Een stem uit het verleden

Verteller: Simon Stammis
Auteur: José Stolp
Spaarndammerbuurt

Herinneringen van Simon Stammis aan de Spaarndammerbuurt waar hij van z'n geboorte in 1936 tot in 1948 woonde.

Mijn oudste zus en ik bij de houten woning lang de spoordijk. In 1938 en 1939 kregen we er zusjes bij. Foto: collectie Simon Stammis

Simon: “In 1943 verhuisde ons gezin naar de Spaarndammerdijk 185, daar waar nu het Art-Hotel staat. Ik vond dat jammer want we woonden in een klein, houten groen geschilderd woninkje, aan de Veldweg. De Veldweg werd het ‘Zwarte weggetje’ genoemd en het liep vanaf de Spaarndammerdijk, langs het ‘opgespoten land’ aan de ene kant en de spoordijk van de lijn Amsterdam-Zaandam aan de andere kant, naar het Noordzeekanaal, waar later de Nieuwe Hemweg aangelegd werd."
"We woonden op een idyllisch plekje, met een flinke lap grond die doorliep naar de spoortuin waarop mijn vader groenten en aardappelen verbouwde. Er waren ook een stuk of zes bessenbomen, een grasveld, een schommel naast de schuur en een regenput op het erf. Omdat er geen elektriciteit was hadden we olielampen. Later werd er een elektriciteitsmeter aangelegd, een zogenaamde muntmeter. Dat hield in, dat als de gulden ‘verbruikt’ was, het licht uitging. Er moest dan een wederom een gulden in de meter gestopt worden om weer licht te krijgen. "

"In 1940 brak die ellendige oorlog uit. Op het opgespoten land kwamen Duitse kanonnen te staan die onophoudelijk dreunden. Zoeklichten priemden door de nachtelijke hemel speurend naar overvliegende Engelse Tommy’s (soldaten). Als ze raak schoten verliet de piloot zijn brandende jager met zijn schietstoel en zweefde met zijn parachute langzaam naar beneden. Dikwijls werden er dan op hem nog fatale schoten gelost. De bezetter kon blijkbaar niet verhinderen dat in het Westelijk Havengebied toch granaten werden afgevuurd op onder andere grote brandstofopslagtanks; dikke zwarte rookwolken stegen dan op boven het havengebied. Mijn oudste zusje en ik vonden op het opgespoten land vaak granaatscherven met scherpe kanten. Mijn ouders zeiden streng “dat ís geen speelgoed” en mijn vader heeft ze ergens diep begraven."

"In 1942 werd mijn 4-jarige zusje ziek en onze huisdokter weet dat aan het vochtige huis. Mijn ouders besloten daarom te verhuizen en via mijn vaders werkgever, de Nederlandse Spoorwegen, konden we in 1943 een huis aan de Spaarndammerdijk 185 betrekken. Het lag vlakbij spoorwegovergang (Post V) aan de lijn Amsterdam/Zaandam. De huur was f 3.50 per week."

Dit is deel 1 van de 3 delen van dit verhaal. Lees hier alle delen.

Het huis aan de Spaarndammerdijk Foto: Beeldbank van het Stadsarchief

Dieneke Suijkerbuijk

hebronschool en polanenstraat

goedemiddag, wie van jullie kende de familie smit polanenstraat 15 2 hoog voor, zeggen de namen:
cor smit, gerard smit, sientje smit, zusje jong overleden hilde smit iets, mogelijke ook een opa en opoe koenen die woonde polanenstraat 15 2hoog achter????
ben namelijk opzoek naar informatie van hun. Ik ben Dieneke Suijkerbuijk de dochter van Sientje Smit, weet dat me moeder ooit me vader heeft leren kennen in amsterdam hij was militair en bevrijde amsterdam op 5 mei 1945. verder heb me moeder op school gezeten die de naam hebronschool, hembrugstraat 47 amsterdam uit de bijbel van haar staat een datum aandenken aan de hebronschool 16 juni 1943 uitgereikt aan Gezina B Smit. ben in afwachting op reacties.

Loek van ter Beek

Re: Re: Re: Spaarndammerdijk

Simon:
mc.baas:Spaarndammerdijk:simon bent u een broer van Bab stammes ?mijn zus Bep Baas was vriendin met haar .Bab is naar Amerika gegaan .mijn ouders hebben haar een bezoek gebracht wij woonden in de Zaanstraat 104 boven de poort .Mijn vader was bij de amsterdamse brandweer .
Dat klopt en Bep kwam wel eens op bezoek. Mijn zus Bab wordt in juli 80 jaar.

Mijn moeder Gerda Heemsbergen, uit deel 2 van dit verhaal' was ook een vriendin van Bep Baas. Bep is zelfs bruidsmeisje tijdens het huwelijk van mijn ouders geweest

Herman-Gimpel

Spaardammerdijk1947

Hallo Simon. Wij zaten met z'n allen, mijn twee broers en jou drie zussen,op de hebronschool.
Jij zat een of twee klassen hoger en Joke zat bij mij in de klas. Jannie een klas lager denk ik.
Zo kon het gebeuren dat de vriendjes veel bij jullie op het erf waren o.a Geertje-Nijders, Ria-Kwak
Jan Bos Kees-Tollenaar e.a. Joke was mijn jeugdvriendin ( hoe is het met haar? ) en jou kan ik mij
nog herinneren dat je met allerlei spullen liep te verzamelen en daar weer wat van maakte.
Na het schooljaar ging ik naar de 7e klas en Joke ging van school af. En inderdaad later zag ik tot
mijn grote spijt dat jullie huis was was afgebroken en die aardige familie Stammis uit mijn leven
verdween.Dus ook weer een stem uit het verleden voor jou en ik hoop snel iets van je te horen

Simon

Re: Re: Spaarndammerdijk

mc.baas:

mc.baas

Re: Spaarndammerdijk

mc.baas

Spaarndammerdijk:

M.C.van Baal Baas

Spaarndammerdijk

simon bent u een broer van Bab stammes ?mijn zus Bep Baas was vriendin met haar .Zij is naar Amerika gegaan .mijn ouders hebben haar een bezoek gebracht
wij woonden in de Zaanstraat 104 boven de poort .Mijn vader was bij de amsterdamse brandweer .

Huub Prickaerts

figuurtjes

Ha José,
Kort maar spannend. Deze stem uit het verleden weet een helder zoeklicht op de geschiedenis te werpen.
Er staan twee figuurtjes onderaan op de foto van het witte huis. Wie zijn dat?
Groet.

Joop Komen

Herkenning

Vanaf 1940 tot 1965 voetbalde ik in D.W.S. en De Spartaan, vandaar dat ik me beide huizen zowel als het "zwarte weggetje" zeer goed voor de geest kan halen.
Die geest was inmiddels een beetje wazig, maar de foto's klaarden mijn geest weer op.
Dank daarvoor Simon.