Bewegingsbios in Osdorp

Verteller: Carla Vriesde

Sien strekt haar armen omhoog. De peuters en kleuters ook. Sien springt. De peuters en kleuters ook

De bewegingsbios in volle actie wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, juli 2010

De bewegingsbios in volle actie wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, juli 2010 Door: Jan van Zijp

Hippe kinderactiviteit

Sien is een beweeglijk tekenfilmfiguurtje dat – dit keer – naar de dierentuin gaat en haar toeschouwers uitdaagt mee te gaan en mee te doen. In de Bewegingsbios in de J.S. Ruppertstraat kun je elke woensdagmiddag en zondagochtend bewegen. Oftewel: rennen, springen, huppelen, kruipen, rollen, dansen en zingen.

Zes meisjes en een jongen zijn er deze woensdagmiddag in juni. Groot genoeg voor een Bewegingsbiosles; het maximum is tien, het minimum vier. “Ik hou de groep graag klein,” vertelt Carla Vriesde, dansdocente en choreografe met veel ervaring in het kindertheater. Vorig jaar begon ze in haar atelierwoning in een nieuw deel van Osdorp, pal om de hoek van de Pieter Calandlaan, de Bewegingsbios. “Ik wilde iets dichter bij huis doen, het onderweg zijn en de files vermijden, maar wel iets op het gebied van dans en kindertheater.” Dichterbij huis kon ze het niet krijgen. En daarmee is Osdorp een hippe kinderactiviteit rijker.

Sambaballen

De bios is geen standaard bioscoop waar je onderuitgezakt naar een film kijkt. Donker (niet té) en sfeervol is het er wel. En gezellig. De schoenen uit en kennismaken en opwarmen in een kring. Ouders mogen meedoen, maar kunnen ook lekker op een bank of stoel toekijken en hun kroost toejuichen bij tijd en wijle. Een warming up bevat een spelletje met sambaballen, met al veel bewegen en ook tellen. De kinderen zijn ontdooid, op hun gemak en opgewarmd En dan is het tijd voor de hoofdact: “We gaan Sien zien,” vertelt Carla. Sien is haar vriendin en ze heeft haar zelf bedacht en vormgegeven op het grote scherm aan de wand. Dit keer gaat Sien dus naar de dierentuin. De film wisselt iedere maand van thema, maar, zegt Carla: “kinderen vinden het ook leuk om iets nog een keer te zien.”

Pret met de sambaballen wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, juli 2010

Pret met de sambaballen wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, juli 2010 Door: Jan van Zijp

Jammer

De Bewegingsbios maakt met de film haar naam waar. Net als Sien, die de dieren die zij bezoekt nadoet, zwemmen de kinderen als vissen over de vloer, plonsen ze als dolfijnen door de dansruimte, springen ze als apen en sluipen ze als leeuwen. Tussendoor klinken de vragen van Carla en worden dieren benoemd, dingen geteld en Sien vooral nagedaan. Als Sien op één been staat, staat de hele groep dat ook. Als Sien na bijna driekwartier – en dat gaat snel – het afscheidslied inzet, wordt er bezweet meegezongen. “We gaan naar huis, dat is jammer,” zingt Sien met de groep. En dan is er drinken, ook voor de ouders.

Pappie

“Dit ga ik thuis aan mijn pappie vertellen!” roept Emelie (bijna 3 jaar) enthousiast na afloop. Haar zus Belén (4) vond alles leuk. Vriendinnetje Fenna (ook 4) vooral het dansen. Dit drietal komt vanuit Haarlem, via mond-tot-mondreclame, naar Osdorp. Carla: “Mensen komen van ver, laatst nog uit Lelystad en zelfs een groep uit Den Haag. En ook uit de buurt natuurlijk. Dit is gewoon een leuk en tegelijk ook leerzaam uitje voor kinderen én ouders. Hier ontmoeten ze elkaar, met hun kinderen. Een ontmoetingsplek in de buurt. Dat was mijn droom.”

Zie een filmpje op www.westerpost.nl . De Bewegingsbios is gelegen aan de J.S. Ruppertstraat 66 (om de hoek van de Pieter Calandlaan, nabij de Baden Powellweg). Lessen kosten 7 euro per keer en zijn er op woensdagmiddag van 15.00 tot 15.45 uur en op zondagochtend van 10.30 tot 11.15 uur. Opgeven kan via bewegingsbios@gmail.com of via 020 6384778 (op werkdagen tot 17 uur). Zie ook www.bewegingsbios.nl