Westerkerk

Auteur: Bezoeker

In de jaren 1960,ik werkte toen bij installateur Gordijn op de Bloemgracht,werd ik naar de Westerkerk gestuurd,om een electrische installatie in de bijgebouwen van deze kerk te installeren.
Deze bijgebouwen werden door een bouwonderneming in verschillende ruimten verdeeld en werd er een doorgang naar de kerk gemaakt.Deze kerk,kreeg ook een heetteluchtverwarming en werd in een van de ruimtes geplaatst.De olietank moest in de grond van een van de baarkamers,welke rondom de kerk buiten langs de kerk waren.In een van deze baarkamers,aan de stille zijde,moest hij komen te liggen.Wat de bouwer niet wist,was:dat de grond in deze kamer wel een halve meter dik met gebeenten was,welke,met het ruimen van de buitegraven,was ontstaan.U moet weten,dat er ook een kerkhof bij de kerk was en misschien dat zelfs Rembrandt daar is begraven,maar dat is mijn visie.
Met zwaar gereedschap heeft deze bouwer de grond losgemaakt en het leek wel beton.Maar het is gelukt en de tank ligt erin.In de kerk zelf,moest een sleuf voor de luchtafvoer gegraven worden en daar ze vroeger ook in de kerk werden begraven,kwamen er veel gebeenten naar boven met verschillende soorten hengsels welke aan de kisten hadden gezetenen en niet waren vergaan.Al deze gebeenten etc. hebben ze in zakken gedaan en in de hoek bij de nieuwe ingang.herbegraven.
Daar er op een van de pilaren een plakette hangt met het opschrift,dat Rembrandt hier ligt begraven,stond er tijdens de grondwerkzaamheden een controleur ,die dit allemaal in de gaten moest houden,of Rembrandt misschien naar boven werd gehaald,of iets dergelijks,die hierop konden wijzen,daar ze niet wisten,waar hij was begraven.
Niets van dat alles en het lijkt mij best wel mogelijk,dat hij gewoon buiten op het kerkhof is begraven,dat was wel goedkoper hij had in zijn nadagen,niet zoveel meer te verteren.
Wie het weet,mag het zeggen.
Nadat ik vernomen heb,was de inregeling van deze heetteluchtverwarming een hele klus,de warmte mocht niet bij het orgel komen,het daardoor ontstemt raakte als het wel gebeurde en moest de warme lucht ook weer snel via de grondroosters worden afgezogen.
Allemaal gelukt , het orgelgeluid is voor de kerkbezoekers ook geweldig en kunnen zij in een goed verwarmde kerk hun dienst bijwonen.
Onze klus zit er ook op en de volgende klus in deze Westerkerk is voor installateur Gordijn voor het trouwen van Prins Claus en Prinses Beatrix. Maar dit de volgende keer.