Ja mijn zus heet Lilian.Erg laat antwoord

Nico Lindooren

Re: Re: Herinnering aan vervlogen tijden

Ben Bink:
Betty van der Linden Sprengers:Ik Betty van der Linden heb vele herinneringen aan de Orteliusstraat ,wij woonden op nr. 166 3 hoog. van 1955 tot 1964.De boederijen achter de Orteliuskade was voor ons, mijn broers Rob en Cor en zus Marianne een feest we hadden vriendjes daar wonen en gingen na school altijd spelen daar, en in de winter altijd over de bevroren slootjes naar huis.Toen de boerderijen er niet meer waren,hebben wij daar menige huttendorpen gebouwd.Ik weet nog een naam van een vriend van mijn broer Cor zijn naam was Pieter Riechelman Als wij hutten aan het bouwen waren, kwam Pieter zijn moeder ons thee brengen met koekjes.En dan het Jan van Galenbad dat was elke zomer feest,pakje brood mee flesje thee in een krant gewikkeld om het warm te houden en een stuiver voor een stroopsoldaat die we kochten in het snoephuisje in het zwembad,en zomers als het mooi weer was mocht je s´avonds wat langer op blijven en dan gingen we met een hele boel kinderen uit de straat spelletjes doen diefie met verlos , bussietrap ,touwtje springen een touw van 10 meter, je moest je eigen rot rennen om je volgende sprong te maken wat dat betreft heb ik een heerlijke jeugd gehad.Een paar namen die ik mij herinner zijn de Fam Vet,de Fam.Bink,en de Fam.Riegelmann en Fam Groen die woonde bij ons op 1 hoog Lydia was mijn buurmeisje.O ik kan zo nog wel even doorgaan.Ik ga nog even goed nadenken en weet zeker dat er nog veel meer boven komt.en dan zal ik nog een keer een reactie schrijven,iedereen die hier iets van erkend schrijf ook een stukje uit die tijd.Ben nu 61 ben getrouwd enheb een kind.
Hallo beste lezers,
Ik ben Ben Bink, de middelste van de vijf kinderen van Familie Bink- Orteliusstraat 173 1 hoog.
Ik ben inmiddels 65 jaar. Wij hadden allemaal rood haar en hadden het toendertijd bijna altijd gedaan als er kattenkwaad werd uitgehaald. Op de boerderij van Jan van de Broek bij de Orteliuskade hebben wij altijd gespeeld en eieren uit het kippenhok gejat om die te koken op een eigengemaakt vuurtje. Bij de tuinders haalden we af en toe een komkommer.
Op de hoek van de Spar tegenover de kolenboer en aan de andere kant de melkboer tegenover de groenteman, daar werd altijd gevoetbald door de jongens en als Jamin met zijn ijskar langskwam kocht je voor een duppie een dubbeldik ijsje. Zondags kwam de zure uien kar voorbij of de berliner bolllenkar. Toen de straat werd geasfalteerd kocht bijna iedereen rolschaatsen. Andere families waren
o.a. Fam Meijer (van de Haringkar) Fam. Martens( vele zonen), Fam. Hollander(vele dochters), Fam. Nieuwendaal, Fam. Koper, Fam. Zalis, Fam. West. Ik mijn broers Joop, André en Jantje en mijn zus Jannie hebben daar een hele leuke jeugd gehad. Ik heb mijn huidige vrouw Betty Sentrop van de Orteliusstraat 110 daar nog van over gehouden.

Ben Bink

Re: Herinnering aan vervlogen tijden

Betty van der Linden Sprengers:
Ben nu 61 ben getrouwd enheb een kind.

Hallo beste lezers,

Rob Barlage

Maarten Sickmann:
De persoon op de foto is niet mijn Opa Piet Sickmann, maar zijn vader Johan Sickmann (mijn overgrootvader). Piet was in 1946 pas 22 jaartjes oud.
Overigens lijkt het mijn Opa leuk om in contact te komen met u, meneer Haring. Mocht u dit ook leuk vinden stuur mij dan even een mailtje (Quicknet.nl@quicknet.nl).

Hallo ik ben Rob Barlage en heb vanaf 56/57 gewoond in de Orteliusstraat 181 3 hoog. Inzag de naam Sickmann voor bij komen en vroeg me onmiddelijk af of er een relatie was met de snackbar in de Jan Evertsenstraat? Hij lag schuin tegenover de bioscoop, als ik me nier vergis naast Jamin.

Jan Baas

jan baas

ik werkte vroeger van 1943 t/m 1958 bij het int transportbedrijf D.P.de Rond te Amsterdam, en klom daar op tot chef
Na de 2e wereldoorlog hebben wij geholpen met de opbouw van Sloterplas en omgeving, toen hebben wij ook Dirk v.d.Broek verhuisd vanaf zijn boerderij
Er is daar heel veel verandert
wie weet er nog meer te vertellen ?

Betty van der Linden Sprengers

Ada Castelijns

Re: Orteliusstraat

elly van dam:

lex

foto overhaal Postjesweg 1953

Hoi Leo, bijgaand de gevraagde foto,

lex.lestrade@gmail.com

OverhaalPostjeswegAmsterdam1953 wie, wat, waar, wanneer

OverhaalPostjeswegAmsterdam1953 wie, wat, waar, wanneer Door: lex

elly van dam

Orteliusstraat

Sophie

Cabralstraat

De school in de Cabralstraat staat er nog steeds. Ik woon er, het is een apart gebouw en ik ben benieuwd hoe u op het dak bent gekomen!
Sophie Cuppen

simone wichers

orteliusstraat

ik ben moni veraar (mn naam van toen,)en heb veel herinneringen.Woonde in de orteliusstraat 156 en heb zo vaak over dat bruggetje gelopen en de weilanden in.Ben benieuwd of er nog iemand is uit de jaren 50-60,zoals gonny v wijk tilly v.d.Heide,rikie west.

Anne-Marie Eggerding-Stegman

Jan v.d.Broek

Mijn jeugd is gekleurd door de Boerderij van Jan v.d.Broek en de polder er omheen.(sorry ejansen het was niet Dirk.)Dirk is de broer van Jan v.d.Broek en is in de jaren 50 de winkelketen begonnen op het Mercatorplein.
Met luilakkendag kon je daar de luilak bollen kopen, meedoen aan een wedstijd( en maar hopen dat je de mooie step zou winnen) en ze legden op een terrein achter het Jan van Galenbad een luilakvuur aan.
Mijn broer heeft van kleins afaan op de boerderij geholpen, lees gewerkt want hij verstouwde ook in z'n kinderjaren al heel wat werk bij de boer.
Later is hij boerenknecht geworden bij Jan van den Broek .Totdat de boerderij ophield te bestaan
reed hij met paard en wagen naar de hotels in de binnenstad om de kliek voor de varkens op te halen en molk om 5 uur s'morgens de koeien........met de hand, mestte de varkenstallen uit en jaagde op de ratten die bij het binnen komen in de stallen over de balken weg renden, het waren er veel in die dagen.
Ook ik heb daar menigmaal met een emmertje tussen de knieën op een melkkrukje onder een koe gezeten, mee helpen trekken als er een kalfje geboren werd entoegekeken als er biggetjes geboren werden, soms wel 14 in een worp.
Het hooien was ook nog handwerk en boven op de hooiwagen mocht ik het hooi opvangen dat mijn broer en de andere knechten omhoog gooiden.
Voor een stadskind een enorm voorrecht ,al die ervaringen op de boerderij.Ook liep ik altijd door de polder naar school want ik kon over het bruggetje bij de "van Spilbergenstraat/orteliuskade" de polder in en dan bij de postjesweg weer een bruggetje over om bij de Sint Monicaschool te komen.
Helaas werd halverwege de jaren 50 de boerderij door de gemeente opgekocht en het land opgespoten ,Slotermeer was in wording.Het terrein was levensgevaarlijk drijfzand geworden en soms gingen we toch uit een soort heimwee daar kijken.
Veel ratten waren naar de dichtsbijzijnde huizen getrokken en menigmaal heb ik mijn moeder horen gillen als ze er een in de keuken zag.
Het Jan van Galenbad bleef bestaan, gelukkig, want ik was dol op zwemmen en glipte dagelijks door de draaideur naar binnen want geld voor de entree had ik niet, ook al was het maar een duppie. Je had toen nog een jongens kant en een meisjes kant met een snoepstalletje er tussen in.
Ook de dijk en de toen nog ruige sloterplas was een geweldig speelgebied voor ons, we haalden klei uit de oever bij de sloterplas om thuis mee te kleien en we maakten hutten bij de dijk.
Ja we hebben daar vele mooie herinneringen liggen.

Anne-Marie Eggerding - Stegman 12 februari 2007

Ikzelf woonde in die tijd in de Cabralstraat en wij zagen jullie op het dak van de school staan.
Mijn Moeder trok me mee naar binnen, want ze vond het veels te gevaarlijk!

in de Orteliusstraat woonden tegenover ons de familie Ottenhof. hij was een tuinder in een gebied zoals beschreven in het artikel, tevens was hier een boerderij van Dirk van de Broek ( de dirk ja).deze heer Ottenhof bracht zijn groenten met een bootje naar de veiling bij Marcanti. het was een hele belevenis om met het vol beladen bootje via het water bij de St.Augustinuskerk(waarvan het peil toen nog niet verhoogd was) te varen naar de overhaal bij de toenmalinge ambachtschool op de hoek waar de de Admiralengracht is, bij de brug v.d.Postjesweg/Kinkerstraat. zomers en winters kon je daar heerlijk spelen en schaatsen. helaas werd eind vijftiger jaren het hele gebioede onder gespoten(ook interessant) voor de aanleg van een park en bebouwing. ook de boerderij van Dirk van de Broek moest weg, ik heb van mijn leven nimmer meer zo'n grote ratten gezien als daar rond liepen.
mocht iemand een foto hebben van de overhaal zoals boven beschreven?