Een fascinatie voor klokken

Verteller: Tonnie van Doorn
Overtoomseveld, De Baarsjes

In 2007 dronk Yvette van der Does een maand lang koffie bij voor haar bekende en onbekende buurtbewoners van de Baarsjes. Na ieder bezoek vroeg ze of haar gastvrouw of gastheer een kop op mok wilde doneren aan het koffieconcept. Thuis legde ze het bezoek vast: vandaag een nieuw koffieverhaal.

Tonnie van Doorn met z'n favoriete koffie Foto: Yvette van der Does, 2007

Op de koffie bij: Tonnie van Doorn
Straat: Staalmeesterslaan (grens De Baarsjes/ Overtoomse Veld)
Drinkt: In de regel Douwe Egberts koffie, zwart/ 4 tot 5 mokken per dag (wat hij zelf wat veel vindt). Soms bestelt hij in een restaurant koffie verkeerd of cappuccino, en daar doet hij dan wel suiker in.
Beste koffiemoment: koffie met een Chesterfield sigaret en een groot stuk Côte D'or melkchocolade.
Apparaten: koffiezetapparaat van Douwe Egberts (een erfenisje van zijn opa en oma) en een Francis Francis espressoapparaat. Die laatste is meer mooi dan handig, maar de koffie is zalig!

“Als kind was ik gek op klokken; koekoeksklokken, horloges, kerkklokken, wandklokken, alle soorten uurwerken eigenlijk”. Al snel verzamelde Tonnies hele familie kapotte en overbodige exemplaren voor hem. Tonnies obsessie was zo groot dat hij zijn verzameling vaak meenam in bed; zelfs harde wekkers, pendules en horloges lagen rondom zijn hoofdkussen. “Ik sliep op een soort schroothoop!”: lacht ie en steekt een sigaret op.

Jaren later is er nog steeds die fascinatie voor klokken, maar inmiddels ook voor andere oude voorwerpen. Tweedehands winkels en rommelmarkten zijn onveilige gebieden. Oud serviesgoed en glaswerk is bij hem favoriet. Hij heeft zo te zien weinig ruimte om het uit te stallen, zijn keukenkastjes puilen uit. Afgelopen mei vond hij twee kopjes op de rommelmarkt van de IJ-hallen in Amsterdam Noord. “Ik had deze nog nooit gezien en was direct verliefd”. Twee passies (klokken en servies) in één, uniek toch?. Tonnie loopt naar een dressoirkastje en pakt de bewuste de kopjes er vanaf.

“Meestal drink ik koffie uit mokken, maar in het weekend of als er bezoek is, worden de mooie kopjes uit de kast getoverd”. “Deze zijn en blijven mijn favorieten, maar jij mag ze wel gebruiken voor het koffiehuis!”.

Lees hier alles over het Koffiehuis van De Baarsjes en de Koffieverhalen.