1 Fan

Vrijwillig steken ze de handen uit de mouwen en staan ze klaar voor hun medemens. Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Goede daden moet je belonen, vindt het stadsdeel en besloot een nieuwe prijs in het leven te roepen: de Sloterplasprijs.

Echte stille krachten

Achtentwintig aanmeldingen kwamen er binnen voor in totaal veertien vrijwilligers. Allemaal door één of meer mensen aangemeld vanwege hun inzet, inspanning, aandacht en groot hart. De jury - waaronder enkele bewoners, stadsdeelraadvoorzitter Hans Staphorsius en LSG-fractievoorzitter Peter Moerman - keek bij al deze inzendingen ook naar de opgestelde criteria. Staphorsius: “We zochten mensen die nog niet eerder zijn geëerd. Echte stille krachten, die hier wonen, minstens vier uur per week vrijwillig goed werk verrichten. Er zijn zoveel mensen die nog niet voldoende waardering voor hun werkzaamheden hebben gekregen. Die mensen zochten we vooral!”

Boom voor de winnaar

Drie genomineerden zijn er gekozen. De winnaar zal tijdens de nieuwjaarsreceptie van het stadsdeel op dinsdag 12 januari bekend worden gemaakt. Hij of zij ontvangt naast een oorkonde en de eer ook een echte boom. Een boom van verdienste, in het voorjaar geplant op een groenstrook vlakbij de Sloterplas, langs het laantje van waardering. Deze drie genomineerden hebben inmiddels bericht gehad van de jury. In willekeurige volgorde zijn dat Kees Merlijn, Gerrit Bos en het echtpaar Henk en Annie Hoogendoorn.

Kees

Kees Merlijn (70) wordt door Cor van Drongelen (Stichting De Brug) een geboren vrijwilliger genoemd. Hij is onder andere mantelzorger, onderhoudt bij De Brug de tuin en is er voor het technische werk, regelt voor anderen de administratie en zo is de lijst nog veel langer.

Gerrit

Ook lovende woorden voor Gerrit Bos (68) die in zijn straat veel buren helpt en maar liefst negen keer werd aangemeld. Bos is hulpvaardig, oplettend, staat voor iedereen klaar en is al jarenlang “een stille kracht die onmisbare werkjes voor de buren verricht,” schrijft menig buur.

Annie en Henk

Het echtpaar Hoogendoorn is al jaren vrijwillig zeer actief, Henk (78) tot ver over de grenzen. Maar ook in eigen buurt staat hij klaar voor de mensen. Hoogendoorn helpt onder andere bij het Wijkweb, de Voedselbank, zamelt kleding in en helpt bewoners waar hij kan.

Drie prijzen

De Sloterplasprijs is een van de drie prijzen waarbij het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer dit jaar een boom van verdienste wil toekennen. Er is ook een boom van verdienste voor een held en voor de raadsleden bij vertrek. Helden kunnen gedurende het hele jaar worden aangemeld en gelauwerd. De genomineerden worden dinsdag 12 januari tussen 17 en 19 uur in het zonnetje gezet in het stadsdeelkantoor aan Plein ’40-’45, waar die avond de winnaar bekend wordt gemaakt.

Dit is een samenvatting, lees hier het volledige artikel van Shirley.