Vrijwillig in West (1)

Auteur: Ino Paap
1 Fan

In de stadsdelen van Nieuw West is 20% van de bewoners vrijwillig actief: het zijn mensen van jong tot oud en met diverse culturele achtergronden. Iedereen is er om een andere reden aan begonnen. Dit is een serie interviews waarin vrijwilligers vertellen over hun vrijwilligerswerk en wat hen bindt met de vrijwilligersorganisaties in West.

09-02-2005 15 Vrouw en vaart

“Werken bij Vrouw en Vaart is aanstekelijk”

Perihan Ãœnal woont sinds 1995 met haar zoontje van tien in Osdorp. Sinds december 2003 is ze vrijwilliger bij Vrouwen Ontwikkelingscentrum Vrouw & Vaart. Hier worden voor en door vrouwen diverse activiteiten georganiseerd. Zoals Nederlandse taalles, koffie-inloop en computerlessen. De bijbehorende kinderopvang maak het voor de vrouwen mogelijk deel te nemen aan de activiteiten. Perihan werkt twee dagdelen per week bij de kinderopvang en twee dagdelen als gastvrouw.

Vrijwilligerswerk als stage

Voor haar opleiding, helpende welzijn aan het ROC, was Perihan op zoek naar een stageplek in de kinderopvang.
“Ik heb heel hard gezocht naar een stageplek en heb veel gesprekken gevoerd. De eisen die werden gesteld waren hoog. Ik had het idee dat het met de beheersing van mijn Nederlands te maken had. Bij Vrouw en Vaart werd ik gelukkig met veel enthousiasme binnengehaald!”

Eerste Turkse vrijwilliger!

“Ze waren erg blij met mijn komst. Vrouw en Vaart is een centrum waar ook Turkse vrouwen komen. Een Turkse vrijwilliger was dus erg welkom. Ik vind het een leuke plek omdat hier vrouwen komen die normaal gesproken thuis zouden blijven. De reden dat ze wel naar dit centrum komen, is dat hier geen mannen mogen komen. Daardoor voelen ze zich vrij en veilig.”

Osdorp?

“Ik woon hier tien jaar en wil er niet meer weg. Mijn zus woont hier, mijn zoon zit hier op school. Wat ik jammer vind is dat er zo weinig Nederlandse mensen wonen. Overal om mij heen wonen mensen die weinig of geen Nederlands spreken. Dat vind ik jammer!”

Goede en slechte mensen

“Wat ik heb geleerd, is dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt. Er zijn overal goede en slechte mensen. Ik had eerst tegen bepaalde groepen vooroordelen, maar sinds mijn werk hier zijn die verdwenen. Het is geweldig om met mensen van verschillende culturele achtergrond om te gaan. Er komen hier Marokkaanse, Afghaanse, Pakistaanse, Guinese, Surinaamse, Irakese, Iranese en Nederlandse vrouwen. Onze laatste aanwinst is een Oekraïense vrijwilligster!”

Motief?

“Vrijwilligerswerk kan belangrijk zijn om verschillende redenen. Je kunt bijvoorbeeld je Nederlands verbeteren, je ontmoet mensen, je leert nieuwe dingen. Ik hoor van veel vrouwen dat ze hier iets als vrijwilliger willen doen. Werken bij Vrouw en Vaart is aanstekelijk!”

Stokje

Ik geef het stokje door aan Hatice. Ze is lid van de Ouderraad op de Lucasschool in Osdorp.

Bent u na dit verhaal enthousiast geworden?
Kijk dan ook eens op onze website, www.vwca.nl. U vindt er een overzicht van onze diensten en alle vacatures, bij u in de buurt en in de rest van de stad. U kunt online reageren. Bladert u liever eens in onze vacaturemappen en/of spreekt u liever een medewerker? Kom dan langs of bel voor een afspraak. Ons adres is:

Vacaturebank Nieuw West
Jan Tooropstraat 6A