Shirley's Zevende Column: Grote krant, kleine krant

Tja, gewoon weer een column van Shirley Brandeis.

Zevende Column I wie, wat, wanneer, waar Yesirydoo! Tys de Ruiter danst mee aan een wereldrecord. November 2004.

Waar mogelijk doe ik alles om ons stadsdeel te promoten. Altijd geroepen dat ik geen grote-kranten-carrière ambieer, maar soms is een kleine koerswijziging toch wel handig. Sinds enkele maanden ben ik correspondent vanuit Nieuw-West voor dagblad Het Parool. Natuurlijk ben ik er trots op dat mijn stukjes ook in deze grote krant verschijnen. Maar mijn hart ligt bij het lokale en gelukkig heeft ‘grote krant’ daar een plekje voor ingeruimd. Klein geluk wil grote krant echter niet plaatsen. Dus dat zes Turkse vrouwen hun computerdiploma hebben behaald, zult u niet lezen op pagina ‘De Wijk’ (twee keer per week in Het Parool). Dat de kinderen de buurt schoonmaken tijdens een zwerfvuilactie ook niet. Honderdjarigen, jubilerende bruidsparen, pensionerende juffen… nee, nee, nee. Toch kan ik vanuit het verre westen de beeldvorming elders in de stad wel enigszins beïnvloeden. Want er gebeurt veel wat wel nieuws is voor grote krant. De toon is wat serieuzer en minder frivool dan ik gewend ben in kleine krant, maar toch zal de gemiddelde Amsterdammer het misschien wel interesseren dat er voor het eerst sinds jaren krakers zijn in Geuzenveld, dat er een gloednieuw Calandlyceum is gebouwd waar sporttalenten een plekje krijgen om hun diploma kunnen halen, dat Marokkaanse jongeren tweedehands spulletjes opknappen voor kanslozen, dat een van de modernste ziekenhuizen (het vernieuwde Sint Lucas Andreas Ziekenhuis) in Nieuw-West staat en dat het straks echt beter zal gaan met winkelcentrum Plein ’40-’45.
Het is leuk te corresponderen vanuit Nieuw-West in grote krant, maar wat ben ik blij met al die ruimte die ik in kleine krant heb voor al die lieve mensen die zich zo inspannen voor de buurt. Van buurtbewoner Ercan Sahimgöz uit buurt 9 tot de eigenaresse van de sigarenwinkel aan de Sam van Houtenstraat. Van de wethouder die meedoet aan een recordpoging dansen tot bewoners van de Burgemeester Fockstraat die onlangs hun eigen vereniging hebben opgericht om zo leuke dingen voor de buurt te organiseren. Van de vele vrijwilligers in de Hippe Heks tot de vele vrijwilligers in al die buurthuizen en steunpunten. Wie ik hier niet noem, sorry. Maar wat zijn we blij met jullie in de buurt. Hoe leuk die buurt is, hoeft niet de hele stad te weten. Maar wie daar wel in geïnteresseerd is, die kijkt op www.geheugenvanwest.nl en leest de Westerpost, kleine krant in een grootse wijk.

Zevende Column II wie, wat, wanneer, waar De buurt wordt schoon gehouden.

Zevende Column III wie, wat, wanneer, waar Dubbelklikkers

Zevende Column IV wie, wat, wanneer, waar En omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen: it's raining man, halleluya!