Verse muntthee

Verteller: Amber Lot
De Baarsjes

In 2007 dronk Yvette van der Does een maand lang koffie bij voor haar bekende en onbekende buurtbewoners van de Baarsjes. Na ieder bezoek vroeg ze of haar gastvrouw of gastheer een kop op mok wilde doneren aan het koffieconcept. Thuis legde ze het bezoek vast: vandaag het derde Koffieverhaal.

Amber Lot in haar rustgevende huiskamer wie, wat, wanneer, waar Foto: Yvette van der Does, 2007

Amber Lot in haar rustgevende huiskamer wie, wat, wanneer, waar Foto: Yvette van der Does, 2007 Door: Jan van Zijp

Op de koffie bij: Amber Lot
Straat: Postjesweg
Beroep: Masseuse
Drinkt: Verse muntthee zonder suiker
Ik neem mee: Gevuld speculaas van de Dirk van den Broek, maar er staat al een prachtig schaaltje op tafel met cakejes, vijgen en stukjes pure chocolade
Datum: September 2007

Het huis van amber voldoet meteen aan de verwachting die ik had van iemand die professioneel masseert. De kleine driekamer woning is ruim ingericht en straalt rust uit. De woonkamer is in mooie aardekleuren geschilderd en ruikt lekker naar oliën en wierook. Ze heeft me bij haar thuis uitgenodigd. De praktijk zit in de Baarsjes, op de Admiralengracht, maar soms geeft ze massages aan huis. 30% van haar cliënten komen uit de Baarsjes.

Voor de verandering drink ik thee en geen koffie. Amber zet verse muntthee en heeft allemaal lekkere chocolaatjes en koekjes gekocht voor deze aangelegenheid. Ze heeft het druk met haar praktijk en dat vergt de juiste concentratie. Ik informeer naar haar gezonde levensstijl. ze vertelt me dat ze het belangrijk vindt maar heel soms stiekum voor de gezelligheid één of twee sigaretjes rookt als ze uitgaat. Ze moet daar de volgende dag dan wel altijd voor boeten.

Er wordt aangeklopt en een vriendin komt binnenlopen. “Zo?: zegt ze enthousiast, Jij hebt opgeruimd zeg, je hebt zeker visite?” We moeten hier alle drie heel hard om lachen. Ik moet van Amber een vijg proberen, die ik eigenlijk niet lust, de vriendin denkt dat er een pit in zit.

Ondertussen heeft Amber een grote schaal met groentes op tafel gezet. De dames beginnen de groentes schoon te maken, voor in de curry die Amber gaat maken. Ik drink nog een kopje thee mee en bedenk wat ik zelf zal gaan eten.

Lees hier alles over het Koffiehuis van De Baarsjes en de Koffieverhalen.