Het werkt

Verslag van de opening van de expositie Woordlichtkastjes in de Akermolen aan de Ringvaart.

Biologische graffiti wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, 23 juni 2010

Biologische graffiti wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, 23 juni 2010 Door: Jan van Zijp

Hard gewerkt

23 juni, de zomer is begonnen en de zon laat zich boven de molen van haar beste kant zien. Een grote kraan aan de zijkant van de molen hijst materiaal op het dak en binnen gaan de mannen onverstoorbaar verder met hun werk. Op de onderste verdieping wordt een glazen vloer gelegd zodat een deel van het maalwerk onder de molen zichtbaar wordt.

Nog meer molens

Over de dijk komt een groep van basisschool De Horizon aanlopen. De leerlingen hebben een molentje in hun hand, gevouwen van papier met daarop een van de acht woorden gedrukt. Ook deze kinderen hebben hun bijdrage geleverd aan de expositie die is ingericht op de bovenverdieping van de Akermolen.

Saskia Hoogendoorn heet de leerlingen van De Horizon welkom wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, 23 juni 2010 Door: Jan van Zijp

Expositie

Via de achterdeur beklimt een groot aantal belangstellende de trap naar de eerste verdieping die elke keer weer groter blijkt dan verwacht. Saskia Hoogendoorn, projectleider van het Buurtweb De Aker, heet iedereen welkom en geeft het woord aan stadsdeelwethouder Ronald Mauer. Hij vertelt op zoek te zijn geweest naar een bestaand gedicht waarin alle acht woorden uit het project voorkomen. Dat heeft hij niet gevonden, maar met een zelfgeschreven ‘all-in’ dichtregel eindigt hij zijn toespraak en opent hij de expositie.

Wetenschap

Dan neemt Tom van Laer het woord. Hij is verbonden aan de Universiteit Maastricht en is vanochtend afgereisd naar De Aker om te vertellen over zijn onderzoek. Het lukt hem om in voor iedereen begrijpelijke taal de essentie van zijn wetenschappelijk onderzoek uit te leggen. Positieve woorden brengen positiviteit.
Medewerkers van een bank hebben vaak te maken met ‘harde’ woorden zoals geld, winst, rente en valuta. Uit het onderzoek blijkt dat de bankmedewerkers verantwoordelijker gaan verkopen, dat wil zeggen, menselijker met hun klanten om gaan, onder invloed van positieve woorden. Als hij klaar is met zijn presentatie ontvangt hij luid gejuich van de leerlingen. Later zal Tom vertellen dat hij nooit eerder in op zo’n mooie locatie een presentatie heeft gehouden.

De leerlingen luisteren aandachtig wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, 23 juni 2010

De leerlingen luisteren aandachtig wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, 23 juni 2010 Door: Jan van Zijp

Aan het werk

Nadat iedereen wat lekkers heeft gegeten en wat heeft gedronken vertrekken de leerlingen naar buiten. Naast de molen is ruimte ingericht voor de workshop mozaïeken. Willemijn, die ook de bank heeft ontworpen die aan de Sloterplas staat, heeft een ontwerp gemaakt voor de blauwe poort in het Forintplantsoen die zijn blauwe tegeltjes verliest. Er wordt gewerkt aan verschillende mozaïektableaus die straks de blauwe poort van een prachtig nieuw uiterlijk zullen voorzien. Zo worden twee ideeën die uit het Buurtweb naar voren zijn gekomen gerealiseerd; de blauwe boog wordt opgeknapt en de Akermolen krijgt ook de functie van buurtatelier.

De workshop mozaïek wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, 23 juni 2010

De workshop mozaïek wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, 23 juni 2010 Door: Jan van Zijp

Nog meer werk

De vrijplaats voor graffiti is jammer genoeg opgeheven. De kleurrijke afbeeldingen zijn weggepoetst en op het kale beton zijn zonder enige samenhang de verschillende tags gezet. Daar doen de leerlingen in een workshop lekker een schepje bovenop, maar wel op een milieuvriendelijke manier. De woorden worden uit een groot vel papier gesneden zodat er een mal ontstaat. Door die mal te vullen met een mengsel van mos en water ontstaat er een wel heel bijzondere graffiti. Komt liefde straks uit het beton groeien?

Het werkt

De woorden die in het begin van het jaar de positiviteit naar De Aker hebben gebracht doen hun werk goed. Buren ontmoeten elkaar, maken plannen en voeren die uit. Zo komt onze buurt ook eens positief in het nieuws. En als straks het terras naast de Akermolen in gebruik genomen kan worden en het pontje over de Ringvaart heen en weer vaart zal het nog een vrolijke boel worden.
Eind augustus verhuizen de woordlichtkastjes weer.
En wie heel precies wil weten wat het onderzoek van Tom van Laer inhoudt mag hem mailen: t.vanlaer@mw.unimaas.nl.

Tot na de zomer!

Vanaf medio augustus is Theehuis de Aker - in de Akermolen op het Zwarte Pad 30 - dagelijks geopend van 10 tot 20 uur.

Klik hier voor de andere verhalen van Angar.

Hier loop je lach en geluk tegen het lijf wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, 23 juni 2010 Door: Jan van Zijp