Antillenstraat

Overtoomse Veld

Soms is een reactie een verhaal op zich. Zo ook dit verhaal over jeugdherinneringen dat als reactie binnenkwam op een verhaal over de Rijpgracht.

Antillenstraat 43 wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, niet gedateerd

Verstopplek op zolder

Ik ben in 1953 geboren in de Antillenstraat op nummer 18. Een dag eerder werd mijn vriendin Anneroos geboren op nummer 19. Nu meer dan 50 jaar later zijn wij nog steeds bevriend en delen onze herinneringen. Wij op 18 3-hoog woonden op de hoek. Er was geen balkon. Af en toe mocht ik bij Anneroos op het balkon spelen. Ik keek mijn ogen uit over al dat groen.
Bij ons op de zolder zat een groot gat in de muur achter het zogenaamde kolenhok Mijn Opa die nog bij ons inwoonde vertelde dat het in de oorlog werd gebruikt om je in te verstoppen. Ik kende het woord verstoppen alleen maar van een leuk spelletje. Veel later begreep ik dat het waarschijnlijk voor onderduikers werd gebruikt.

Straatbeeld

Ik herinner mij nog dat het draaiorgel door de straat reed. En de man met de bakfiets die altijd hard "voddoo"riep. Geen idee wat dat betekende, het klonk wel luid. Ik speelde veel met Anneroos en mijn zusje Yolanda op het Antillenplein en ik kan mij herinneren dat er een man was die altijd aan het vegen was. Zat er geen grote klem op één broekspijp? Vaag staat mij bij dat hij maar één been had. Dan begrijp ik die grote bezem niet.

Winkels in de buurt

Onder ons huis was de winkel van Swanink. Daar kochten mijn ouders de eerste koelkast, een wasmachine, T.V en een gashaard. Ook mijnheer Swanink liep met stokken. Achter in de jaren 50 reed hij in een Volkswagen. Ik kan mij de twee ruitjes in de achterkant nog herinneren. Hij heette Kever. Ik vond hem daar op lijken Alleen hij had ogen van achteren. Wij haalden de boodschappen bij van der Kluft de groenteboer, bij De Boer de melkboer, Voortallen de drogist, de Gruyter, de Coöp en de Vana op de hoofdweg.

Steeds meer auto’s

Langzamerhand verschenen er meer auto's in de straat. Stoepie met de bal werd lastig. Het straatbeeld veranderde. Vroeger reed alleen de familie Tielkemeyer op zondag keurig gekleed met hoedjes op naar de kerk in de auto. Nu vertrokken zij bijna gelijktijdig met de familie Prins, die in het spierwit gekleed waren met tennisrackets in de hand naar de tennisbaan. Een uurtje later gingen wij 's zomers met korte broeken en plastic schoenen naar beneden. Ook wij hadden een auto, een fiat 500. Ons gezin ging dan een dagje bermtoerisme doen. Wij zaten dan gezellig langs de weg ons te verbazen over het drukke verkeer.

Inge Keller

7e Montessori

Ik was op zoek naar nostalgische foto's en dus ook naar foto's van het Antillenplein, waar ik vroeger met mijn 7e Montessori vriendinnetjes speelde. (slangenmens) Ellen de Neef, Ansje Zwart, zij woonden bij jou in de buurt. Weet ook nog precies het huis waar je woonde. Ik woonde zelf op de Hoofdweg, iets voorbij de Postjesweg.

Terwijl ik dit stuk las, dacht ik aan jou en zag, nog eens teruglezend, dat jij de auteur bent van het stuk! Wat een toeval!

Hannie van leeuwen

Melkwinkel Curaçaostraat

De melk  winkel van mijn opa de Boer . Op de foto staat hij achter de toonbank, mijn moeder staat voor het raam.  Opa en oma woonde in de Antillen straat, mooie herinneringen samen met me neefje Jaco spelen op het plein en in de zandbak. Mijn ouders hadden een slagerij op de Surinamestraat.

De houten huisjes waren van mijn overgrootvader achter het Surinameplein. En de lekkere vanille lucht weet ik ook nog wel, dat was bij het steegje naar de huisjes, het kwam van de chocolade fabriek die daar stond. Zoveel verhalen en herinneringen, teveel om te beschrijven.

Lineke Bartelsman ik heb gewoond in deantillenstraat 15 1

Re: antillenstraat

Frans Arnoldus:
Dit verhaal komt mij zeer bekend voor, Ik woonde op nr 17 hs aan de overkant van de bazar. De familie Prins woonde boven ons op de 2e verdieping. Ook wij deden boodschappen op de hoek bij Wim de Boer en groente en fruit bij Kluft aan de ander kant van het pleintje.
Vanuit onze woonkamer richting van Walbeeckstraat hadden wij een prachtig uitzicht op de St.Augustinuskerk. Tot 1967 heb ik in de antillenstraat gewoond en kan mij nog veel meer dingen voor de geest halen spelen op straat einde van de oorlog en mijn schooljaren.

Sanne van der Schaaf

Antillenstraat

Dag allemaal,

Ik zou graag meer te weten komen over de jeugd van mijn overleden vader. Zijn naam is Tjark van der Schaaf geboren in 1946. Zijn oudere broer Rob komt uit 1940. Zij woonden in ieder geval in de jaren 50 tot ongeveer 1966 aan de Antillenstraat 41-2. Heeft iemand mijn vader gekend of kan iemand meer vertellen over scholen in de buurt etc.

Hartelijk dank!

Hanneke Koeman Bot

Hoi,

Mijn naam is Hanneke Bot en ben ook in de Antillestraat (44'') geboren 17-08-1953..
Ik zocht foto's van de Postjeskade uit die tijd en vond dit...Grappig he...

ingrid wouterson

Re: Re: Re: Antillenstraat

John Prins:
Frans Arnoldus:John Prins:Hoi, Ik ben John Prins, was vroeger Jan of Jantje Prins en ik ben geboren/woonde op de Antillenstraat 17, 2 hoog. Dit zijn allemaal erg leuke verhalen die ik me nog goed kan herinneren! Ik heb dus ook vaak met mijn vriendjes Dickie Bloothoofd, Eddie Mansveld, Loekie Klomp, etc. in die zandbak op het Antillenpleintje gespeeld. Die werd dan regelmatig door de gemeente leeg gehaald en dat was het voor ons fietsen er in en in het rondje crossen of met een bal er in en elkaar proberen aan te schieten. Natuurlijk ook veel gevoetbald tussen de rekken met twee er van de goal. In de buurt naar school gegaan, Sneeuwbes kleuter in de Arubastraat en lagere Corantijn in de Corantijnstraat, Meneer Goubitzen, het hoofd. Harstikke leuk om al die namen weer te horen; Voortallen, Bloothoofd, Swanink, etc.Ik ben op mijn 18de geemigreerd naar de USA en 5 jaar later werkte ik bij de LAPD/Torrance Police. Dat 30 jaar gedaan en nu al weer twee+ jaartjes bij de Holland America Line op zeeSorry voor de Hollandse taalfouten!Het beste allemaal!John PrinsHallo Jan, Leuk om dit bericht lezen. Wij kennen elkaar niet omdat onze leeftijden nogal verschillen. Ik ben van de leeftijd van je zus Margreet. Ik had wel een leuk contact met je ouders en ik kan mij nog wel herinneren dat jullie zijn vertrokken wanneer weet ik niet meer. Hoe gaat het nu met de Prinsen.Ik reageer omdat antillenstraat 17 bij mij wel wat herinneringen naar laat komen. Ik woonde namelijk op nr 17hs, dus het huis op de begane grond apart he. Ik heb daar gewoond tot 1967.
Hay Frans; leuk om van jou te horen! Ik kan me nog behoorlijk goed de family Arnoldus beneden ons herinneren. Tussen jullie en ons in woonde de family Filarski en boven ons op 3 hoog, Carla Post en haar ouders. Carla was een goeie vriendin van mijn zus Anneke! Anneke is her eerst vertrokken naar California, gevolgd door mijn oudste zus Margreet. Toen ik in Juni 1975 na de HAVO, in 1976 mijn ouders en toen mijn jongste zus Ellen. Ik zal Margreet de groetjes doen van jou. Die woont alweer een tijd in Arizona. Het beste Frans!!

Ik reageer nog evenop john prins! Ja ik herinner mij nog Janneman! Eenlief klein mannetje met een klein lichtblauw broekje gevuld met een dikke luier, kromme beentjes die over het balkon waggelden. Zijnmoeder dronk thee in luxe kopjes met mevrouw tekenbroek en mevrouw bosch. Ik zag laatst een film over het huwelijk van fransje spijkerman-tekenbroek op you tube. My marriage 1965 and my children 1970! Ik hoop dat jij dat kunt zien een mooie herinnering en tijdsbeeld.
Ik woon zelf nog in holland. Mijn zusje enouders zijn inmiddelsoverleden. Mijn dochter woont in midden-amerika in uruquay.

Frans Arnoldus

ook antillenstraat

Leuk al die verhalen die mij zeer bekend voorkomen. Ook wij kochten zuivel bij Wim de boer en groente bij Kluft. Brood haalde we bij Poen de bakker in de Walbeeckstraat. Ik ben zelf van voor de oorlog, waarvan ik mij toch nog wel wat van kan herinneren. Kooltjes zoeken op het Surinameplein, toen een kazemat waar wij gewoon in en uit liepen. En zo zijn er nog vele verhalen, zo ben ik ook op deze manier in Contact gekomen met oude schoolmakkers o.a. Carel Homberg die samen met mij en Gerard Voortallen naar school liepen.

John Prins

Re: Re: Antillenstraat

Frans Arnoldus:

Ed Mansveld

Antillenstraat

Mooie herinneringen , de foto is van de sigarenwinkel van mevr.Bloothoofd . Dikkie Bloothoofd was een van mijn vriendjes net zoals Jantje Prins . Ik , Ed Mansveld ben op 1 Sept . 1957 geboren boven de fietsenstalling van Ome Evert in de hoek , het huisnummer weet ik niet meer . Zo rond mijn 5e jaar zijn wij verhuisd naar de andere hoek , nr. 45 2 hoog boven de sigarenwinkel op de foto .

Frans Arnoldus

Re: Re: Antillenstr, Walbeeckstr,Hoofdweg,,de Baarsjes, enz

Frans Arnoldus:
Antillenstr, Walbeeckstr,Hoofdweg,,de Baarsjes, enz:Ja, Gerard Voortallen, mijn schoolvriendje, gaf me een tip hier eens te snuffelen. Meteen gedaan. Ik ben van de Postjeskade 255, op 1 hoog. Geboren 1937. Mooie tijd, prachtig uitzicht op de weilande met koeien en paarden en de schillenboer die dat spul over het land verdeelde, de tuinderijen tot aan de dijk. Dat heb ik nooit vergeten en zou graag fotos zien. In de Vijzelstraat, dicht bij de Munt is een stadsarchief of zoiets. Moet nu wachten, kan niet mijn geliefd Adam bekijken omdat ik mijn vrouw verzorg. Doch het is mijn plan en die dagdromen zijn ook mooi. Ik denk dan eens met de auto te komen (ben in 1961 naar duitsland vertrokken, getrouwd en een zaak overgenomen). Ik denk aan die Marijke, op de hoek bij het zandveldje, Dickie "van de hoek", dat was de andere hoek bij het surinaamse veld, waar nu de grote weg is, Lelielaan ? Jouce de Koning naast ons, Hanna Steenman met haar mooie kastanje-bruin haar, het lieve meisje Willie Veldboes Met Gerard naar de Augustinus school en daarna naar de MULO een stuk verder. Op de terugweg naar huis ging ons groepje dan slenterend voorbij aan de slager, hingen wat in de deur en zagen hoe de slagersknecht(Peter? ...de wielrenner) de vleesstukken ontdeed van ongewenste "zenen" (?). Op een hoek van de Walbeeckstr. bij de bakkerij in de deur "gehangen" en gezien hoe met kracht het deeg voorbereid werd of de speculaasjes door de molen werden gedraaid. Nog 5 cent gist daar gehaald voor thuis.Drop bij Gerard' Vader, groente op de hoek er naast, waar de aardappelenen de wortels door de schoonmaak-machine gingen en er prachtig en fris uitkwamen.(de schil was er afgewreven/geraspt ? Ja, die grote winkel schuin tegenover, waar je van alles kon krijgen. Het pleintje met rondom hegjes van "Ilex", met die prikkel-blaadjes ! in de hoek de poort van de fietsenstalling (Roosendaal ?) en waar mijn vader een garage voor zijn auto huurde. Met 16 reed ik dan steeds s'avonds vader's autonaar die stalling en had links en recht alleen nog maar zo'n 5 cm plaats om er door te komen.Ja, bijna vergeten, daarvoor, toen ik eindelijk ook een fiets kreeg (veuls te groot, "vamme" broer) met houten blokken op de trappers gemonteerd om die bereikbaar te maken. Op een andere hoek, wim, de melkboer, die ik soms "mocht" helpen, op de andere hoek de banketbakkerij Swaving (?) waar ik ook steeds naar binnen keek en bleef hangen om te zien hoet een taart in rekord-tijd klaar werd, bovenop versierd met crème in vorm van bloemetjes, puntjes, letters; heel interessant en bewonder die vaardigheden der vakmense ook nu nog. (Heden ten dage) Schuin tegenover de GROTE winkel van de Ruyter of de Gruyter (?) met koffie,thee en ??? Die winkel was zo groot dat het een prachtig groot gezellig Café had kunnen zijn. Op het Surinaamse plein (de grote zandvlakte, nu Lelylaan) hadden de duitsers een Camp. Een keer nodigde een duitser me uit, te komen kijken naar zijn konijnen. Dat was interessant, had geen idee van een eventueel risiko. Ik weet ook nog hoe we een keer uit school kwam en door de Antillenstraat gingen omdat de straat (bijna) vol met autos was.Alles gerequireerd ?, dus gepikt van voorbij rijdende hollanders. De duitsers hadden ze nodig voor hun snelle vlucht. En nu zit ik zelf al 52 jaar in duitsland.Direkt na de bevrijding, 's morgens op school zittend met ons brood en gesponserde melkflesjes,vlogen Dakota's over de school en wierpen grote blikken met voedsel op de weilanden. De lege blikken werden door grotere jochies aan elkaar gebonden tot een vlot. Water was er genoeg, alles slootjes van de tuinders en de bredere sloot van daar naar de hoger gelegen Baarsjes (?).Ik mocht wel eens mee met een tuinder in zijn grote motorschuit, vol beladen met groenten van het seizoen, naar de markt (westermarkt ?) bij de Willem de Zwijgerlaan. Dan denk ik nog aan de (hoge smalle) Haarlemse Tram, Eindpunt (beneden) aan het eind van de Willem de Wit (?) straat. Daar in de buurt was het Sportfondsen-bad. Wat ik altijd heb gemist hier in Duitsland ? Oliebollen, flensjes, poffertjes met Grand Marnier en boter en suiker, ontbijtkoek, gevulde koek, rondo' en kano's, beschuit, verse haring, gebakjes !!, roomboter koekjes !, ... Jongens, jongens, wat was en wat is dat allemaal lekker. .Ja, Cineac Reguliersbreestr, doorgaande bioscoop. Dat mooie Tuschinski Theater (bioscoop) meteen flink en prachtig klingend Concert-ORGEL !Ik denk, mot ophouWen ! Wordt te lang.Ga Gerard eens vragen of hij me bij gelegenheid eens een paar wandelingen kan opschrijven die ik kan doen vanaf het Centraal Station, richting Brouwersgracht en zo. Die routes die echt "volks"zijn en nu vaak met leuke terrasjes. En de Jordaan ? En.. ? De auto laat ik dan bijv. in Naarden staan en zoek een pension of mini-hotelletje in het centrum. Oh, ik heb "pannekoeken" vergeten !Nederland is (of was ?) zo gezellig. "Heden ten daags" met "veul" meeeer terrasjes. Waar is het het leukst voor heel rustige dagwandelingen met veel tijd voor zulke terrasjes en het "treffen van gewone lieve mensen" ? Gerard, doe je best. Ik schrijf je niet, je ziet het hier.Carel HombergWilt u Carel een bericht sturen? Zijn e-mailadres is hombergbrusius@t-online.de
Hallo Carel, jouw verhaal komt komt in grote lijnen overeen met die van mij, Gerard was ook voor mij een schoolvriend Ook ik liep mee eerst naar de Augustinusschool en daarna naar de MULO. Op de terugweg liepen wij over de Hoofdweg langs de slager Aarts waar Peter Post werkte en wij soms een plakje worst kregen. Veel namen van klasgenoten weet ik niet meer, ik heb er wel een paar gevonden op Schoolbank. In de 2e klas is er wel een foto gemaakt, dat is eigenlijk alles
Frans Arnoldus uit de antillenstraat

Nog even Carel, als je een leuke wandeling wilt maken in amsterdam heb ik een boekje van Breitner langs de Brouwersgracht richting Prinseneiland. een copytje van die wandeling is zo gemaakt laat het mij maar even weten, het kan ook via de mail - groetjes Frans

Frans Arnoldus

Re: Antillenstr, Walbeeckstr,Hoofdweg,,de Baarsjes, enz

Antillenstr, Walbeeckstr,Hoofdweg,,de Baarsjes, enz:
naar die stalling en had links en recht alleen nog maar zo'n 5 cm plaats om er door te komen.
Direkt na de bevrijding, 's morgens op school zittend met ons brood en gesponserde melkflesjes,
Ja, Cineac Reguliersbreestr, doorgaande bioscoop. Dat mooie Tuschinski Theater (bioscoop) met
een flink en prachtig klingend Concert-ORGEL !
Ik denk, mot ophouWen ! Wordt te lang.
Carel Homberg
Wilt u Carel een bericht sturen? Zijn e-mailadres is hombergbrusius@t-online.de

Frans Arnoldus

Re: Antillenstraat

John Prins:
Sorry voor de Hollandse taalfouten!
Het beste allemaal!
John Prins

Frans Arnoldus

antillenstraat

Piet Veenboer

ANTILLENSTRAAT

Beste Carel Homberg, ik hoop, dat je deze boodschap nog onder ogen krijgt, want ik lees, dat je nu al 52 jaar in Duitsland woont. Kan je je mij nog herinneren? Wij hebben op de MULO gezeten-samen met Gerard Voortallen- in de Marco Polostraat in Amsterdam-West.. Als jij op schoolbank.nl kijkt op de naam Piet Veenboer, dan zie je een foto, waar je zelf ook op staat. Laat me even wat weten en doe dat dan via mijn emailadres pietveenboer@hetnet.nl. Ik wacht rustig af.

Carel Homberg

Antillenstr, Walbeeckstr,Hoofdweg,,de Baarsjes, enz

Carel Homberg

John Prins

Antillenstraat

Het beste allemaal!
John Prins

Gerard Voortallen

Re: van walbeeckstraat

Anneke:
Ontzettend leuk om al deze verhalen te lezen! Ik ben geboren in de Van Walbeeckstraat, vlakbij het pleintje. Speelde altijd op het Antillenpleintje (zandbak en later ook de rekken (veel op de rubber tegels gevallen, niet echt zacht trouwens....) en verstoppertje tussen de rodondendrons (wat niet mocht natuurlijk van een heel vervelend vrouwtje ergens op 1 hoog. Ze zou de politie wel eens bellen....)Snoepjes bij mw Bloothoofd (soms ook wat gepikt -oeps-), eerste zoentjes in het portiek daar om de hoek, De Tulp idd met disco waar ik nog niet heen mocht maar toch ging, prijzentikkertje bij Swanink (of was het al bij Gerard Voortallen?). Kerstballen uitzoeken bij Voortallen, broodjes kopen met luilak bij Vriend (bakkerij), melk via Jur (melkboer van de hook, die ook aan huis kwam. En dan de slagerij op de hoek verderop in het andere deel van de Van Walbeeckstraat; die had echt de allerlekkerste -verse!- filet americain en helemaal voor die tijd! Nooit meer zo lekker gegeten overigens, zeker niet die troep van nu!
"Voddoo !!" dat was de voddenman die (wekelijks?) door de straat kwam net als de schillenboer, de draaiorgelman, Berlinerbollenmannetje ("Berliner boooooool, bolletje-boooool"), de glazenwasser op zijn houten uitschuiftrappen. Kan me ook nog herinneren dat er een mannetje met een zuurkar door de straat kwam; zure bommen e.d. verkocht hij en ook haring. Leuk hoor al die herinneringen, ook van jullie allemaal. Heb er een hele leuke jeugd gehad, alhoewel mijn ouders liever wilden dat ik in een-huis-met-een-tuin kon opgroeien. Het balkon en de pleinen waren echter genoeg voor mij!

Beste Anneke, zeer herkenbaar allemaal; sterker nog, ik ben een van die "figuren" die je in je herinneringen noemt. Samen met nog een toneelliefhebber hebben wij een theatervoorstelling over het Amsterdam van vroeger en nu gemaakt. website: snuffelenaanamsterdam.nl. De venters die je noemt komen ook hierin allemaal voorbij. Ik heb nog een ansichtkaart waarop allebei de blokken van de Walbeeckstraat te zien zijn en de Augustinuskerk op de achtergrond. hierop is geen enkele auto zichtbaar. Onvoorstelbaar in deze tijd.

Anneke

van walbeeckstraat

jean

molukkenstraat

als kind logeerde ik daar veel zelf kwam ik uit arnhem was 11 jaar tegenover ons was een kruidenier die heerlijk peekelvlees verkocht heb het nergens zo heerlijk gegeeten als uit die winkel

null

Re: antillenstraat 44

Juul Hofstee:
1956....drogisterij Voortallen, groentenman Kluft, Swanink, ,de Boer,Loghies, sigarenboer Bloothoofd (de moeder van Dicky) en mijn moeder met de kapsalon Chamant. Natuurlijk staan deze mooie herinneringen in mijn geheugen. Voetballen voor "de kerk", tot de beheerder ons weg stuurde, op het Antillenpleintje de zandbak, ga maar door. Ik heb er een mooie jeugd doorgemaakt. Mijn vrouw,nog steeds na 30 jaar!, leren kennen in het buurthuis de Tulp met zijn disco op de vrijdagavond.Soms kom ik er nog wel ...en geniet met ben glimlach op mijn gezicht. Juul Hofstee

Wat leuk dit te lezen! Ik heb in de jaren 70 gewoond in de Antillenstraat 14 op 1 hoog. Fam. Klaassen woonde onder ons en schuin onder ons zat de drogist. Ook herken ik de sigarenman, groentenman, pleintje, kerk etc. Ik kende van het Corantijnplein of was het straat(?) Rene Garnier of Granier. Ik kan me herinnneren dat hij op 1 hoog woonde en dat zijn vader ( voor mij jammer genoeg) werk kreeg in Limburg. Ik zat op Mavo Nieuw West( Meer &Vaart) en heb later gewerkt bij de NMB op de Nachtwachtlaan, voorheen zat daar de Delta Loyd.