Van Hogendorpschool 2

Westerpark, Staatsliedenbuurt

Schoolherinneringen in drie delen. Vandaag deel 2

Een schoolreisbus uit die tijd wie, wat, wanneer, waar Fotofragment van internet

Een schoolreisbus uit die tijd wie, wat, wanneer, waar Fotofragment van internet Door: Jan van Zijp

Tijdens deze beginperiode werd ik samen met mijn broertje - die ook op deze school zat - door mijn oudere zus en broer naar de eetzaal gebracht in de Nova Zemblastraat. Op stalen borden kregen we dan elke dag een warme maaltijd en altijd iets na, wat toch heel uitzonderlijk was,als je ‘s morgens een paar sneetjes brood met tevredenheid kreeg en één keer in de week vlees bij de maaltijd.
Na het eten gingen we meestal een kijkje nemen bij de suikerfabriek en staken ons duim omhoog naar een mannetje dat in een piepkein groen huisje op zo`n 10 à 15 meter hoogte zat. Elke keer als we er langs liepen zeiden we steevast “duimpie”, we kwamen daar natuurlijk niet voor het mannetje, maar voor de gratis suiker en stroop, die we voor thuis meenamen. Je had tussen de middag twee uur vrij, dus dat was allemaal te doen.

Op de Van Hogendorpschool had je hoofdonderwijzer Tuinstra, die kwam op de fiets helemaal van Zuid. Hij woonde in de Waalstraat en kwam oorspronkelijk uit Friesland, was  twee meter lang en droeg altijd een hoed. Tijdens de lesuren at hij zijn broodmaaltijd op  terwijl wij aan het rekenen waren of zoiets. Ook kwam het vaak voor dat we zijn schoenen moesten poetsen en het leren van het Friese volkslied was bij hem verplicht! Maar vaderlandse geschiedenis was het leukste bij deze meester en dan moesten we vaak de verhalen naspelen.
Van meester Coster kan ik me nog herinneren dat hij altijd met rekenen begon. Iedere morgen om negen uur zei hij steevast "Pak je rekenboek" en altijd moesten we die nare breuken leren.
Verder had je meester Schouten, die op het schoolplein wel eens zijn bijen uitliet, Dan had je een juffrouw met een blauw en een bruin oog, haar naam weet ik niet meer, meester Tan, juffrouw Schrijvers en meester Stutterheim.

Ook de schoolreisjes waren een feest, vooral die eerste keer, die vergeet je nooit meer. Drie grote ouderwetse groene bussen die voor de schooldeur stonden, dat was me wat, gingen we helemaal naar Den Haag, Scheveningen en Madurodam. En kreeg je van thuis   een zak met ACHT sneeën brood met kaas en worst mee. Dat was nog eens lekker en op de radio in de bus klonk van The Four Knights "Oh baby mine". Ook een reisje van drie dagen naar huize ERICA in Huizen was voor die tijd een grote belevenis, en als we dan thuiskwamen, zaten we natuurlijk onder de banken van de bus.

Jopie Coerse

onderwijzeres met blauw en bruin oog

Deze onderwijzeres heette Juf Richter! Ik heb nog foto's van haar in mijn bezit ook van hoofdmeester Tuinstra ( hij werd door ons "Tuinslang"

anita

Re: Re: Hoi Anita

willy kalf:
anita den Broeder:Hey Wil wat leuk jou hier te zien en te lezen.Ik wil al heel lang iets van jou horen maar wist jou niet te vinden en nu zomaar op deze site,leuk!!Ik wil graag weten hoe het met je gaat,xx Anita den BroederHi AnitaZie nu pas deze reaktie, tijden niet op deze site gekeken!.Met mij alles goed. druk en inmidels oma van 5 kleinkindjes!. De laatste net een maand oud!. Meisje. Yara!.Hoe gaat het met jou en je man en mt ron en jordy!. Nog kontakt mee? En beiden gezond en wonen ze nog op zelfde adres!. Kontakt na overlijden van Marion verwaterd!. Jammer!.Als je ze spreekt doe ze mn hartelijke groeten en het beste, ook voor jou!. Liefs en x Willy

Hey Wil, wat leuk weer oma!! gefeliciteerd!!!
Ik heb sinds kort weer contact met Ron en Jor omdat Ron ziek is (longkanker) bij ons was het ook verwaterd. Hij woont nog steeds op hetzelfde adres en ik woon nu om de hoek in Tuindorp,ik zal ze de groeten doen, XXXXXXXX

Peter van Zwam

Meester Tuinsta

Heerlijke verhalen, ja ik kan mij nog herinneren dat ik een rol pepermunt
in een sigaren kistje moet halen, en ook een plattegrondje waar , en hoe ik moest lopen, ook heb ik eens 6 sneetjes bruin brood moeten halen bij de bakker op het hoekje van de van hogendorpplein , en ook weer in een sigarenkistje.Zijn woorden , al vallen er bommen en granaten, je blijft doorwerken
en niet achteromkijken , zal ik nooit vergeten

willy kalf

Re: Cor

Cor Imming:
Hoi Willy, heb met veel plezier je stukje over de Van Hogendorpschool gelezen en doordat je nog zoveel namen wist kwamen er bij mij ook veel herinneringen boven.Ben geboren 1949 in de Van Beuningenstraat , van kleuterschool in de Cliffordstraat naar de 1e klas Jacob de Wit school, na de 2e klas naar de Van Hogendorpschool.Bij juffrouw Richter in de klas, wat kon ze mooie tekeningen met krijt maken en met kerst echte kaarsjes in de boom aanstak en dan het verhaal “Het meisje met de zwavelstokjes” vertelde.Tuinstra zat vaak ,als wij aan het werk waren , in z,n neus te peuteren en schoot de balletjes dan de klas in.Wim Beukering was toen een vriendje van me en moesten we soms pudding broodjes voor Tuinstra kopen, die hij met veel smaak in de klas verorberde, dan tekende hij een hele route hoe we moesten lopen en waar oversteken, ook mochten we de melkkratjes rondbrengen en trapte we gein.Henny van der Meijden had van die lieve sproetjes en Hanneke Dijkstra kon zo goed leren had een moeder met een kunstarm, vond ik toen interessant hoor.Ook herinner ik me Truusje Hessels waarvan iedereen zei dat ze vlooien had en niemand naast haar wilde zitten, denk dat ze een rottijd heeft gehad.Tja, Corrie Cevat ...daar kon je niet omheen :~)) was een dominante tante, namen die mij nog te binnen schieten, Miepje de Korte, Evert Kuiper, Ronalt de Roode, Tonnie Nijsing en Wiesje de Waal.Met de afscheid avond in de 6e speelde we allemaal een klein toneelstukje, ik speelde Johnny Goudvis een directeur van een platen maatschappij, heel veel lol gehad met repeteren.Vind het een leuke site, ook door de andere stukjes over de Staatslieden buurt te lezen komen er heel veel herinneringen boven.

Ja, me je jou nog wel herinneren!.
Moest vreselijk lachen om die balletjes draaierij van meester tuinstra. Is waar, was ik helemaal vergeen, maar zie het weer helemaal voor me!> ENig!.

En ja, de melk rondom de kachel, de een gek op ijskoude melk en de andere wilde altijd de lauwe!.

Ik heb oook op de cliffors kleuterschool gezeten, maar denk niet dat we in dezelfde klas hebben gezeten, want van die periode kan ik me jou niet herinneren!.

Ik heb echt erg veeel leuke hrinneriungen aan die tijd!.
Helaas nooit meer iemand terug gezien, behalve Evert steenhage, of steenstra, ooit in breda, toen deed ik de verpleegstersopleiding en hij zat geloof ik op het KMA! ?? Maar weet ik niet zeker!.

Ja, Hennie met dr sproetjes. Enig.

heb wel eeen mailtje gekregen, poosje geleden van Elsje Doorgeest! Leuk!>

Hoop dat alles goed met je gaat!.

Jij ooit nog iemand van onze klas gezien?

Groetjes
Willy
P.S. Zag je reaktie nu pas, kijk nooit op die site, was het bestaan ervan vergeten!. Pfffff

willy kalf

Re: Hoi Anita

anita den Broeder:

Hi Anita

Zie nu pas deze reaktie, tijden niet op deze site gekeken!.

Kontakt na overlijden van Marion verwaterd!. Jammer!.
Als je ze spreekt doe ze mn hartelijke groeten en het beste, ook voor jou!. Liefs en x
Willy

anita den Broeder

hey willy

Hey Wil wat leuk jou hier te zien en te lezen.
Ik wil graag weten hoe het met je gaat,xx Anita den Broeder

martin israel

Oud leerling

Van 1953 tot onze verhuizing naar Vlissingen in januari 1957 bezocht ik de van Hogendorpschool. (Op mijn zevende kwam ik in de eerste klas en de tweede klas deed ik een jaar over. Ik was 10 toen ik de school verliet)
Ik ken niet veel namen meer uit die tijd, maar die van Gerrie de Beer, Henny van Soest en Ansje Blok kan ik mij nog goed herinneren als mijn klasgenoten in 1956.
Mijn buurjongen, Jan Mozes zat in een hogere klas.
Ik woonde in die tijd in de van Beuningenstraat (30 twee hoog voor).
Zie voor mijn belevenissen uit die tijd mijn artikel in het Geheugen van West onder de titel "Zomaar een dag in april 1956"
Ik heb sinds kort weer contact met een aantal straatgenoten uit die tijd (Jan Mozes, Wiebe Brienen, Arie Blikkenhorst, Willem IJssebrands en de tweeling Greetje en Rietje Geisterfer. Van Henny van Soest en Gerrie de Beer heb ik sinds mijn vertrek naar Vlissingen nooit meer iets vernomen.

felix

Re: vuurtoren 2 nausustraat

siegfrid:
zijn er nog mensen die wat over de vuurtoren kunnen vertellen. ik zelf ben er jaren lid van geweest. zijn er nog mensen die ook lid waren . woon nu in rotterdam , maar mijn herinneringen gaan vaak terug naar die tijd.

Marian Engelsman (Tuin)

Hallo oude schoolgenoten.

7 november 2010
Sia Kleerebezem, heel hartelijk dank voor de attent making van deze site, heel erg interesant. Ik was al heel veel vergeten van die goeie ouwe tijd, maar door het lezen van al die leuke verhaaltjes kom t er weer vanalles boven water drijven aan herinneringen ik val van de ene verbazing in de andere wat ben ik veel vergeten van die tijd. Ik was het meisje met dat rode lange haar die altijd werd gepest vooral door Corrie Sevat ik woonde in de van hogendorpstraat boven de fietsenstalling.

Groetjes

simon jan bakker

oud leerling van Hogedorpschool

goedemorgen, ik ben Simon bakker, en ik heb in van der hoopstraat 10 gewoont, mijn zuster hete Jenny bakker, en Elly bakker, willy bakker, henny bakker, ronald bakker, tonny b, mijn hete Bebby bakker meerman, en Henk bakker, simon heeft bij juffrouw hartzuiker gezeten, en oudste zus bij meester Tuinstra, en zus Jenny bij de rooie, omdat hij rood haar had, ik heb op die school gezeten, en ben toen, voor mijn gezondheid naar een kolonie gestuurd, zou u mijn ook kunnen helpen, waar ik naar toe gestuurd ben geweest, ik hoop dat u mij daar mee kunt helpen? omdat ik het daar heel prettig gevonden heb, en daar na ben ik overgeplaatst naar de witte de wit school, omdat ik niet goed kon lezen en schrijven, omdat ik vroeger ernstig ziek ben geweest. onze cafe is de staatsman op de van limburgstirumstraat en van hoek v beuningenstraat, helaas is mijn zus overleden elly bakker, en mijn jongste zus staat nu in het cafe de staatsman, jullie hebben mij onzettend geholpen met de foto"s van vroeger, ik ben van 1947 en mijn naam is simon jan bakker, en leuke herinneringen aan die scholen, mijn dank. mijn telefoonnummer is 020 6333586

Cor Imming

Van Hogendorpschool 1956-1957

Vond deze foto op SchoolBank erop gezet door Miep v.d. Horst (Heij)

1956-1957 Van Hogendorpschool

1956-1957 Van Hogendorpschool Door: Cor Imming

Cor Imming

Willy Kalf

popie

willy Kalf

Hoi,Willy wat een leuk verhaal,mijn opa was vishandel Haagedoorn
schuin tegenover jullie,en ik kan mij jouw verhaal best herrinneren
Goeie oude TIJD???? en Cevat nou nou phhhhh
groetjes van een Amsterdammer doeeeei

popie

Vuurtoren

Hoi,Siegfrid De Vuurtoren zat in de 1e nassaustraat en je kon er pingpongen biljarten enz enz en ook meijes kussen (heel onschuldig)
Kom terug naar Amsterdam,want Rotterdam??????
groetjes van een Amsterdammer. doeiiii

siegfrid

vuurtoren 2 nausustraat

siegfrid

Willy Kalf

van Hogendorp school (woonde in de van Limburgstirumstraat nr 40, boven Matto de schoenenwinkel

Ik zat ook op de van Hogendorpschool.
De naam van de juffrouw, een Indische, met het blauwe en het bruine oog, was juffrouw Richter. Ze rook altijd naar eau de cologne en had haar jurken zeer precies gestreken! hahah
Wat een malle dingen, merk ik, herinner je je van zo lang geleden.

Er was ook een moderne, wat jongere gym onderwijzer, ik ben zijn naam kwijt (misschien weet iemand uit die tijd het nog wel) kregen we basketbal!. Enig!>
We speelden mee met toernooien in de oude Rai!.
Ik was klein, maar kon goed dribbelen.

Van meester Tuinstra kan ik me ook nog goed herinneren, dat hij strafte, met een stok, een tik op je vingers, als je iets verkeerds gedaan had, die stok noemde hij lange jan!!??
Of iets dergelijks.

En ja, dat friese volkslied, een must, iedere ochtend de dag ermee beginnen!.
Begon met,... van Dollardstouw tot aan het Friese wad!..... zoiets???

Ja, heb ook te leuke herinneringen aan de schoolreisjes en die 3 dagen weg in de 6e klas. Speurtochten in het donker.

Ik speelde ook vaak in het westerpark, bij de zandbak,... daar, kreeg ik mn eerste zoen(tje) 5e of 6e klas, de naam van die jongen was Wim Beukering, hij woonde in de van der Hoopstraat dacht ik??

Meester Stutterheim was mijn lievelingsmeester! Precies, maar eerlijk en rechtvaardig! En hij kon heeel goed uitleggen!

Op de hoek van het van hogendorpplein zat een voddenboer, Cevat, een van de 10 of 12 kinderen van dat gezin, zat bij mij in de klas, Corrie Cevat, ze was heel dik en dominant.
Bijna iedereen was bang voor haar in de klas. Ze kreeg iedere ochtend geld mee, en daar moest ik heel vroeg 's ochtends warme kadetjes van kopen voor haar bij bakker de Groot in de van hogendorpstraat en leverworst bij de slager tegenover ons huis in de van limburg stirumstraat, en die at zij dan lopend naar school op, ik denk 4 kadetjes. Pfffff
Ik kreeg er geen een, maar was wel haar slaaf! Vreselijk! En daarna naar de snoepwinkel in de van Hogendorpstraat of in de van Beuningenstraat. Daar kon je nog snoep los krijgen, alles in bakken en potten, ....3 dropjes voor een cent, zoethout, stroopstok, schuimblok, cocosbrood etc.

Ik had ook een leuke vriendin op school, Henny van der Meijden, woonde ook inde van der Hoopstraat, je had volgens mij de 1e en de 2e van der hoop???

Zij woonde in die straat, die op het van Hogendorpplein uitkwam. Ik at vaak tussen de middag bij haar, haar ouders werkten beiden, zij had de sleutel en wij waren dan alleen!. Ik was dat nooit en mocht dat niet, dus super intererressant.

Ik kan me ook ene Hanneke Dijkstra herinneren, die zat ook bij mij in de klas, ze was enig kind en woonde schuin tegenover de school. Met haar zat ik als enige op Frans in de Marnixstraat, na schooltijd, 2 x per week, als voorbereiding op het gymnasium. Waar ik door het plotselinge overlijden van mijn vader, Toon Kalf, nooit heen ben gegaan!. Jammer genoeg!.

Verdere namen die me te binnen schieten zijn Elsje Doorgeest, Robbie Hidding, Mary van Beek, Evert Steenstra, die ben ik ooit nog eens in Breda tegengekomen, ik deed daar de verpleegopleiding in het Diaconessenhuis en hij dacht ik iets van de militaire Academie?????

Kortom ik heb erge leuke en goeie herinneringen aan mijn jeugd in de Staatslieden buurt en de van Hogendorpschool.

Ik ben geboren in 1949 en ben uit de buurt weggegaan in 1964, mijn vader Toon Kalf overleed in 1962 en mijn moeder Corrie Kalf-Kitsz 1964. Ik ben toen naar Roosendaal verhuisd, waar mijn oudste zuster Coby inmiddels woonde, die mij in huis heeft genomen.

Wat een te leuke site trouwens, enig om al die stukjes te lezen!