Plasticfabriek Wilhelm N.V.

Houtrijkstraat 140 - (Latere ingang: Spaarndammerstraat 73 - 75)

Auteur: Ron de Wit Ron de Wit
Spaarndammerbuurt

Wie van de bezoekers van het Geheugen van West kan mij iets meer vertellen over de Plasticfabriek Wilhelm N.V. die in de Houtrijkstraat 140 was gevestigd.

Foto 1 wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Ron de Wit

Mijn vader (Paul de Wit) en mijn moeder (Alie Farenhorst) werkten hier beiden en daardoor ben ik er nu. Aan de getuigschriften te zien zat deze fabriek er in ieder geval van 1950 t/m 1966.
Via Google en beeldbank Amsterdam kon ik niets vinden dus mijn hoop is op u gevestigd, misschien heeft u ook nog wel oude foto's, al zijn ze nog zo klein.

Mijn vader was chef menger en uiteindelijk ploegleider op de afdeling grondstoffen.
(foto 1 hierboven)
Mijn moeder stond aan de borstelmachines. (foto 2)
Op foto 3 is het magazijn te zien van de plasticfabriek.
Op foto 4 is mijn vader Paul de Wit in gesprek met de heer Wilhelm zelf.

Ik hoop dat u iets herkent en het wil delen met mij en de bezoekers van het Geheugen van West.

Foto 2 wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Ron de Wit

Foto 3 wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Ron de Wit

Foto 4 wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Ron de Wit

V.l.n.r.: Alie Farenhorst, Leen Jansen, Rens, Alie, Coby en Rietje Op de achterkant van de foto is geschreven: Ter gelegenheid van de opening waar wij dames niet bij mochten zijn. wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Ron de Wit, 1954 Foto: collectie Ron de Wit

4e van rechts is Alie Farenhorst en de meest rechtse dame is Leen Jansen wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Ron de Wit, 1954 Foto: collectie Ron de Wit

Verschillende dames achter de borstelmachines waaronder de dame rechts in beeld kijkend Leen Jansen wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie mevrouw Hanna de Vries - Bakker

De dames van de plasticfabriek omstreeks 1955 wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie mevrouw Hanna de Vries - Bakker Door: Jan van Zijp

Kerstfeest 1956 bij Wilhelm wie, wat, wanneer, waar Links naast het kleine meisje (dochterje Hanna Bakker) is Alie Farenhorst.<br />De drie personen onder Alie zijn v.l.n.r. Riekie Mommenhof, Klaas Bakker<br />en Leen Jansen - Bakker - Foto: collectie mevrouw Hanna de Vries - Bakker

De drie personen onder Alie zijn v.l.n.r. Riekie Mommenhof, Klaas Bakker
en Leen Jansen - Bakker - Foto: collectie mevrouw Hanna de Vries - Bakker

Jan

09 - Mooie tijd

Beste Ron,

Van 1969 tot 1971 heb ik er als vakantiekracht en zaterdaghulp gewerkt.
De heer Louis Wilhelm was toen de directeur en zijn broers waren bedrijfsleiders. Via ome Frans Wilhelm ben ik er terecht gekomen.
Enkele namen van collega's waren: Ome Henk (Dijkstra), de heer Ludwig (een indo), Rob (2x), Frieda Wissink, de heer Wissink (vader van Frieda), Jannie, Ans, Mientje, Alie, Nelly Sijne, Alex (een antiliaanse man), Keppie (een molukker) en ome Pete (Wilhelm), die de expeditie verzorgde.
Enkele produkten die er gemaakt werden waren: plastic beestjes, kegels, frisbees en vooral heel veel warmwater krullers. Het was wat je noemde een hele gezellige club, die erg veel lol had.
Zelfs de heer Ludwig, die altijd nors keek kregen we soms aan hel lachen. Ook kan ik mij de koffiejuffrouw herinneren die doof was. Communicatie met deze hele lieve mevrouw ging veelal met handen en voeten.
Ook het onderduiken (als er onverwacht een controle kwam van de arbeidsinspectie) is me erg bijgebleven.
Nagenoeg alle genoemden hebben gewoond in de Spaarndammerbuurt m.u.v. Ludwig (Osdorp), Keppie (?) en Mientje (Haarlemmerstraat boven modezaak Dandy) en Ome Frans (Brouwersgracht).
De ingang was in mijn tijd aan de Houtrijkstraat naast snackbar Tonnie.
Onlangs ben ik er nog langs gereden en zag door de poort nog de oude fabriekshal. Hoewel ik slechts een zaterdaghulp was, werd ik ook gewekt door collega's, als een van de machines vastliep. Kortom, nu na zoveel jaren heb ik nog weleens heimwee aan die oergezellige tijd.

Gr.,
Jan

Vlaar

08 - Wilhelm

Hallo

Mijn vader heeft daar gewerkt, en als kleinkind mocht ik dan wel eens naar mijn vader toe , wij woonde in de knollendamstraat op de hoek houtrijkstraat , boven de houtwinkel.
Dus als ik dan bij de fabriek aan kwam , zette ze mij in een grote ton waar de kleur stoffen inhadden gezeten, en zo ging ik dan naar mijn vader toe.
Weet ook nog wel dat de juffrouw die op kantoor werkte Juffrouw Jannie was.
Ja heb mooie herrineringen aan de fabriek

Groetjes Alida Vlaar

Wil Hansen

07 - 5e foto - o.a. Cobie en Rietje

Van mevrouw Wil Hansen kreeg ik de volgende reactie.

Mijn schoonzusjes werkte ook bij plastic fabriek Wilhelm in de Houtrijkstraat.
Ik ken je moeder ook goed, ik heb helaas geen foto's.
Mijn schoonzusjes zijn beide overleden dus kan het niet meer vragen.
Hun namen zijn (5e foto aan de "lange" tafel) Cobie en Rietje Worst.

Groetjes,
Wil

Dit klopt als een bus mevrouw Wil, mijn moeder had het geregeld over de naam Rietje en Cobie Worst.

Gr.,
Ron

Marjo Schouten

06 - Leuke (speel) tijd

Hallo Ron
Ik heb helaas geen foto's van de plasticfabriek, wel hele leuke tijd gehad, we speelden altijd daar vooral als de fabriek gesloten was, kropen we onder de poort door en dan was het echt ons speelterreintje

Ik ben van 1958, wij hebben op nr. 136 Houtrijkstraat gewoond op 1-hoog, (de familie schouten).

Groetjes Marjo

Ron de Wit

05 - Een lichtpuntje

Via de heer Bob Curière kreeg ik te horen dat de heer Emiel Ros
DE Spaarndammerbuurt kenner bij uitstek is.
Ik heb de heer Ros een mail gestuurt en gelukkig kreeg ik hier reactie op:

Dag Ron,

Ik heb in het verleden weleens iets vernomen van Wilhelm B.V.
In eerste instantie hadden zij een fabriekje in de Houtrijkstraat.
Daarna zijn ze te vinden op de Spaarndammerstraat 75.
Dit gebouw is enige jaren geleden geronoveerd en is thans een gezondheidscentrum (waarbij de nummers 73 en 75 een geheel zijn) geworden.
De Spaarndammerstraat nummer 75 had aan de achterzijde een binnenterrein die was verbonden met de Houtrijkstraat 140.
Omstreeks 1969 / 1970 krijgt het bedrijf (naar mijn mening) een andere naam.
Het zal vermoedelijk overgegaan zijn naar het bedrijf Bosman Lettters. Dit bedrijf hield zich bezig met het verwerken van, vooral, plastic letters.

Dit is wat ik je kan vertellen, neem concact op met Bosman Letters en misschien kunnen zij jou meer vertellen over het verleden van Wilhelm B.V.

Met vriendelijke groet,
Emiel Ros

Hanna de Vries-Bakker

04 - Wilhelm B.V.

Volgens mij hebben ze ook op het Bickerseiland gezeten met het bedrijf daar ben ik als kind ook wel eens geweest.

Ik weet niet of het een dependance of door een verhuizing daar terecht is gekomen.

Wij hebben tot 1967 in de Houtrijkstraat 73 1-hoog acher gewoond, boven schoenmaker Mommenhof die een dochter had te weten Sjaan die ook op de fabriek werkte maar dat weet ik niet zeker.

Groeten,
Hanna de Vries - Bakker

03 - Telefoonboek 1950

In het telefoonboek van 1950 staat een Wilhelm NV, mandenwerk- en Galanteriehandel gevestigd in de Warmoesstraat 54.
Ook een Wilhelm, fabriek van toiletborstels, Spaarndammerstraat 75.
Ik denk niet dat je deze bedoeld, misschien geen telefoon?

Frank van der Heul

02 - Plastic autootjes

Hallo,
Ik ben Frank van der Heul en groeide op in de Juliana van Stolbergstraat.
Voordat ik ging varen voor de Stoomvaart Maatschappij Nederland heb ik in de eerste helft van de jaren zestg na de Mulo een reeks van gevarieerde baantjes gehad. Een daarvan was bij een kleine plasticfabriek in de Houtrijkstraat in 1964, waar ik en mijn vriend Dik Ruijer direct konden beginnen, omdat we het vak al hadden geleerd bij de Luxor-plasticfabriek (later Tiger Plastics) in een pakhuis op de Prinsengracht.
Lang duurde dat baantje in een soort barak in een binnentuin in de Houtrijkstraat niet. Het was saai en monotoon werk en ik kan me herinneren dat ik voornamelijk onderdelen voor kleine speelgoedautootjes maakte, die aan een verzamelstaafje uit de machine vielen.
Hoe lang die fabriek nog heeft bestaan is me niet bekend.

Frank van der Heul