Witte flappen

7 Fans

Wie de afgelopen weken langs het het grondwerk van de Westrandweg in de Osdorperpolders kwam, werd getrakteerd op een enorm veld met witte flappen.

Wuivende flappen in de polder wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan van Zijp, 25 februari 2010

Wuivende flappen in de polder wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan van Zijp, 25 februari 2010 Door: Jan van Zijp

Die flappen zijn nu alweer onder grotendeels bedekt met grond, maar waar zijn die flappen - die met een op een heimachine gelijkend apparaat de grond in zijn geslagen - nu eigenlijk voor? Via Waternet kwam het antwoord: voor de verticale drainage. Meteen kwam de volgende vraag: wat is verticale drainage? Ook die uitleg was duidelijk. Met verticale drainage wordt het water - dat uit de grond weg wil omdat de grond inklinkt door het opgestorte zand - niet opzij weggedrukt, maar naar boven. Voordeel daarvan is een grotere stabiliteit van het grondlichaam en een beter beheersbare waterhuishouding.

Inmiddels vordert het ruwe aanlegwerk gestaag en zijn talrijke machines en vrachtwagens dagelijks bezig met tonnen grond en zand.

Machines gooien een nieuwe laag grond over de drainage-flappen wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan van Zijp, 25 februari 2010 Door: Jan van Zijp

Vol heen en leeg terug wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan van Zijp, 25 februari 2010

Vol heen en leeg terug wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan van Zijp, 25 februari 2010 Door: Jan van Zijp

Met de vlag in top en de kassen van de Osdorperpolder op de achtergrond wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan van Zijp, 25 februari 2010 Door: Jan van Zijp