Koffie buuf?

Verteller: Ben Berndsen
7 Fans

In 2007 dronk Yvette van der Does een maand lang koffie bij voor haar bekende en onbekende buurtbewoners van de Baarsjes. Na ieder bezoek vroeg ze of haar gastvrouw of gastheer een kop op mok wilde doneren aan het koffieconcept. Thuis legde ze het bezoek vast: vandaag weer een Koffieverhaal.

Koffie bij Ben wie, wat, wanneer, waar Foto: Yvette van de Does, 2007

Op de koffie bij: Ben Berndsen
Straat: Van Spilbergenstraat
Beroep: Conciërge voor een school
Ben drinkt: Douwe Egberts Roodmerk zwarte koffie met een zoetje

Vriendelijk lachend opent Ben zijn voordeur. “Nou, je wilt zeker koffie buuf?”, grapt ie.
Ben heeft al water gekookt. Uit een groene jaren 60 koffiebus met Koffie opschrift schept hij een bergje in een glazen pot. “Heet dat nou een percolator?”, vraag ik. “Nee, dat is een koffiepotje dat je op het fornuis moet zetten, hoe deze heet weet ik eigenlijk niet”.

Ben heeft de naamloze koffiepot (met een soort drukzeefje) van zijn collega’s gekregen bij zijn afscheid. “Omdat ik daar altijd voor iedereen koffie zette”. Ook bij zijn nieuwe werk zet hij voor al zijn collega’s koffie. “In een Bravilor koffiemachine, met van die ronde platte koffiefilters”. “Een galbak bedoel je”, zeg ik. “Dat hoeft niet, ik schenk de koffie over in een thermoskan en dan wordt het niet meer bitter”, verklaart Ben.

Van verschillende koffiegebruiken gaat ons gesprek over in onze gedeelde ergernis: computers, adaptors en snoeren, de ontwikkeling van de techniek. Ben laat zien dat hij nog wel een ingang in zijn computer heeft voor een floppy, waarop ik vraag of ik mijn oude floppy’s dan eens bij hem mag komen inlezen. Dat vindt Ben goed.

Ben schenkt nog eens koffie in en ik open een meegebracht pak Amerikaanse chocolat chip cookies.

Lees hier alles over het Koffiehuis van De Baarsjes en de Koffieverhalen.

Niet uit de jaren 60!

Als ik de koffiebus van Ben zo zie op de foto is deze niet uit de jaren 60, maar veel ouder, misschien jaren 30 of 40, maar waarschijnlijk nog ouder. Mijn oma had deze koffiebus - ook voor suiker en thee trouwens - en zij is/was van 1886 en heeft de bussen waarschihjnlijk aangeschaft toen ze ging trouwen
Van de koffiepot van Bert is maar weinig te zien, maar wat ik ervan zie doet mij denken aan de doordrukkoffiepot van Bodum, die eind jaren 70, begin jaren 80 nogal gewild was. Koffie onderin, heet water erop, en dan door middel van dat 'zeefje' water in koffie veranderen. Mijn buurvrouw had zo'n apparaat, en mijn afkeer van koffie is daar nog heftiger door geworden. Altijd die vieze prut erin, gadver.
Heeft Ben geen mok ingeleverd? Zou ik ook niet doen, hoor, bn veel te gehecht aan mijn servies. ;-)