Het zevende leerjaar

Auteur: An van Batum

Toen ik 12 jaar was, in 1947, ging ik naar het 'zevende leerjaar' of te wel: naar de zevende klas

De 'pipe', een oude pijp - meer dan 100 jaar oud - van de opa van mijn man Foto: An van Batum

De 'pipe', een oude pijp - meer dan 100 jaar oud - van de opa van mijn man Foto: An van Batum Door: Jan van Zijp

Waarom de Christelijke Admiraal de Ruyterschool in de Bestevaerstraat en misschien ook andere Christelijke scholen dat hadden weet ik niet, want de Van Rijnschool op de hoek van de Bestevaerstraat en de Jan van Galenstraat, naast onze school, had dat niet. Misschien omdat we de verloren tijd moesten inhalen van al die Bijbellessen en Psalmen, die we elke week hadden.

We kregen 'extra lessen' zoals Frans, ik denk in voorbereiding op de Middelbare school, wat nu de Brugklas is. Maar veel heb ik daar niet aan overgehouden, want verder dan “Papa fume une pipe” (ik weet niet eens meer hoe ik het moet schrijven) gaan mijn herinneringen niet aan die tijd.
Wat er nog meer aan extra lessen was is me ook ontschoten, alleen weet ik nog dat ik blij was toen ik van die school af kon. Want als ik nu nog aan mijn lagere schooltijd denk, krijg ik nog steeds een heel onbehagelijk gevoel.

Heeft u ook herinneringen aan het 7e leerjaar van de lagere school?
Reageer hieronder of stuur een e-mail met uw verhaal aan de redactie:
geheugenvanwest@planet.nl.

Klik hier voor alle verhalen van An van Batum.

Jan Rutgers

Cornelis de Houtman school in de Wittestraat

Ook ik heb op het 7e leerjaar gezeten. Het was op de Cornelus de Houtmanschool in de Wittestraat. In mijn herinnering was het om of je leerplichtjaren vol te maken of als overbrugging naar vervolg onderwijs waarvoor je de vereiste leeftijd nog niet had. Ik was te jong om direct door te stromen naar de ambachtschool en ook was het voor mij een gewenning aan het "normale" lespatroon. De mores op de openluchtschool was toch een andere dan op gewone scholen.
Wat mij het meest is bijgebleven is, de lessen op de ambachtschool aan de Westerstraat. Van de school zelf weet ik vrij weinig meer.