Valkenberg in de Kinkerstraat

Kinkerbuurt, Oud-West

Een grote publiekstrekker was Valkenberg in de Kinkerstraat. Veel etalages, veel licht en gespecialiseerd op velerlei elektronicagebied.

Kinkerstraat 96-98 met het pand waar Valkenberg was gehuisvest  <p>Foto: Leo Reniers van <a href="http://www.costabuurt.nl">www.costabuurt.nl</a></p>

Kinkerstraat 96-98 met het pand waar Valkenberg was gehuisvest

Amateur
In die tijd werkte je je eigen een slag in de rondte. De spaarzame vrije tijd besteedde je aan je gezin en hobby. De hobby die mij indertijd intrigeerde was die van elektra. Tenminste het knoeien met elektra. Met knoeien bedoel ik natuurlijk het amateuristische gestuntel met het tot stand brengen van een ‘apparaat’ dat geluid voortbracht. Maakte niet uit wat voor toestel het moest worden, als het maar werkte (geluid). Tientallen verschillende piepers, toeters en alarmbellen werden in elkaar gezet waar niemand iets aan had behalve ikzelf. Bijvoorbeeld een alarm op de schuur- en achterdeur met boven in de slaapkamer op het nachtkastje een box met rode en groene lampjes en zoemer. Als midden in de nacht de zoemer ging wist ik dat er iemand naar binnen wilde zonder mijn toestemming en kon ik de politie bellen. Dat alles ontaardde in het maken van onze (ikzelf en mijn zoon Edward) eerste radio-ontvangertje. Een kortegolf-ontvanger volgde.

Onderdelen
De benodigde onderdelen kwamen meestal bij Valkenberg vandaan. We kwamen er elke week. Op zaterdag was het stinkend druk voor de onderdelen-toonbank. Valkenberg was daarin heel goed gesorteerd. Ze hadden bijna alles wat je nodig had. Een chassis, trafo’s, condensators, weerstanden en transistor. Je maakte een lijstje met onderdelen en de verkoper kon de handel snel uit de laden halen. Soms, als Valkenberg het niet had, gingen we naar radio Muco op de Bilderdijkstraat of naar radio Rotor in de Kinkerstraat. Was je uit op de goedkope toer dan toog je naar radio Lenssen op de Bilderdijkstraat. Was je ten einde raad dan kon je altijd nog naar radio Groeneveld op de Ceintuurbaan of Aurora in de Vijzelstraat.

27mc
Later toen het allemaal (voor mij) te ingewikkeld werd stapten we over op het kant en klare spul. We kochten een 27mc bakje. Dat was een succes want de kinderen hebben er jaren plezier van gehad. Dat bakje kwam trouwens ook bij Valkenberg vandaan. Het nadeel was dat je een flinke zendmast op het dak moest monteren. Zelf was ik overgestapt op het scannergebeuren. Daarvoor moest je bij Elopta op de Prins Hendrikkade wezen. Ook voor antennes kon je beter daar naar toe gaan. Al met al was toch de Valkenberg-periode een leuke en leerzame tijd. En zoon Edward werkt nog steeds in de elektronica.

Bekijk meer afbeeldingen

QSO-kaart van de kinderen wie, wat, wanneer, waar Edward als Superbakman en Sandra als Lady Graatje. Locatie: Overtoomseveld (1983).  <br />QSO-Kaart: originele, vaak zelf gemaakte kaart welke radiozendamateurs elkaar toesturen na een geslaagde een onderlinge verbinding: QSO.

QSO-Kaart: originele, vaak zelf gemaakte kaart welke radiozendamateurs elkaar toesturen na een geslaagde een onderlinge verbinding: QSO. Door: Jan van Zijp

wim van der linden

Re: tv radio verkoper 1959 tot 1974

wim van der linden:
was een hele fijne tijd gezellige colega"s zou ze graag nog eens willen ontmoete.alles zwartwit tv en radiotoestellen heb de eerste cassette rec meegemaakt met de tv eerst rondebeeldbuis in1962 de vierkante beeldbuis ga zo maar door in1962 kwam ned 2 zeer veel losse kleine kastjes om ned 2 teontvangen vele toestellen geen kanalen kiezer voor ned 2 daar de losse kastjes voor ned2 als tv verkocht werden vaak zo 20 a 25 per dag die moesten savond ingestelt worden ik en mijn collegas op pad naar de klant je werd als prins ontvange ze zaten om 8uur klaar voor de tv en dan maar vertellen hoe het wekte heerlijke tijd de broers ben en hans geweldige mensen je sprak ze aan meneer ben en hans de mooiste tijd bij deze wek gever hoop altijd nog iets van mijn oude collegas

wim van der linden

tv radio verkoper 1959 tot 1974

Marlies Versluis

valkenburg

Wat leuk om alle reacties te lezen. Mijn opa Freek Versluis heeft tot zijn pensioen (rond 1965) bij Valkenberg gewerkt. Ook mijn vader Ad Versluis ging s avonds bij de mensen langs op de gekochte tv's te installeren of te repareren. Het was altijd een feest om bij opa en oma (die boven de zaak woonde) op visite te gaan. Uit erfenis van mijn vader heb ik nog steeds de koffer met tv buizen die hij op zijn bezoeken meenam. Het was een gouden tijd.

Jetty Proost

Re: winkel

Jan Luiten:
Die winkel was niet in de Burg. Roellstraat maar op de Burg. de Vlugtlaan. Wie weet nog hoe die heette?

Van pool tot pool

J.Distel

Valkenberg, was service op zijn best.

Ik heb zelf bij Valkenberg gewerkt, op de witgoed afdeling die was op de hoek.
Ben begonnen als chauffeur monteur in 1980 het bezorgen en installeren van gaskachels en wasmachines, enz. Grote paarse bestelwagens met een roze pijl.
Later in de verkoop op de vestiging Zaandam. Ook een afdeling radio electronica.
Zaterdag veel weerstanden, condensators, transitors, diode`s, en computers verkocht. samen met de heer Schakelaar, toepasselijke naam. vervolgens alle afdelingen doorgelopen bijv, klein huishoudelijk, witgoed, bruingoed en niet te vergeten de platenafdeling met dhr. Appel.
Jammer dat het werd overgenomen door de firma Vendex, Moedermaatschapij van Dixon, Siebel juwelier, Hij en Zij en nog veel meer. De sfeer werd minder en de service liep terug. heb hier gewerkt tot 1985 was een hele leuke tijd en met heel veel plezier daar gewerkt. denk er nog heel vaak aan terug.

ton ahlers

Re: 25 jaar met plezier gewerkt

Fred de kruif:
leuk al deze reacties ik zelf heb er 25 jaar in de buitendienst gewerkt
jammer dat het bedrijf niet meer bestaat zoek nog oude colega's

ja, beslist jammer, dat het contact verloren is gegaan,
leuk dit te horen, groeten, ton ahlers.
ton@ahlers.nl

Leo Bot

Fred de kruif:

Roeland Voogd

Radio Cortifoon

Deze winkel was in de burgemeester Vluchtlaan, en daar heb ik mijn eerste transistor gekocht, een OC13 geloof ik. Ook de andere genoemde winkels kende ik wel. Maar bij Cortifoon kwam ik graag want die hadden kennis van zaken en de tijd om je te helpen. Ik heb er ook nog mijn eerste hifi luidsprekers vandaan, van Philips. Die hoorden oorspronkelijk in een ronde buis met een reflector erop, een heel bijzonder ontwerp anno 1967. Ik zette ze in een gesloten box, ik heb ze nog steeds.

martin

lepeltje A. Valkenberg Kinkerstraat Amsterdam Sola

Ik bezit nog een oud theelepeltje waarop een persoon afgebeeld staat met een opengeslagen bestekdoos. Op de voorgrond staat A. Valkenberg, Kinkerstraat Amsterdam, Sola. Op de achterzijde staat Sola met de afbeelding van de Ned. Leeuw. Ik denk een zilveren lepeltje. Wie heeft interesse? Laat het mij weten op mhm.gabriel@gmail.com

H van Dijk (toentertijd in Osdorp)

FM-omroepband

Begin jaren '70 was de bloeitijd van de FM-amateurs. Via de FM-omroepband babbeltje maken en muziek uitzenden, soms zelfs al in stereo. Alles moest zelf gebouwd worden en winkels als Valkenberg, Radio Rotor en Radio Muco deden goede zaken.
De overheid vond dat allemaal niet zo leuk en er werd stevig tegen opgetreden. Na enkele 'contacten' met politie en justitie zijn veel zendamateurs (waaronder ikzelf) overgestapt naar het officiële gebeuren.
Op de website van CQ3meter is het allemaal nog eens na te lezen:

Wim de Leeuw

Klinkend cadeau van valkenberg

Op Marktplaats staat een foto van omstreeks 1960, deze foto is een cadeaubon die men kan afspelen. Men ziet het interieur van de platen-afdeling...

Fred de kruif

25 jaar met plezier gewerkt

G.Slangen

Zelf radio in elkaar zetten,

0ok ik herinner me de winkel Valkenberg nog heel goed, ook mijn vader ging daar heel vaak naar toe en als we in de Kinkerstraat liepen, was het altijd of even iets kopen of in de etalage kijken en maar kijken. Mijn vader bouwde ook zijn eigen radio en het was geweldig als er dan ook echt geluid uit kwam. Leuke hobbies, zie ik de jongelui niet meer doen, maar ja tijden veranderen, computeren is ook leuk.

Kees

Bouwpakketjes

Bij 'good old' Radio Rotor zijn de bouwpakketjes, onderdelen, kabels en meer van dat, nog steeds 'hot item'. De kristalontvanger heeft de tand des tijds niet doorstaan maar de ouderwetse nixieklok van buizen met neoncijfers is net weer nieuw in het programma. Ik kan je verzekeren, je bent lang niet de enige die nog steeds tot diep in de nacht blijft solderen tot het eindelijk doet wat het moet doen.
De winkel op de Burg. de Vlugtlaan was dacht ik Kraaipoel.

loes Kuijkens

Valkenberg een begrip.

hi Jan
Wat een leuk stukje, ook ik ken de winkel Valkenberg heel goed.
Wij woonden in die buurt, mijn oma in de Kinkerstraat en ik met mijn ouders in de Borgerstraat,nou alles wat er werd aangeschaft kwam bij Valkenberg vandaan. Wat het kristalontvangertje betreft daar vertelde mijn vader over, die was dat al aan het bouwen ik denk zo omstreeks 1930 via de VARA kon je dat bestellen. Nog even over de electra zaak op de Vlughtlaan was dat soms Kraaipoel die zat er al vanaf 1950 en is er kort geleden mee gestopt.

Piet Veenboer

Valkenberg,Kinkerstraat

Het zal vroeg in de jaren '50 geweest zijn, want we hadden nog een distributieaansluiting. De techniek ging met sprongen vooruit; dat was vermoedelijk de reden, dat mijn vader op een gegeven dag vertelde, dat hij een pick-up met versterker had gekocht bij Valkenberg in de Kinkerstraat. Hij hoefde hem alleen maar uit te zoeken, want het aansluiten gebeurde door een van de medewerkers!! Na deze werkzaamheden en het laten zien, hoe je het apparaat moest bedienen, werden wij op onze vingers getikt, als we het zelf eens probeerden. Met andere woorden:afblijven!!!
Uiteraard hoor je geen muziek zonder 78-toeren platen of een LP. Gelukkig was zijn keuze divers: opera,operette en populair.
Ik kan het me nog goed herinneren:
La Traviata, Joseph Schmidt, balletmuziek, de bekende operette's, maar ook...
Dutch Swing College,Bill Haley,Edmundo Ross,Semprini,Nina en Frederik enz.
Ik heb ze allemaal nog, zelfs nog in de originele hoezen. Dat is toch een kostbaar bezit, waar of niet?!

joop jansen 32

kristalontvangertje

Wat een prachtige tijd vond ik.
Het was direct na de oorlog dat ik mijn eerste kristalontvangertje bouwde,waarvan ik de honinggraad spoeltjes op het waterlooplein kocht en het
kristalletje kon ik toen kopen bij radio v.Wou in de v.Woustr.
Een antenne aangelegd van ongeveer 20 mtr.,dit was toen gebruikelijk om een betere ontvangst te verkrijgen,je was nog trots ook dat je zo,n lang ding had.
Na veel gepeuter op dat kristalletje had je opeens geluid.
Het geheel werd gevoed met een 4 volts platte batterij .
De koptelefoon zoals dat ding toen heette,kocht je ook op het Waterlooplein.
Op dit plein kon je in die dagen en lang daarna nog van alles op radio gebied kopen.
Later ben ik radio,s gaan bouwen en ik weet nog ,dat mijn eerste radiolamp
de A.L.4 was,deze had nokken zoals dat in die tijd heette en ben weer later overgegaan op de E.F en deze lampen hadden pennen
In mijn sl.kamer hing een harssoldeerlucht welke zelfs aan mijn kleren hing.
Een prachtige tijd ondanks dat wij toch weinig geld bezaten voor de hobby.

Jan Rutgers

Electronica??

Ja dat was me wat, een radio zelf bouwen. Voor mij was dat niet weggelegd, ik had er het geduld niet voor, mijn broer wel die vond het wel leuk. Zijn eerste bouwsel was er eentje van Maxwell, een soort sigarenkistje en dan een metalen frontje net wat knoppen. Een grote blokbatterij van de Witte Kat zorgde voor de energie en verdulleme het ding deed het ook nog, o wonder der techniek.

Nou vond ik het ook wat dom, want voor pakweg negen gulden kocht je bij Aurora een klein zakradiootje of je luisterde naar de draadomroep. Goedkoper en het scheelde je toch wat brandblaren van de soldeerbout.

Mijn Maxwell was een fiets, vond ik ook veel leuker dan zo'n radio.

Jaap