Osdorp is niet meer

Osdorp

Van het Osdorp van maart 1969 tot juli 1974, dat mij en mijn vrouw is bijgebleven, is niet veel meer over. De hele buurt is gesloopt en opnieuw weer opgebouwd. Met de hele buurt bedoel ik het stuk tussen Pieter Calandlaan, Baden Powellweg, Tussenmeer en het Stadspark Osdorp.

De Ferdinand Spitstraat nr. 34 Twee hoog rechts (blauwe deur), bestaat niet meer.

Deze woningen van ‘Het Oosten’ hadden een beetje een kazerne-achtige uitstraling. Ze hebben er naar Amsterdamse begrippen niet lang gestaan. Hoogstens 50 of 55 jaar. We kwamen van één grote verbouwde kamer, zonder douche, uit de grachtengordel hier wonen.
Na maandenlang geneuzel van het CBH (Centraal Bureau Huisvesting). Het CBH vond dat we eigenlijk één kamer te veel hadden. De toewijzingsdatum lag twee weken voor de geboorte van ons tweede kindje. Ze hadden de euvele moed om te opperen dat het misschien wel dood geboren zou kunnen worden. In dat geval zouden we een kamer te veel krijgen! Mijn vrouw zei toen dat ze daar maar niet van uit moesten gaan, want ze stond op springen, de baby wou er uit! En zo gebeurde het ook. Maar jammer genoeg niet in de hal van het CBH maar gewoon in het Annapaviljoen. Als ik er aan denk krijgt mijn vrouw alsnog spontane weeën. Ambtenaren, grrr?!?!

Het was of we van de hel in de hemel kwamen. Eindelijk konden we onder onze eigen douche staan. Dit was het einde van onze badhuis-periode en het badderen in mijn ouderlijk huis. De kinderen konden lekker in het lavet. Ze gingen naar de kleuterschool ‘Paulineke’ in de Hertingenstraat 61. De zandbak was in de straat vlak voor de deur met banken voor de ouders. Daar werd zomers druk gebruik van gemaakt. Onze oudste heeft nog een jaar op de Paulusschool aan de wolbrantskerkweg gezeten.
De Pauluskerk stond en staat nog op de hoek van de Pieter Calandlaan. Ja, zelfs een zwembad, het Akerbad, bevond zich in de buurt aan de Zuiderakerweg. En natuurlijk de winkels op Tussenmeer en het Osdorpplein. Al met al een heel gezellig buurtje. Met de buren konden we het ook heel goed vinden. Een oppas woonde altijd vlakbij in hetzelfde trappenhuis. We pasten op elkaars kinderen of het de gewoonste zaak van de wereld was.
Het was een mooie onbezorgde tijd daar in Osdorp.

gepubliceerd: 17 februari 2008

Paulineke kleuterschool in de Hertingenstraat 61 te Osdorp Mijn dochter Sandra (rechts) en vriendin Nicole bij Sinterklaas op schoot. Wie zich herkent op deze foto, reageer a.u.b.

sandra wiebenga

Sinterklaas

We staan er goed op Nicole.
groetjes sandra.

Nicole louwen-janssen

Paulineke Kleuterschool

Wat leuk om mezelf terug te zien samen met Sandra! Gr Nicole

Peter Burmanje

Softijsmachine

Eindelijk iemand die de softijsmachine nog kent. Dat is nog ijn beste herinnering. Al heb ik maar vanaf mijn geboorte tot mijn 4de jaar in de Ferdinant Spitstraat gewoond, van '63 t/m '67.(onder ons zat de sigarenzaak van de familie Reekers) weet ik die ijsmachine nog te herinneren.

Bij de slager, een tegelmuur met zo'n doorzichtig halfrond schuifje. Kwartje erin (denk ik) koekje viel naar beneden en zo zag je het ijs er langzaam indraaien.

De oude Pauluskerk, met een groot houten kruis erop.

Leuk hoor!!!

Peter Burmanje

Jeroen Tier

Hunphrey..?

Re: Softijsmachine en Humpfrey

Annelies Veelenturf:
Die softijsmachine zorgde er btw voor dat ik ging googlen naar osdorp, softijsmachine, jes, RAF, paulineke kleuterschool enz enz. Ik werd vanmorgen wakker en zag de softijsmachine van de keurslager levensecht voor me. Opeens kwamen er superveel herinneringen boven.
Ik ben verhuisd een week voordat ik 10 jaar werd. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb goede herinneringen aan de tijd dat ik in osdorp woonde. Mijn kamer was aan de zijkant van het huis en ik keek min of meer op het pand van de melkboer. Ik kan me de naam Rene Holla herinneren en Katje van de drogist en Charlotte die naast de telefooncel woonde. Ook kan ik me Humphrey herinneren. Kent iemand Humpfrey? Geen idee wat zn achternaam was. Wel weet ik dat ik veel met m speelde in de speeltuin. Wat ik me ook herinner is dat ik "op moest passen" voor kinderlokkers. Want aan de andere kant van de Pieter Calandlaan woonde er een. Ook woonde pommetje horlepiep daar.

Alleen die ijsmachine herinner ik me niet zo. De rest 100%

Ja, er woonde volgens mij een Humphrey in de Ruppertstraat. Ongeveer mijn leeftijd, misschien 1 of 2 jaar ouder. Dus die is nu 57, 58 of 59. Was wat groter dan leeftijdgenootjes, vandaar. Speelde regelmatig bij 'ons' rond het klimrek in de Tempelstraat, fietsrondjes racen rond het elektriciteitshuisje en de bosjes, voetballen, blikkietrap, stoepranden...god ja, stoepranden; was ook zo'n populaire bezigheid zo eens in de zoveel tijd. Net als rolschaatsen...terwijl dat in die tijd kutdingen waren die volgens mij bij iedereen standaard retezwaar aanliepen. Kreeg je wel spieren van dus, godsammelazarus na een uurtje was je he-le-maal kapot. En pijltjes blazen, ook een profi-bezigheid. Geen open raam was veilig!

Brenda

Mijn zusje Wendy staat vooraan met het beertje (?) op haar jurkje, aan haar mouw trekkend.

Annelies

Paulineke kleuterschool

Mijn naam is Annelies Veelenturf, en volgens mij zit ik op schoot bij sinterklaas

Marja

Hallo

Helemaal mee eens, ben er opgegroeid van 1961 tot 1971, heb veel leuke herinneringen aan deze jare .

P.M. VAN ZWAM

Terugdenkend aan osdorp

Kom nog vaak in Osdorp, maar in grote lijnen heeft het nog wel zijn oude karakter vooral rondom het centrum zie je nog de oude stuckturen
en het aanzicht naar de Hema toe is toch voor mij hetzelfde ,alleen er zijn er veel oude huizen afgebroken , dat is maar goed ook ,want die waren niet meer van deze tijd, vooral de flats aan de Pieter Callandlaan richting Baden Powelweg waren vreselijk verouderd , het ziet er qua straat veel beter uit
en woningen zijn eigentijds! ik heb 6 jaar in OSDORP gewoond vanaf 1964
en heb het altijd een mooie tuinstad gevonden, maar dat is natuurlijk logisch
als alles nieuw is . ik rij nog wel eens door mijn buurtje eindpunt lijn 17
het lijkt of daar de tijd heeft stilgestaan alle huisjes rond de Gorstraat staan er nog , dat gevoel dat je daar gewoond hebt op zolder je drumstel en je kamertje had , en op je pickup de eerste plaatjes van The Beatles en The Animals afspeelde. Voor de laatste hits ging je naar Elvy ,en later bij DISCO ALBERTI. Man, man, man ,wat ik daar een leuke jeugd gehad.

L. van der Laan

Inderdaad er is veel veranderd, veel verdwenen.