Natuurlijk smullen voor de minister

1 Fan

Minister Gerda Verburg maakte donderdag 4 februari 2010 een lange reis tijdens de Duurzaam-Voedsel-Tour door Nederland. Ook snackbar 'Natuurlijk Smullen' – de eerste biologische van Nederland - stond op de route. Dát hebben ze niet in Den Haag.

Gerda Verburg eet en praat duurzaam met Helen Geul wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 4 februari 2010 Door: Jan van Zijp

Persaandacht genoeg voor Helen Geul sinds ze eind 2008 de eerste biologische snackbar in het land opende. Maar zoveel fotografen en schrijvende pers had ze niet eerder in haar zaak aan de Jan van Galenstraat. Er kwam een minister, vandaar. Een minister die onder andere over goed en duurzaam eten gaat: Gerda Verburg, van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Vorig jaar presenteerde ze de kabinetsnota Duurzaam Voedsel.

Neus

De reis ging deze dag langs goede voorbeelden van Duurzaam Voedsel, en Geuls snackbar (met de sfeer van een schattig restaurant) is inderdaad een goed voorbeeld. Op het menu staan onder andere de geijkte snacks (patat, hamburger, frikadel), maar alles biologisch. En veel vegetarisch. Verburg proefde van alles wat met tien flitsende camera’s op haar neus. En het smaakte.

Hot spots

Haags bezoek was natuurlijk indrukwekkend voor eigenaresse Helen Geul, maar ze is geografisch gezien inmiddels wel wat gewend. Klanten komen uit de buurt maar ook van ver. Heel ver: Maastricht, Groningen, Harderwijk, Doetinchem en zelfs Zweden. “Hier hebben we gezonde lucht, bij jou hebben we gezonde patat,” aldus een bezoeker uit het Oosten des lands. Ook in de media is Natuurlijk Smullen al heel wat keren bejubeld en geroemd: ‘Het Perfecte Patatje’ kopte dagblad Trouw. 'Elle Eten' nam de snackbar al op in haar lijstje met hot spots.

Pierre Wind

Helen Geul kon de minister in een gloednieuwe huisstijl ontvangen. Afgelopen tijd heeft reclamebureau Goulash, om de hoek gevestigd, 'Natuurlijk Smullen' onder handen genomen. Verburg was verrukt van het interieur en sprak met stamgasten en eigenaresse over duurzaam voedsel. De rest van de dag, waarbij Helen Geul aanschoof, ging langs nog meer duurzame voedsel-locaties in het land. Onder andere werd er met kok Pierre Wind gekookt bij een gezin thuis om te laten zien wat je met voedselresten nog voor lekkers kunt maken.

Trouwdag

Of Geul een zaak in de buurt van het ministerie in Den Haag kan beginnen, opperde de minister in haar bericht in het gastenboek. Ze peinst er niet over. “Ik blijf lekker in Bos en Lommer. Ik heb het hier zo naar mijn zin!” Wel is ze erg gevleid door het verzoek en alle aandacht. “Een minister hier! Toen ik het hoorde, moest ik even bijkomen.” Het bezoek was de mooiste dag van haar leven. “Ja, mijn trouwdag was ook mooi, hoor. Maar een minster in je zaak, dat gebeurt echt zelden!”

Op www.westerpost.nl staat een kort filmpje van het bezoek.
Zie ook www.natuurlijksmullen.nl: Natuurlijk Smullen, Jan van Galenstraat 78.