Van der Hoopstraat voor 1960 (1)

Staatsliedenbuurt, Westerpark
Van der Hoopstraat Collectie: Jan Wiebenga Collectie: Beeldbank, Gemaantearchief Amsterdam

Herinneringen uit de Staatsliedenbuurt van 1942-1960
(Deel 1 van een serie verhalen)

Ik ben geboren in de van der Hoopstraat nr. 111 huis, in de kamer aan de straatkant. Dat gebeurde begin 1942, dus in de oorlog. Van die oorlog kan ik mij niet zo veel meer herinneren. Het enige wat mij bijgebleven is was een enorme knal vlak bij ons huis. Het bleek later, dat toen in de Van Bossestraat een vliegtuig was neergestort. Dat gebeurde ongeveer aan het einde van de oorlog. Verder heb ik het van horen zeggen. De tramblokjes van hout tussen de rails van lijn 10 voor de deur en de omgezaagde bomen in de buurt. Dat alles was in de oorlog goed voor de kachel.
In eerste instantie hadden wij thuis een potkachel of allesbrander. Later kregen we een haard of kolenkachel. De kolen werden gebracht door de kolenman. Deze had een loods in de van der Hoopstraat vlak bij het van Limburg Stirumplein. Als de kolen op waren, aan het eind van de winter, haalden we bij hem ook wel papieren zakjes kolen. Maar die waren natuurlijk duurder dan losse kolen. Daarom stookten we ook wel houtblokken in deze kachel, dat ging prima. Mijn vader was timmerman, dus aan hout hadden we meestal geen gebrek. Waar we ook geen gebrek aan hadden waren aardappelen. Dat kwam omdat de familie van mijn moeder (Koekenbier) in aardappelen handelden. Later kwamen daar groenten, fruit en conserven bij. De Koekenbieren stonden met hun waar op verschillende markten in Amsterdam. Ome Rinus stond op de Albert Cuyp. Ome Jan stond op de Dappermarkt. Opa Koek- stond op de Lindengracht met Nico van Heusden, een neef. Zijn ouders hadden een melkzaak in de van Beuningenstraat op de hoek van de Fannius Scholtenstraat. Ome Gerrit vervoerde vanaf de centrale markt aan de Jan van Galenstraat aardappelen van hot naar her met een vrachtwagen. Ome Gijs was commissionair in aardappelen. Logisch gevolg was dat op verjaardagen nogal eens over aardappelen gesproken werd en vooral over de prijs van deze knollen.

Lees ook Deel 2.
Alle verhalen over de Staatsliedenbuurt staan in deze rubriek.

Corry en Wim

We hebben je gevonden

Hallo Jan,
Wat leuk dat je zoveel weet te vertellen over vroeger. We hebben nog heel wat delen te lezen, maar we zullen de site met belangstelling volgen.

Thijs Gras

Neergestort vliegtuig

Uit het jaarverslag 1943 van de Luchtbeschermingsdienst van Amsterdam haal ik dat het vliegtuig in de van Bossestraat neerstortte op 3 mei 1943. Naar aanleiding hiervan werden ongeveer 70 personen elders ondergebracht door de Evacuatie- of onderbrengingsdienst van de LBD. Er was dus behoorlijk wat schade. Ik weet niet hoeveel doden en gewonden hierbij gevallen zijn, voor informatie hierover hou ik me van harte aanbevolen!

Groeten van Thijs Gras

Ruud Vader

Tramongeluk

Ik heb nog een kopie van een andere foto van dit ongeluk in mijn bezit. Als U wilt kan ik U die doormailen.

Groet,

Beste Ruud,

Zou je die foto ook aan de redactie op willen sturen. Dan plaatsen wij die als apart stukje.

E-mail: De redactie.

tramongeluk

Leuk verhaal, er zijn weet ik in die periode verschillende trams door een aanrijding uit de rails gereden en ik zoek nog een foto van een aanrijding van 29-06-56 waarbij een tram op de hoek v. Limb.Stirum/v. Hogendorpstr. s.avonds laat door een vrachtwagen na een aanrijding uit de rails werd geduwd, zijn daar nog foto's van vraag ik me af.

vr gr
Ton van der Smaal