De Koperen Knoop

Auteur: An van Batum
Staatsliedenbuurt
Koperen gemeente-knoop

Soms, als je een artikel leest bij Geheugen van West, komen er herinneringen boven zoals bij Waar is dit? van Marian Prehn.

Toen ik in 1975 in de Van Limburg Stirumstraat ging wonen zei ik dat tegen een kennis en die zei:’” Dan woon je in de Koperenknoop buurt. Oh, zei ik, maar ik wist niet wat ze bedoelde. Maar toen ik in 1982 bij het Gemeente Archief ging werken (thans Stadsarchief), kwam ik op de afdeling Atlas te werken, daar hebben ze duizenden foto’s van Amsterdam vanaf eind 19de eeuw, plus informatie.
Het bleek dat er veel mensen woonden in die buurt, die werkten als trambestuurder, brandweerman, postbode of bij de Kininefabriek enzovoort. Deze mensen droegen tijdens hun werk een uniform met koperen knopen.
Later werd er van de Kininefabriek een wijkcentrum gemaakt met allerlei voorzieningen en wooneenheden voor de oudere buurtgenoten.
Of het gebouw nog bestaat weet ik niet want in 1984 begon men rond om mij heen te slopen en ben ik verhuisd.

Peter van Zwam

kininefabriek