Op de fiets door Nieuw West

1 Fan

Zoveel open ruimte, zulk mooi groen, zo veel mooie plekjes en kunstwerken om te ontdekken. Dat is een fietskaart waard. De Amsterdamse afdeling van de Nederlandse Fietsersbond maakte in opdracht van de drie westelijke stadsdelen en het Havenbedrijf een fietskaart en een boekje met zeven mooie tochten. Drie trotse portefeuillehouders presenteerden vorige week maandag en fietsten zich in het zweet.

Tys de Ruyter versus Fatima Sabbah (Nisa for Nisa) wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 2 november 2009 Door: Jan van Zijp

Door het Sloterpark, de Brettenzone, de Oeverlanden, langs paddenpoelen, de Osdorpse lammetjes, muurschilderingen en het Siegerpark. Met het boekje ‘Op de fiets door Westelijk Amsterdam’ kom je in alle hoeken van het westen van Amsterdam, inclusief de haven. Fietsend, want fietsen is gezond, vertelden alle toesprekers maandagmiddag 2 november in het Natuur en Milieu Educatie centrum de Drijfsijs in het Sloterpark, op Geuzenveld-Slotermeerse grond. Maar het was een Nieuw West breed feestje, vertelde wethouder Tys de Ruyter tijdens deze thuiswedstrijd. Goed, zijn stadsdeel is wel het groenste van de drie, maar “straks hoort dat ook bij ons,” zeiden Paulus de Wilt (Slotervaart) en Kees Steeman (Osdorp) lachend. En ook: de fietsroutekaart gaat door alle drie de stadsdelen.

Geen files

Fietsen is gezond, benadrukte Govert de Wit van de Fietsersbond. Fietsen is goed voor het milieu, voor je conditie, goed voor de verkeersdoorstroming, het is fijn om buiten te zijn, je kunt gratis parkeren, goed je omgeving tot je nemen en je hebt geen last van files. In Amsterdam is het goed geregeld, vertelde De Wit. “Vanuit het buitenland komen ze hier kijken hoe goed wij het voor elkaar hebben.” Dat is een boekje en plattegrond waard. De Wit: “Je kunt er nog veel nieuwe dingen op ontdekken.” Hij fietste altijd langs dezelfde kant om de Sloterplas, maar sinds hij de kaart heeft, pakt ie ook wel eens de andere kant mee. Zo zie je maar.

Goede doel

En toen was het zweten geblazen. Binnenshuis op de hometrainer met een grote klok erachter. Drie wethouders en drie vertegenwoordigers van organisaties uit Nieuw West namen het tegen elkaar op en fietsen zo geld bijeen voor Colorbike, het goede doel dat in Derdewereldlanden fietsen koopt zodat kinderen toch naar school kunnen gaan en ook blijven gaan. Paulus de Wilt fietste het hardst in dertig seconde (zie filmpje op You Tube bij ‘dewesterpost’) en samen met zijn collega’s en de mensen van Vrouw en Vaart, Nisa for Nisa en de Ouderenbond werd er zo 515 euro bijeengehometraind. Colorbike kunt u ook steunen, zie www.colorbike.nl.

Het fietsboekje (met plattegrond) is 4,95 te koop in de boekwinkel:
'Op de fiets door westelijk Amsterdam' ISBN 978-9065802187.

Kees Steeman blaast uit wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 2 november 2009

Kees Steeman blaast uit wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 2 november 2009 Door: Jan van Zijp

Paulus de Wit overhandigt de cheque aan Colorbike wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 2 november 2009 Door: Jan van Zijp