Een jonge vrouw, trots en vol wilskracht

7 Fans

Cemile Parti, een jonge Turkse vrouw die er alles aan doet om zo snel mogelijk Nederlands te leren spreken. Als vrijwilligster werkt zij twee ochtenden in de week op De Brug om snel en goed de Nederlandse taal te leren spreken, daarnaast gaat zij drie dagen per week naar het ROC om te leren schrijven. Maar haar belangrijkste doel op dit moment is haar zoon van zes een liefdevol tehuis te bieden.

Cemile Een Brugreisje naar de dierentuin Een Brugreisje naar Burger's zoo

In Turkije, waar Cemile is geboren en opgegroeid, trouwde zij als 15 jarig meisje met haar grote liefde. In eerste instantie kwam hij om de drie maanden vanuit Nederland over om Cemile te zien.
Samen maakten zij plannen om haar zo snel mogelijk naar Nederland te laten overkomen.
Dat zou voor allebei de beste oplossing zijn. Inmiddels was Cemile zwanger van haar zoontje Yasin. In 1999 kwamen zij naar Nederland.

Zij woont nu 6 jaar in Nederland en voedt haar zoontje alleen op. Door het grote cultuurverschil, Nederland was zo anders dan zij verwacht had voelde zij zich erg alleen. En ook nog te jong om te begrijpen wat zij moest doen om moeder en echtgenote te zijn. Een land waar zij zich aan haar lot voelde overgelaten, geen familie en vrienden. Bijna alles dreigde te mislukken. Haar huwelijk strandde. Cemile denkt dat als zij niet zo jong was geweest toen zij trouwde, zij nu niet gescheiden was.

Desondanks blijkt zij sterk genoeg om het leven te nemen zoals het is en er het beste van te maken. Samen met Yasin bouwt zij een nieuw leven op. Vanuit een enorme wilskracht en trots heeft ze de draad op gepakt omwat van haar leven te maken. Haar familie woont nog steeds in Turkije. Ze heeft hen al heel lang niet gezien. Zij voedt haar zoontje op, brengt en haalt hem van school en houdt haar huis op orde. Ze woont al een aantal jaren in Geuzenveld en vindt het een gezellige en gemêleerde buurt waar zij veel andere jonge mensen tegen komt waarvan zij kan leren. Maar ook met de Nederlanders heeft ze een goed contact. Zij is charmant en aardig en loopt met een stralende lach op haar gezicht op de mensen toe. Ontwapend en open spreekt ze de gasten op De Brug aan. Vraagt wat zij willen drinken en maakt een praatje met hen. Cemile heeft ons veel te bieden.

Zodra zij in staat is om te een baan te zoeken zal zij dat doen, maar dan moet ze eerst nog een paar jaar Nederlands leren en dan is Yasin ook wat ouder, want zij weet een ding heel zeker, zij wil in haar eigen onderhoud kunnen voorzien.

Cemile wil niet blijvend haar hand ophouden. Sinds haar man weg is moet zij voor Yasin en zichzelf zorgen.
Door zo veel mogelijk met Nederlandse mensen in contact te komen, leert ze sneller de taal en dat is wat zij wil. Zo snel mogelijk op eigen benen staan. Afhankelijk zijn is niets voor haar, daar kiest zij niet voor.

Cor Roeven

Taal correspondentie

Meraba Cemile, indrukwekkend verhaal, dapper dat je het allemaal doet.
Ikzelf ben Turks aan het leren en zoek iemand om mee te corresponderen.
Deze pagina is al wat jaartjes oud dus je zult de nederlandse taal al wel goed beheersen.
Misschien zou je mij kunnen helpen om jouw taal beter te leren kennen. Misschien vindt je het leuk om af en toe eens wat te schijven.
Misschien hoor ik van je, alvast bedankt.
Tesekkür ederim.