Markt Ten Katestraat

Kinkerbuurt, Oud-West

Je weet maar nooit, eens komt het van pas!

Markt Ten Katestraat wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, februari 1950 Door: Jan van Zijp

Geen koelkast
Mijn jeugd heb ik versleten in de Kinkerbuurt, wij woonden ook dichtbij de markt. Mijn moeder ging dan ook dagelijks naar de mark om verse groenten te halen,een koelkast hadden we in die tijd nog niet. Onze koelkast bestond uit een houten kastje in de tuin met in het deurtje horrengaas, zo bleven vooral in de winter onze spullen fris. In de zomer werden de spullen die er tegen konden, binnen op een koele plaats bewaard. 0nze tuin lag op het zuiden dus bij mooi weer de hele dag zon, waar we menig uurtje hebben doorgebracht!

Groente halen
In die tijd was de groente niet bespoten zoals tegenwoordig en zo kon het voorkomen dat er nog wel eens luizen in de bloemkool en slakjes in de sla zaten. Mijn Moeder was zeer alert hier op en neusde voor ze het kocht of de groente schoon was, was dat niet het geval dan liep ze een stalletje verder, op het commentaar van de koopman antwoordde ze dan: “ik heb genoeg vlees op mij bord!” Mijn Vader grapte vaak tegen haar:”als jij de markt op komt, gaan alle rode lampjes aan de stalletjes branden”.

Jopie
Jopie was een koopman die bij ieder marktganger bekend was. Hij had altijd allerlei spullen heel goedkoop die hij, ik weet niet waar, opkocht. Mijn moeder kwam dan ook altijd met allerlei rommel thuis die ze niet echt nodig had, zeer tegen de zin van mijn Vader. Moeder zei dan: “je weet maar nooit, eens komt het van pas!”

Anita van de Staaij

Ome Guus

Grappig om hier de reacties te lezen over de 3 broers Brink. Mijn opa was de oudere broer van Guus, Koen en Cor. Mijn opa heette Joop. Ome Guus had een dochter (net als hun zoon heette ze Rinie) ze is in de oorlog overleden. Ome Koen is op latere leeftijd nog getrouwd en had voor zover ik weet geen kinderen.

Theo Griep

"Slappe Jopie"

Ik ben geboren in de Ten Katestraat 88 III , inmiddels al lang afgebroken; heb er 6 jaar gewoond. Ik herinner me marktkoopman Jopie nog wel, mijn moeder noemde hem slappe Jopie, geen idee waarom. De broer van mijn vader woonde aan de overkant in de Ten Katestraat (beneden), en mijn oma om de hoek in de Jacob van Lennepstraat (beneden). En een oom woonde om de hoek, ook 3 hoog, eigenlijk naast ons maar dan de hoek om, Jacob van Lennep kade. Toen was dat nog, halve families die bij elkaar in de buurt woonden. We hadden/hebben zelfs een familiefluitje! (hoor je ook bijna niet meer). Ik heb even op Google maps gekeken hoe het er nu uit ziet maar ik herken er helemaal niets meer van terug.  Allemaal vergane glorie ;-)

Robert Fleminks

No:91

Ik heb in de ten Katestraat 91 2 hoog gewoond tot mijn 12 jaar ongeveer boven de loods van de kaasboer Jopie kan ik nog wel stond altijd op de hoek schuin beneden ons voor berrevoets foto is 2 jaar voor ik geboren ben nl 7 DEC 1952

Marianne van der Velde

Familie

Mijn tante zus van mijn moeder woonde in de Ten Katestraat en hadden er een ijssalon ,en mijn moeder in de Kinkerstraat ,waar ik later op visite ging toen mijn opa nog leefde.De familie Gort.Als wij bij mijn opa sliepen reed tram 1 door de straat en als we niet konden slapen gingen we ze maar tellen.
Een badkamer had mijn opa niet en de wc was in de keuken dus in bad betekende in de tobbe.Wij woonden toen in west en later in Castricum.Ik herkende het adres van mijn opa altijd aan het blauwe portiek met van die kleine mozaïek tegeltjes.Later niet meer terug gevonden na renovatie denk ik.Ik wist het nr.niet meer helaas.

Theo van Genne

Re: Tenkatemarkt

Trijnie even een vraagje:Ben jij soms een dochter van Koen Brink?Ik kende de drie broers Brink Guus stond op de markten en later met schuimrubber in de Kinkerstraat,Cor zat op de Brouwersgracht met een meubelstoffeerderij en Koen werkte bij van Gend en Loos op de Nieuwe ZijdsGuus zijn vrouw was een dochter van een zuster van mijn oma,dus zou best kunnen.

Trijnie Jansen-Brink

Re: Re: De Tenkatemarkt

Joop Spijker:
Trijnie Brink:Ik heb in de Kinkerstraat gewoond tot mijn 15de toen verhuisd naar de Witte de Witstraat en weer 6 jaar terug in de Kinkerstraat toen ik trouwde. Jopie van de fruitkar op de hoek van de Kinkerstraat herinner ik mij nog goed. Ook de Fam. Karseboom op het Bellamy plein. Mevr was een zus van mijn moeder.mijn nichtje Annie Karseboom is pas geleden overleden. Pas 68 jaar.Mevr Annie Spijkers is ook familie. Vroeger woonde alle families bij elkaar in de buurt.Ik woon al 46 jaar niet meer in Amsterdam, maar vind het nog altijd leuk over vroeger te lezen.Ik erger me wel een beetje aan het z.g. gebroken taalgebruik van de moeders. Zo spraken ze echt niet hoor.
Hallo Trijnie Brink,
Ik woonde op de tenkatestraat 55 1 hoog. Schuin tegenover melkboer Onrust. Mijn moeder Annie Spijkers is overleden op 23 oktober vorig jaar. Je schrijft dat zij familie is van je. Kun je me dat uitleggen? Ik hoop echt van je te horen.
Joop

Als jij Joop Spijkers bent, ben je een kleinzoon van tante Anne de zus van mijn Oma Trijntje van Rijn

Theo van Genne

Re tenkatemarkt

Sorry Guus woonde ook in de Witte de Witstraat

theo van Genne

Re Tenkatemarkt

Beste Trijnie Brink ik heb ook een vraag:Ik had 3 ooms Brink in de familie te weten Guus Koen en Cor.Guus stond de laatste jaren op de hoek J P Heije straat/kinkerstraat met een schuimrubber kraam.Koen werkte bij van Gend en Loos op de Nieuwe zijds En Cor zat op de Bloemgracht met een
stoffeerderij Guus woonde in de Kinkerstraat en had maar 1 zoon Rinie,Cor woonde in de Jan van Riebeek en had ook maar 1 zoon en van Koen weet ik het niet.Ben jij ook familie van 1 van deze 3???Ik hoor het wel aub,Groeten Theo

Joop Spijker

Re: De Tenkatemarkt

Trijnie Brink:
Mevr Annie Spijkers is ook familie. Vroeger woonde alle families bij elkaar in de buurt.
Ik woon al 46 jaar niet meer in Amsterdam, maar vind het nog altijd leuk over vroeger te lezen.

Joop

Trijnie Brink

De Tenkatemarkt

Frederique Hijink

Frederique

Mijn oma is opgegroeid aan Ten Katestraat / Kinkerstraat, van 1904 tot ongeveer 1920. Haar vader had een boter-kaas-en eierenwinkeltje, in een soort sousterain. Dit is dus een verhaal van voor de oorlog. Ze vertelde dat er af en toe Joodse klanten binnenkwamen, en dat één daarvan dan wel eens spek kocht. Maar dat mogen Joden niet eten, en dan zei hij, terwijl hij naar het spek wees: 'Ik wil graag wat van die kaas daar' . . .

Stan

Ten Cate markt

Eind jaren 60 heb ik op deze markt wel eens in de zomervakantie gewerkt. Bram had een kraam met gesneden groente. Hij had een medewerker die deze groente waste en sneed, in een loods aan het stille stuk van de straat. Die was een buurjongen van mij. Heel gezellige tijd. In de jaren 70 kwam ik er ook vaak, op zaterdagmiddag aan het eind van de markt, in cafe Marktzicht. Ontzettend leuke tijden.

Carla de Rooij E/V Hollander uit Weesp

Markt Ten Kate straat

Wij woonden op het Bellamyplein en uiteraard spookte wij op de Ten Kate markt van alles uit appels jatten bij Ome Willem de stekkies koning de snoepkraam van Henkie Burgers die naderhand de kinderkleding zaak heeft gehad vlakbij de Kinkerstraat. De melkboer Onrust. De kroeg op de hoek van de Hazenbroek straat ( als meisje van 3 jaar noemde ik het de vieze broek straat ) op de hoek van het Bellamijplein zat de bakker er naast in de Bellamijstraat een sigarenzaak en uiteraard de garage van Van Soest .Op de markt de aardappel handel van Karsenboom.Op de hoek van de Korte Bleekerstraat en de Kostverloren kade zat het zandlandje van Ome Kikkie ( op het voormalige terrein van Zimmer ) ach zoveel om op te noemen maar leuke herinneringen zijn het wel .

thea

tenkatestraat

ik kan mij dovewijfie nog wel een beedje herrineren en tuinzaad natuurlijk een keer moest ik boterkopen hij had zijn gebid niet in ik kreeg me toch de slappelach ik was met mijn vriendinnetjes en poot admiraal met zaagsel op de vloer en die taraartjes of zo iets een lawaai niet meer ikkan mij ook nog herrineren en recofa mijn eerste baantje en ome arie die met bloemen stond de opslagplaat was naast ons de moren aan die kant waren altijd vochteg

hulst

Re: seket

bert klop:
En natuurlijk bij die Markt de dierenhandel Seket, die naast legaal verhandelbare dieren ook illegaal inlandse zangvogels verkocht en als ik me niet vergis zelfs apen, slangen en leguanen. En de hengelsportzaak van profvoetballer Jan Jongbloed, wiens zoon indertijd op het voetbalveld door de bliksem is getroffen.

hulst

die sinassappelman

die sinaasappelman die leeft nog ik kom hem vaak tegen toen ik nog in zuid woonde en via en mevrouw spijkers heb ik na jaren weer teruggevonden daar mochten we altijd tv kijken en oja mijn poesie album daar stttaat haar versje in en van haar dochten die hebben we samen gelezen ze vondt het leuk oja ze had een brillekoker bij haar waar mw spijkers opstond toen wist ik het zeker

bert klop

seket

Ron de Wit

Ten Katemarkt

Omdat mijn tante in de Schimmelstraat woonde en ik daar als kind zeer veel was, kwam ik dus ook veel op de Ten Katemarkt.
(Periode 1964 - 1973). In feite werd alles daar gekocht door mijn tante.
1 koopman kan ik mij zo voor de geest halen en heette volgens mij ook Jopie maar misschien heten ze allemaal wel zo haha maar dat was de sinasappelenman, ALTIJD kreeg ik een kwart sinasappel van hem.
Leuk ook om het artikel van Loes te lezen.

Gr.,